Πρέσπες: Τηλεδιάσκεψη για τη συνοριακή διάβαση

14:57 17/12/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Η πορεία των διαδικασιών για την δημιουργία της συνοριακής διάβασης στον Λαιμό Πρεσπών στα σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία συζητήθηκε σε τηλεδιάσκεψη, υπό τον συντονισμό του γενικού διευθυντή του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης.  

Τη διαβεβαίωση ότι έχουν δοθεί οι κατευθύνσεις για την άμεση έναρξη των εργασιών ανάθεσης της μελέτης του έργου εξέφρασαν ο υφυπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος, και ο ειδικός γραμματέας ευρωπαϊκών προγραμμάτων

του υπουργείου Ανάπτυξης, Γεώργιος Ζερβός. Ο υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου, τόνισε την ανάγκη της λειτουργίας του τελωνειακού σταθμού, δηλώνοντας ότι «οι συνοριακές διαβάσεις ενώνουν τους λαούς και δεν τους χωρίζουν».

συνοριακή διάβαση Λαιμού Πρεσπών

Η προϊσταμένη της διαχειριστικής επιτροπής interreg, Αγγελική Μπουζιάνη, δήλωσε ότι από την πλευρά της θα βοηθήσει τις διαδικασίες σύνταξης του τεχνικού δελτίου από τους αρμόδιους των δύο χωρών, και ο αντιπεριφερειάρχης, Γιάννης Κιοσσές, μετέφερε τη βούληση του περιφερειάρχη, Γιώργου Κασαπίδη, να βοηθήσει σε ό,τι χρειαστεί προς την κατεύθυνση αυτή.

Στις αρχές του 2021 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η πρόταση για τα έργα της συνοριακής διάβασης, ώστε να δρομολογηθεί η υλοποίησή τους. Για τη συνοριακή διάβαση Λαιμού έχει συγκροτηθεί κοινή επιτροπή, με αποφάσεις των υπουργών εξωτερικών Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας, η οποία συμπεριλαμβάνει εμπειρογνώμονες των αρμόδιων υπουργείων και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Της Ελληνικής αντιπροσωπείας ηγείται ο γ.γ. Δημόσιας Τάξης, Κωνσταντίνος Τσουβάλας, ενώ της αντιπροσωπείας της γείτονος ηγείται ο μόνιμος υφυπουργός του υπουργείου Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Βορείου Μακεδονίας, Zoran Popov. Η επιτροπή πραγματοποίησε την πρώτη της συνεδρίαση τον Ιανουάριο 2020 στα Σκόπια, όπου συμφωνήθηκε πως εκ μέρους των τοπικών κοινωνιών και στις δύο πλευρές των συνόρων υπάρχει επιθυμία η συγκεκριμένη συνοριακή διάβαση να κατασκευαστεί και να λειτουργήσει το δυνατόν συντομότερα. Λόγω της πανδημίας, δεν πραγματοποιήθηκαν άλλες συνεδριάσεις της επιτροπής.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα