Προχωρά το έργο της αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού του κτιρίου Ξενία

18:07 3/2/2019 - Πηγή: ΕΡΤ

Ξεκίνησαν οι εργασίες προστασίας των δύο τοιχογραφιών του Φασιανού που βρίσκονται στο εσωτερικό του ΞΕΝΙΑ Σάμου όπου εδώ και μία εβδομάδα έχουν εγκατασταθεί τα συνεργεία για να αρχίσει μετά από τριάντα χρόνια η αποκατάσταση του ιστορικού αυτού κτιρίου.

Συγκεκριμένα την Παρασκευή το πρωί βρέθηκαν στο ΞΕΝΙΑ ο Δήμαρχος Σάμου κ. Μιχάλης Αγγελόπουλος, η κα Ελίζα Πολυχρονιάδου και ο εργολάβος κ. Αξιώτης, για την εξέλιξη του έργου της αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού

του κτιρίου Ξενία και την δημιουργία κέντρου επιστήμης και τέχνης.

Όπως δήλωσε ο κ. Αγγελόπουλος, «Είναι η απαρχή ενός μεγάλου, ιστορικού, εμβληματικού έργου, που προσδιορίζει την εξέλιξη του νησιού εδώ και δεκαετίες. Μετά από τρεις και πλέον δεκαετίες είμαστε μέσα στο ΞΕΝΙΑ.

Οι ευχαριστίες μου στην εταιρεία ΡΟΜΒΟΣ ΑΕ, που ήταν αλλά και είναι η ανάδοχος του έργου, είναι συγκεκριμένες και από περιεχόμενο υπό την έννοια της αξιοπιστίας που εκπέμπουν στα μείζονα έργα που κάνουν σε όλη την Ελλάδα, με απαρχή την Κρήτη.

Θέλω επίσης να ευχαριστήσω δημόσια την κα Πολυχρονιάδου, η οποία επί μήνες συνεισφέρει με την επιστημονική της κατάρτιση, με την υψηλή της λεπτομερειακή ικανότητα προσδιορισμού των πάντων. Να υπενθυμίσω μόνο ότι οι μελέτες μας ήταν πάνω από 29 κιλά, που πήγαν στο Υπουργείο Πολιτισμού για την ομόφωνη έγκριση και απόφαση που εκδόθηκε. Ευχαριστώ τις υπηρεσίες του Δήμου που εμπνεύστηκαν από αυτό το έργο, που το ακολούθησαν, τις Τεχνικές Υπηρεσίες και τους εξωτερικούς συνεργάτες που ανταποκρίθηκαν πλήρως στο να είμαστε εδώ πέρα σήμερα» δήλωσε ο κ. Αγγελόπουλος.

Το έργο είναι ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» στον Άξονα Προτεραιότητας «Διατήρηση και Προστασία του Περιβάλλοντος – Προαγωγή της αποδοτικής χρήσης των πόρων και θα είναι μια σύνθεση παρεμβάσεων με στόχο την δημιουργία:

α) Διαδραστικού κέντρου περιβάλλοντος Αιγαίου (σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος)

β) Ψηφιακή βιβλιοθήκη Αρίσταρχου

γ) Μουσείο Μουσικών Οργάνων

δ) Αναδημιουργία δωματίου, με βάση του βραβευμένου σχεδίου Ξενία για την Ελλάδα.

ε) Την αποκατάσταση του μεγάλου έργου του Φασιανού .

The post Προχωρά το έργο της αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού του κτιρίου Ξενία appeared first on ΕΡΤ Αιγαίου.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα