Πρόστιμα 27 δισ. δολαρίων ίσως πλήξουν την RBS-Είναι η νέα Deutsche Bank;

11:38 12/10/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Η βρετανική τράπεζα Royal Bank of Scotland (RBS) θα μπορούσε να αποδειχθεί μια νέα Deutsche Bank αν αποδειχθούν σωστές οι εκτιμήσεις δικηγόρων και αναλυτών που ανεβάζουν το σύνολο των πιθανών προστίμων για πωλήσεις τοξικών προϊόντων

στις ΗΠΑ έως τα 27 δισ. δολάρια μιλώντας στο Reuters.

Σημειώνεται ότι στην RBS επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 1,1 δισ. δολαρίων τον προηγούμενο μήνα για την πώληση τιτλοποιημένων στεγαστικών δανείων σε credit unions στις ΗΠΑ.

Αναλυτές και δικηγόροι ανέφεραν στο Reuters ότι η RBS ίσως κληθεί να πληρώσει έως 27 δισ. δολάρια σε πρόστιμα για παραβάσεις του νόμου κατά την διάρκεια της μεγάλης πιστωτικής κρίσης σε διάφορους φορείς των ΗΠΑ σύμφωνα με το χειρότερο σενάριο.

Η χρηματιστηριακή αξία της RBS ανέρχεται στα 27 δισ. δολάρια περίπου, επισημαίνει το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων.

Η επενδυτική κοινότητα έχει ευαισθητοποιηθεί στο θέμα των προστίμων μετά την ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης που ζητά 14 δισ. δολάρια από την Deutsche Bank για τον ρόλο της στη πώληση τοξικών προϊόντων την περίοδο 2006-2008.

«Η ανησυχία έχει να κάνει με το ότι θα μπορούσε να αποδειχθεί άλλη μια περίπτωση Deutsche Bank, όπου τα πρόστιμα είναι υψηλότερα από αυτά που αναμένει η αγορά,» δήλωσε αναλυτής της Hargreaves Lansdown, της μεγαλύτερης χρηματιστηριακής εταιρείας της Βρετανίας για πελάτες λιανικής.

Από τα συμφραζόμενα των αναλυτών προκύπτει ότι η βρετανική τράπεζα θα κληθεί να πληρώσει συνολικά πρόστιμα ύψους 5,5 δισ. δολαρίων σύμφωνα με το καλύτερο δυνατό σενάριο.

Μόνο στο αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης θα μπορούσε να πληρώσει έως 11,2 δισ. δολάρια τους επόμενους μήνες. Ακόμη κι αν πληρώσει 2,5 δισ. δολάρια θα είναι το υψηλότερο πρόστιμο που έχει πληρώσει ποτέ στην ιστορία της.

Η RBS έχει υψηλό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας, κοντά στο 14,5%. Ομως, τα υψηλά πρόστιμα θα αποδυνάμωναν την κεφαλαιακή της θέση, τονίζουν αναλυτές.

Keywords
Τυχαία Θέματα