Προς τα βορειοανατολικά κινείται ο «Ζορμπάς» – Tρεις αγνοούμενοι (video)

12:08 30/9/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Στην Εύβοια και ειδικότερα στο Μαντούδι εντοπίζονται τα σοβαρότερα προβλήματα από την καταρρακτώδη βροχή και τους θυελλώδεις ανέμους. Το χωριό είναι αποκλεισμένο, ενώ τρία άτομα αγνοούνται στο Μαντούδι και ένας κτηνοτρόφος στον Αλμυρό Βόλου. Ζημιές είχαμε επίσης στην Κόρινθο και την Αργολίδα, ενώ στην Αττική τις νυχτερινές ώρες σοβαρότατες δυσκολίες αντιμετωπισαν οι οδηγοί σε βασικούς οδικούς άξονες, όπως η παραλιακή λεωφόρος Ποσειδώνος και η εθνική οδός Αθηνών Κορίνθου στο ύψος του Ασπροπύργου.

Στην Πελοπόννησο, η επόμενη

μέρα από το πέρασμα του κυκλώνα αποκαλύπτει σοβαρές ζημιές και πολλά προβλήματα σε Κιάτο, Βέλο και Ξυλόκαστρο Κορινθίας, καθώς και στις περιοχές Άργους, Νέας Κίου και Κιβερίου Αργολίδας, με τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη να ζητά να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Συνεργεία -με τη συνδρομή του στρατού και της αυτοδιοίκησης- εργάζονται για την αποκατάσταση των δρόμων και της ηλεκτροδότησης σε πολλές περιοχές, ενώ από σήμερα ξεκινά η διαδικασία καταγραφή των ζημιών σε σπίτια και καταστήματα, και αναμένονται κλιμάκια του ΕΛΓΑ για τις καταστροφές στις καλλιέργειες.

Δρόμοι έχουν κατακρημνιστεί και μεγάλος αριθμός κοινοτήτων έχει υποστεί σημαντικές ζημιές, με την πυροσβεστική να έχει δεχθεί εκατοντάδες κλήσεις για παροχές βοηθείας, απεγκλωβισμούς ατόμων από κατοικίες και αυτοκίνητα, καθώς και για αντλήσεις υδάτων και κοπές δέντρων.

Συνεργεία -με τη συνδρομή του στρατού και της αυτοδιοίκησης- εργάζονται για την αποκατάσταση των δρόμων, αλλά και της ηλεκτροδότησης σε πολλές περιοχές, ενώ στο Βέλο διακόπηκε η κυκλοφορία του προαστιακού και η μετακίνηση των επιβατών πραγματοποιείται με λεωφορεία.

Tα ακτοπλοϊκά δρομολόγια

Συνεχίζονται τα προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν σε πολλές περιοχές του Αιγαίου και φθάνουν κατά τόπους τα 8 με 9 μποφόρ.

Από τον Πειραιά τα δρομολόγια των πλοίων διεξάγονται κανονικά ενώ για τον Αργοσαρωνικό τα δρομολόγια γίνονται μόνο με πλοία κλειστού τύπου. Από τη Ραφήνα τα δρομολόγια των πλοίων γίνονται έως το Μαρμάρι ενώ σε ισχύ είναι απαγόρευση απόπλου από το Λαύριο. Κλειστές είναι οι γραμμές Αρκίτσα-Αιδηψός, Βόλος-Σποράδες Καβάλα-Πρίνος και Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη.

Επίσης, μεγάλα προβλήματα εντοπίζονται στις παραλιακές περιοχές του δήμου Δυτικής Μάνης, ενώ ζημιές υπέστησαν σκάφη σε λιμάνια της νότιας και ανατολικής Πελοποννήσου.

Στην Αττική αποκαταστάθηκε πλέον, σύμφωνα με την ενημέρωση της Αστυνομίας, η κυκλοφορία των οχημάτων στη λεωφόρο Μαραθώνος, που είχε κλείσει λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων, ενώ διακόπηκε σε άλλα σημεία της Αττικής.

Ειδικότερα: Στο κόμβο Οινόης, επί της παλαιάς εθνικής οδού Ελευσίνας – Θήβας, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Μάνδρα, στην έξοδο 1 της Αττικής οδού, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Μάνδρα, στην αερογέφυρα της Μάνδρας επί της Ν.Ε.Ο.Α.Κ στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Μάνδρα, στον κόμβο του Θριάσιου νοσοκομείου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Μάνδρα και στη διασταύρωση Μάνδρας – Μαγούλας, όπου γίνεται εκτροπή της κυκλοφορίας προς την περιοχή της Μαγούλας.

Σημειώνεται, επίσης, ότι ανατράπηκε το πρωί φορτηγό στην περιοχή των Αγίων Θεοδώρων, όταν υποχώρησε το οδόστρωμα με αποτέλεσμα το όχημα να καταλήξει μέσα στο ρέμα, χωρίς, ευτυχώς, να υπάρξει τραυματισμός.

Βυθίσεις σκαφών

Δεκατέσσερα συνολικά σκάφη διαφόρων τύπων βυθίστηκαν κατά τη διάρκεια του Σαββάτου στην Καλαμάτα, λόγω των δυσμενών επικρατουσών καιρικών συνθηκών.

Ειδικότερα, οκτώ σκάφη βυθίστηκαν στον λιμένα Καλαμάτας, ένα στο αλιευτικό καταφύγιο Στούπας Μάνης, τρία στο αλιευτικό καταφύγιο Κιτριών, ένα στο αλιευτικό καταφύγιο Ακρογιαλού Μάνης και ένα στο αλιευτικό καταφύγιο Άγιου Ανδρέα Μεσσήνης.

Από το Λιμεναρχείο Καλαμάτας και με τη συνδρομή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, απεγκλωβίστηκε σώα μία γυναίκα ηλικίας 54 ετών από Θαλαμηγό σημαίας Γερμανίας, που βρισκόταν στον λιμένα Καλαμάτας.

Επιπλέον, συνολικά οκτώ σκάφη υπέστησαν υλικές ζημιές στο λιμένα Καλαμάτας και ένα στον λιμένα Κορώνης. Από τις βυθίσεις δεν προκλήθηκαν τραυματισμοί ατόμων ή θαλάσσια ρύπανση.

Περισσότερες από 1.800 κλήσεις έχει δεχθεί η Πυροσβεστική από όλη τη χώρα

Λόγω έντονων καιρικών φαινομένων μέχρι στιγμής έχουμε δεχθεί 1.800 κλήσεις για μεταφορά ατόμων σε ασφαλή σημεία, αντλήσεις υδάτων, κοπές δέντρων. Αναλυτικά:
Αττική 286
Ευβοίας 165
Αργολίδας 150
Κορινθίας 960
Λακωνίας 60
Μεσσηνίας 102
Φθιώτιδας 57
Μαγνησίας 4 pic.twitter.com/fD4Oq8gjZ5

— Πυροσβεστικό Σώμα (@pyrosvestiki) September 30, 2018

Σημειώνεται, επίσης, ότι συνολικά έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 182 άτομα.

Πολιτικές παρεμβάσεις & δηλώσεις

«Όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες δίνουν μάχη προκειμένου να αντιμετωπίσουν αυτή την – βιβλική είναι η αλήθεια – καταστροφή που πλήττει την βόρεια Ευβοια αυτή τη τη στιγμή», δήλωσε στο ΑΠΕΜΠΕ ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και βουλευτής του νομού Ευβοίας Βαγγέλης Αποστόλου.

Υπάρχουν «τρεις αγνούμενοι συμπολίτες μας, οι οποίοι ελπίζω να βρεθούν ζωντανοί». Και πρόσθεσε ότι «θα κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας έτσι ώστε να ανακουφιστούν οι συμπολίτες μας το ταχύτερο δυνατό. Είμαστε εδώ, δίπλα τους. Είναι πρωτοφανές αυτό το οποίο βιώνει η περιοχή».

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας επικοινώνησε, το πρωί της Κυριακής με τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κώστα Μπακογιάννη, καθώς και με εκπροσώπους του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου Λοκρών, προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση στους νομούς Φθιώτιδας και Ευβοίας και ιδιαίτερα για τις καταστροφές στις περιοχές Θεολόγο και γενικότερα στο δήμο Λοκρών Φθιώτιδας και στο Μαντούδι και ευρύτερα στο Δήμο Μαντουδίου-Λίμνης Ευβοίας, όπου υπάρχουν και αγνοούμενοι.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε την ανάγκη να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία των κατοίκων και την άμεση αποκατάσταση των καταστροφών, που υπέστησαν οι παραπάνω περιοχές, όπως επίσης και να προβλεφθεί οικονομική ενίσχυση των πληγέντων για αποκατάσταση των ζημιών.

Ο περιφερειάρχης ενημέρωσε ότι θα ανακηρυχθούν οι περιοχές αυτές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Επίσης, από το πρωί κλιμάκια στελεχών του ΚΚΕ από την Επιτροπή Περιοχής Στερεάς, τις Τομεακές Επιτροπές Φθιώτιδας και Εύβοιας, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι του ΚΚΕ των περιοχών αυτών βρίσκονται κοντά στους πληγέντες.

O κ. Κουτσούμπας επικοινώνησε με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη, ο οποίος τον ενημέρωσε για την κατάσταση στις περιοχές που επλήγησαν από την κακοκαιρία, κυρίως για τους νομούς Φθιώτιδας, Ευβοίας, Κορινθίας, Αργολίδας και Μεσσηνίας.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας ζήτησε από τον κ. Σπίρτζη, όπως και νωρίτερα από τον κ. Μπακογιάννη, να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία των κατοίκων, καθώς επίσης να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες για την αποκατάσταση των ζημιών και την αποζημίωση των πληγέντων.

Δήλωση Γιάννη Μανιάτη Υπεύθυνου Υποδομών, Μεταφορών, Έρευνας και Ψηφιακής Πολιτικής, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, για το πέρασμα του κυκλώνα «Ζορμπά» από την Αργολίδα: «Βαθιές πληγές άφησε το πέρασμα του κυκλώνα «Ζορμπά» από την Αργολίδα. Ιδιαίτερα οι περιοχές των Δήμων Άργους-Μυκηνών, Επιδαύρου κι Ερμιονίδας, αλλά και όσες περιοχές καταγραφούν τις επόμενες ώρες, πρέπει να κηρυχθούν άμεσα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Η ανταπόκριση των ανδρών και γυναικών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της ΕΛ.ΑΣ, καθώς και των υπηρεσιών της Περιφέρειας και του Δήμου, υπήρξε εξαιρετικά αποτελεσματική και απέτρεψε μεγαλύτερες ζημιές ή απώλεια ανθρώπινων ζωών.

Η κυβέρνηση πρέπει να δρομολογήσει άμεσα διαδικασίες εκτίμησης των ζημιών και απόδοσης αποζημιώσεων στους πολίτες των πληγεισών περιοχών, τόσο σε επίπεδο κατοικιών κι επιχειρήσεων, όσο και σε επίπεδο δημοσίων και αγροτικών υποδομών και καλλιεργειών, για τις οποίες οι εκτιμήσεις πρέπει να ξεκινήσουν σήμερα απο τον ΕΛΓΑ».

Πηγές: ΕΡΤ1, A’ Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετική είδηση: Ζημιές άφησε πίσω του ο «Ζορμπάς» (video)

www.ert.gr

Keywords
video, αθηνα, ελγα, λεωφορεια, συγκοινωνιες, πειραιας, ισχύ, καλαματα, twitter, ευβοια, απε, μπε, ΚΚΕ, ελλαδα, ερτ1, ert, κινηση στους δρομους, τελη κυκλοφοριας, δημοτικοι συμβουλοι, δημοτικοι συμβουλοι δημου αθηναιων, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, αλεξανδρουπολη, ελγα αποζημιωσεις, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, αυτοκινητα, γυναικα, εθνικη, ελγα, ευβοια, ξυλοκαστρο, προγραμμα, πυροσβεστικη, πυροσβεστικο σωμα, σαμοθρακη, υψος, αιδηψος, αξονες, απε, αποζημιωση, απωλεια, αρκιτσα, αττικη, βορεια, βορεια ευβοια, βροχη, γινεται, γινονται, δρομολογια, ενημερωση, ετων, ζητα, ζωων, υπηρεσιες, κυβερνηση, κιατο, λαυριο, λεωφορος, μπε, οδος, οκτω, οχηματων, οχημα, πλοια, προβληματα, πρωι, ραφηνα, ρευμα, ρυπανση, σκαφη, σωμα, σπιτια, σωα, τρια, ισχύ, χερι, ωρες, μποφορ, δημητρης, ιδιαιτερα, οδηγοι, πληγες, θηβας
Τυχαία Θέματα