Π.Ο.Υ.: Χρήση υφασμάτινης μάσκας τριών στρώσεων σε χώρους όπου δεν μπορούν να τηρηθούν οι αποστάσεις

09:46 9/6/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Να φορούν οι πολίτες υφασμάτινες μάσκες που αποτελούνται από τουλάχιστον τρία στρώματα διαφορετικού υλικού σε δημόσιους χώρους όπου υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης της Covid-19 και δεν είναι δυνατή η τήρηση των ελάχιστων αποστάσεων προέτρεψε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ο οποίος εξέδωσε νέες επικαιροποιημένες οδηγίες σχετικά με την χρήση της μάσκας.

Στις νέες οδηγίες, που εμπλουτίστηκαν με βάση νεότερα επιστημονικά δεδομένα ο Π.Ο.Υ. επαναλαμβάνει ότι οι μάσκες είναι μόνο ένα από τα εργαλεία που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο μετάδοσης του νέου κορονοϊού και δεν θα πρέπει να δίνουν την ψευδή αίσθηση της πλήρους προστασίας.

Ειδικότερα συστήνει σε περιοχές με εκτεταμένη μετάδοση του κορονοϊού την χρήση ιατρικής μάσκας σε όλα τα άτομα ανεξαιρέτως που εργάζονται σε κάθε είδους υγειονομικές μονάδες, και όχι μόνο εκείνων που ασχολούνται με την φροντίδα ασθενών με Covid-19.
Παράλληλα σε περιοχές με κοινοτική μετάδοση, όπου η φυσική απόσταση δεν είναι δυνατή, συστήνει την χρήση μάσκας σε άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, καθώς και σε εκείνα με υποκείμενα νοσήματα.

Επιπλέον παροτρύνει τις κυβερνήσεις να ενθαρρύνουν το ευρύ κοινό να φορούν μάσκες όπου υπάρχει εκτεταμένη μετάδοση και η φυσική απόσταση είναι δύσκολη, όπως στις δημόσιες συγκοινωνίες, σε καταστήματα ή σε άλλα πολυσύχναστα περιβάλλοντα.

Μολονότι ορισμένες χώρες συστήνουν ή καθιστούν υποχρεωτική τη χρήση μάσκας από υγιείς ανθρώπους σε δημόσιους χώρους, ο Π.Ο.Υ. μέχρι τώρα έκρινε ότι δεν υπήρχαν επαρκείς αποδείξεις που να συνηγορούν υπέρ ή κατά. Πρότεινε όμως να φορούν ιατρικές μάσκες οι ασθενείς και οι φροντιστές τους.

Ανταπόκριση ΕΡΤ-Στρασβούργο: Κώστας Δαβάνης

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα