«Πρεβελάκης – Καζαντζάκης: γλώσσα, μετάφραση, ιστορία» στο ΜΒΠ

11:38 29/11/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας και η Παγκρήτια Αδελφότητα Μακεδονίας, με τη συνεργασία του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού, διοργανώνουν στη Θεσσαλονίκη επιστημονική Ημερίδα, με τίτλο «Π. Πρεβελάκης – Ν. Καζαντζάκης: γλώσσα, μετάφραση, ιστορία», την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017 και κατά τις ώρες 16:30-21:00, στο αμφιθέατρο «Μελίνα Μερκούρη» του Μουσείου. Η Ημερίδα αποτελεί την καταληκτική εκδήλωση του ετήσιου εορτασμού της Παγκρήτιας

Αδελφότητας, που συμπληρώνει φέτος 100 χρόνια δράσης στη Βόρειο Ελλάδα.
Επετειακή αφορμή για τη συνάντηση είναι η συμπλήρωση 30 χρόνων από το θάνατο του Πρεβελάκη το 2016 και 60 χρόνων φέτος από το θάνατο του Καζαντζάκη. Στόχος της επιστημονικής συνάντησης είναι η εστίαση στη γλώσσα του λογοτεχνικού έργου των δύο Κρητικών συγγραφέων, μέσα από διαφορετικές αλλά αλληλοσυμπληρούμενες προσεγγίσεις: λεξικογραφική, ιστορική, συγκριτολογική, κριτική και μεταφραστική.
Με τη συστέγαση των Π. Πρεβελάκη και Ν. Καζαντζάκη στην Ημερίδα, «επιδιώκουμε να αναδείξουμε όχι μόνον τη φιλική και συναδελφική σχέση των δύο ανδρών αλλά προπάντων τη μεταξύ τους συνομιλία στο λογοτεχνικό τους έργο», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού.
Κεντρικός ομιλητής, με θέμα «Η διαλεκτική ποικιλομορφία στο έργο του Νίκου Καζαντζάκη και του Παντελή Πρεβελάκη», είναι ο ομότιμος καθηγητής γλωσσολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Χριστόφορος Χαραλαμπάκης.
Στην ημερίδα θα συμμετάσχουν οι: Χ.-Δ. Γουνελάς, καθηγητής νεοελληνικής φιλολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Χρύσα Δαμιανάκη, Καθηγήτρια Ιστορίας της Νεότερης Ευρωπαϊκής Τέχνης στο Πανεπιστήμιο του Σαλέντο, Γιάννης Δημητρακάκης, Επίκουρος καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Ελένη Κωβαίου, Υπεύθυνη των Κλειστών Συλλογών της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κρήτης και Bart Soethaert, Επιστημονικός συνεργάτης στο Κέντρο Νέου Ελληνισμού (CeMoG) του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου.

Keywords
Τυχαία Θέματα