«Πράσινο φως» από τον ESM για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης 15 δισ. ευρώ

18:41 2/8/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) ανακοίνωσε σήμερα ότι το Συμβούλιο Διοικητών του ESM ενέκρινε την 1η Αυγούστου 2018 το συμπληρωματικό Μνημόνιο με την Ελλάδα, σε συνέχεια της ολοκλήρωσης των εθνικών κοινοβουλευτικών διαδικασιών.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέγραψε σήμερα το συμπληρωματικό Μνημόνιο

με την Ελλάδα, εξ ονόματος του ESM. Επισημαίνεται ότι τώρα «ανοίγει ο δρόμος για την έγκριση της πέμπτης δόσης», ύψους 15 δισ. ευρώ, από το Συμβούλιο Διοικητών του ESM, η οποία θα αποδεσμευθεί τις επόμενες ημέρες.

Τα μέτρα της Ευρωζώνης για το ελληνικό χρέος είναι επαρκή κατά την άποψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε από τις Βρυξέλλες η εκπρόσωπος της Κομισιόν Μίνα Αντρέεβα. Η εκπρόσωπος κληθείσα να σχολιάσει τις πρόσφατες εκτιμήσεις του ΔΝΤ για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας ανέφερε ότι το ΔΝΤ παγίως είναι πιο συγκρατημένο στις εκτιμήσεις του από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Σημειώνεται ότι η τελευταία δόση του ελληνικού προγράμματος, ύψους 15 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό για τη δημιουργία ενός ταμειακού αποθέματος.

Στο θέμα αναφέρθηκε νωρίτερα μέσω Twitter και ο επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο.

Today’s decision by the German parl clears the way for the final payment under @ESM_Press program for #Greece. The €15bn tranche will largely be used to build up the cash buffer, easing the return to the debt market. Only 20 days to go for Greece to formally exit its program

— Mário Centeno (@mariofcenteno) August 1, 2018

«Η σημερινή (σ.σ. χθες, Τετάρτη) απόφαση του γερμανικού Κοινοβουλίου ανοίγει τον δρόμο για την τελική πληρωμή υπό το πρόγραμμα του ESM για την Ελλάδα. Η δόση των 15 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό για να δημιουργηθεί το απόθεμα ρευστότητας, διευκολύνοντας την επιστροφή στην αγορά χρέους. Μόλις 20 ημέρες απομένουν για να εξέλθει η Ελλάδα επίσημα από το πρόγραμμά της», ανέφερε ο Σεντένο.

Υπενθυμίζεται ότι χθες το γερμανικό Κοινοβούλιο ενέκρινε την εκταμίευση της τελευταίας δανειακής δόσης του ελληνικού προγράμματος.

Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς για τη συνεδρίαση της επιτροπής Προϋπολογισμού της Βουλής στο Βερολίνο. Σε αποκλειστική δήλωσή του στο ελληνικό πρόγραμμα της Deutsche Welle μετά το τέλος της σύσκεψης τόνισε πως «ήταν μια καλή σύσκεψη στην Επιτροπή. Δόθηκε στήριξη στα μέτρα που είναι ακόμη αναγκαία για την Ελλάδα, έτσι ώστε τώρα το πρόγραμμα να μπορεί να λήξει και η Ελλάδα να είναι μελλοντικά σε θέση να σταθεί στα πόδια της».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα