Προς αναζήτηση συμβιβασμού στο σημερινό Eurogroup για το πακέτο μέτρων

10:29 7/4/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Ένα  συμβιβασμό ψάχνουν εναγωνίως, στις Βρυξέλλες αλλά και στην Ενωμένη Ευρώπη, σχετικά με το ευρωπαϊκό πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση του μεγάλου οικονομικού αντίκτυπου του κορονοϊού. Με αυτό το ζητούμενο  το Eurogroup  θα συνεδριάσει μέσω τηλεδιάσκεψης σήμερα.

Γερμανία και την Ολλανδία απέρριψαν την πρόταση εννιά χωρών της Ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων και η χώρα μας, για την έκδοση κορονο-ομολόγων, ο συμβιβασμός εντοπίζεται τώρα στην αύξηση της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης από υφιστάμενους θεσμούς – τον

Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Η χρηματοδότηση από τους θεσμούς αυτούς στις χώρες – μέλη θα γίνει με πολύ χαμηλό κόστος, καθώς μπορούν να αντλούν φθηνό χρήμα  από τις αγορές λόγω του υψηλού αξιόχρεου που έχουν).

Στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη, ενόψει του σημερινού Eurogroup οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ και της ευρωομάδας Μάριο Σεντένο μίλησαν για τα βήματα που έγιναν μέχρι σήμερα  σε ότι αφορά την οικονομική απάντηση της Ε.Ε. στην κρίση του κορονοϊού και εμφανίστηκαν βέβαιοι ότι η Ε.Ε. θα προστατεύσει τους Ευρωπαίους πολίτες και τις επιχειρήσεις από τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού. Αυτό τονίζεται και σε ανακοίνωση που εξεδόθη από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στην οποία επισημαίνεται  ακόμα πως ο προϋπολογισμός της ΕΕ, η Ενιαία Αγορά και τα άνευ προηγουμένου επίπεδα επενδύσεων, ιδίως των πράσινων και των ψηφιακών, αποτελούν μέρος της απάντησης και σημειώνεται ότι , «την επομένη ημέρα της κρίσης του κορονοϊού, η οικονομική ανάκαμψη σε όλα τα κράτη-μέλη πρέπει να είναι όσο το δυνατόν ταχύτερη και ισχυρότερη. Η απάντηση της ΕΕ θα βοηθήσει να προετοιμαστεί το έδαφος προς αυτή την κατεύθυνση».

Με γνώμονα αυτό το πνεύμα , οι Σαρλ Μισέλ, Κριστίν Λαγκάρντ και Μάριο Σεντένο καλούν όλα τα μέλη του Eurogroup «να εξετάσουν όλα τα δυνατά μέσα με επινοητικό και εποικοδομητικό τρόπο».

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς σε συνέντευξή του στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης, επαναλαμβάνει την αντίθεσή του στην έκδοση «κορονο-ομολόγων» .

Με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εργασία μειωμένου χρόνου, θα έχουμε, αντέτεινε, «τρία πολύ ισχυρά μηνύματα αλληλεγγύης». Σε αυτά θα μπορούσε να προστεθεί ακόμη ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανοικοδόμησης, ώστε η οικονομία στην Ευρώπη να αναπτυχθεί εκ νέου, πρόσθεσε.

Απορριπτικός εκ νέου και ο Πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου και πρώην υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος χαιρετίζει τις αποφάσεις σχετικά με την χαλάρωση των όρων για το χρέος.

Εκφράζει ταυτόχρονα την πεποίθηση ότι το αποψινό Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα καταλήξει σε συμφωνία για τα μέτρα αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού.

«Βλέπω το Συμβούλιο με βεβαιότητα», δηλώνει ο κ. Σόιμπλε στην εφημερίδα Die Welt  και τονίζει ότι η πρόταση για κοινά ευρωπαϊκά ομόλογα αποτελεί ήδη ξεπερασμένη ιδέα.

Τελείως διαφορετική άποψη έχει ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία.  «Η κοινή ανάληψη κινδύνου είναι το επόμενο απαραίτητο βήμα για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Η κρίση του κορονοϊού έφερε τα ευρωπαϊκά κράτη αντιμέτωπα με το ερώτημα αν είναι έτοιμα για περισσότερη Ευρώπη», δηλώνει ο κ. Γκουρία στην Süddeutsche Zeitung (έκδοση Τρίτης), επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι θα το θεωρούσε λογικό εάν αυτή η μορφή βοήθειας συνδεόταν με πολιτικούς όρους.

Ερωτηθείς για τον κίνδυνο διάλυσης της Ευρωζώνης σε περίπτωση διαφωνίας των κρατών – μελών στο συγκεκριμένο ζήτημα, ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ δεν αναμένει ότι τα πράγματα θα είναι τόσο δραματικά. «Ένα δημοσιονομικό εργαλείο δεν πρέπει να είναι ιδεολογικό θέμα. Πρέπει κανείς να δει αυτά τα ομόλογα ρεαλιστικά, ως χρήσιμο, ισχυρό και αποτελεσματικό μέσο κοινής ανάληψης κινδύνου. Αν λειτουργήσει, θα εξοικονομήσει χρήματα. Αν δεν λειτουργήσει, θα πρέπει να βελτιωθεί», δηλώνει ο κ. Γκουρία και επισημαίνει ότι τα κράτη που είναι επιφυλακτικά θα πρέπει να γνωρίζουν ότι είναι προς το συμφέρον τους να είναι σταθερές και ευημερούσες όλες οι χώρες της Ευρωζώνης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα