Πρόγραμμα για τη διάσωση των κοάλα θα εφαρμοστεί στην Αυστραλία

12:53 8/5/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Ένα πρόγραμμα βοήθειας για τη διάσωση των χαριτωμένων κοάλα –ύψους περίπου 30 εκατομμυρίων ευρώ- έγινε γνωστό ότι θα εφαρμοστεί στην Αυστραλία. Ο πληθυσμός των συμπαθέστατων ζώων, που αποτελούν το «σήμα κατατεθέν» της χώρας παρουσιάζει ραγδαία μείωση αναφέρουν οι ειδικοί του Αυστραλιανού Ιδρύματος Κοάλα.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στη φύση υπάρχουν πλέον 43.000 τέτοια ζώα, την ώρα που πριν από την άφιξη των Βρετανών αποίκων ο πληθυσμός τους ξεπερνούσε τα 10 εκατομμύρια.

Η Γκλάντις

Μπερεϊκλιάν, πρωθυπουργός της πολιτείας της Νέας Νότιας Ουαλίας, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα της κυβέρνησής της δήλωσε: «Τα κοάλα είναι ο εθνικός θησαυρός μας. Θα ήταν πραγματικά κρίμα να μη διασφαλιστεί το μέλλον αυτού του εθνικού συμβόλου», συμπλήρωσε.

Η κλιματική αλλαγή έχει πρωτεύοντα ρόλο στη μείωση του πληθυσμού των κοάλα καθώς σχετίζεται με την καταστροφή του φυσικού τους περιβάλλοντος. Ακόμη τα συγκεκριμένα ζώα κινδυνεύουν από τις πυρκαγιές και από άλλα πιο καθημερινά «ατυχήματα», όταν διασχίζουν τους δρόμους όπου κυκλοφορούν οχήματα ή όταν τα κυνηγούν οι σκύλοι, ενώ θα όφειλε κανείς να αναφερθεί και σε προβλήματα υγείας που ενδεχομένως αντιμετωπίζουν, όπως κάθε ζωντανός οργανισμός.

Όπως αποκαλύπτουν οι σχετικές έρευνες, τα τελευταία 15 με 20 χρόνια ο αριθμός των κοάλα στη Νέα Νότια Ουαλία μειώθηκε κατά 26%. Η πολιτεία χαρακτήρισε το είδος «ευάλωτο», καθώς σε άλλες περιοχές της Αυστραλίας τα συγκεκριμένα ζώα έχουν εξαφανιστεί ολοκληρωτικά.

Η προστασία εκατομμυρίων στρεμμάτων γης προκειμένου να διατηρηθεί το φυσικό περιβάλλον των κοάλα, αποτελεί στόχο του προγράμματος (ύψους 45 εκατομμυρίων δολαρίων Αυστραλίας) για τη «διάσωση» των ζώων, ο πληθυσμός των οποίων μειώνεται με ταχείς ρυθμούς.

Παράλληλα, στο πλαίσιο του προγράμματος θα δοθούν πόροι για την καταπολέμηση κάποιων ασθενειών που πλήττουν ιδιαίτερα τα κοάλα, όπως τα χλαμύδια, (η γνωστή σεξουαλικώς μεταδιδόμενη ασθένεια).

Ακόμη, χρήματα θα αξιοποιηθούν για την έρευνα, την προστασία τμημάτων οδικών αρτηριών που θεωρούνται επικίνδυνες για τα κοάλα, την ανέγερση κλινικής για τα άρρωστα ζώα και τη δημιουργία ενός «πράσινου τηλεφώνου» προκειμένου οι πολίτες να ενημερώνουν τις αρχές σε περίπτωση που εντοπίσουν κοάλα σε κίνδυνο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα