ΠΟΥ : Στοιχεία για διασπορά κορονοϊού μέσω αέρα – Δεν έχει έρθει η κορύφωση της Covid-19

21:35 7/7/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας παραδέχθηκε ότι «προκύπτουν αποδείξεις» σχετικά με τη διασπορά του κορονοϊού μέσω του αέρα, αφότου διεθνής ομάδα 239 επιστημόνων κατέληξε ότι η Covid-19 μπορεί να μεταδοθεί σε απόσταση μεγαλύτερη των δύο μέτρων. Ο ΠΟΥ προειδοποίησε ότι η επιδημία δεν έχει φτάσει ακόμα στην κορύφωση, επισημαίνοντας ότι το περασμένο Σαββατοκύριακο καταγράφηκαν 400 χιλιάδες νέα κρούσματα του ιού.

Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης στη Γενεύη, η Μπενέτα Αλεγκράντζι, επιστήμονας του

ΠΟΥ στη Γενεύη, ανέφερε ότι ο Οργανισμός θα μελετήσει το θέμα και τις προσεχείς ημέρες θα επικαιροποιήσει τις οδηγίες του σχετικά με τον τρόπο που εξαπλώνεται η νόσος.

Σύμφωνα με την τελευταία διεθνή έρευνα, όταν ένας ασθενής με Covid-19 εκπνέει, φεύγουν στο χώρο και πολύ μικρά σταγονίδια, τα οποία μπορούν να παραμείνουν στον αέρα για αρκετές ώρες και να ταξιδέψουν σε απόσταση ακόμα και δέκα μέτρων.

Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε, επίσης, ότι εμπειρογνώμονες του Οργανισμού θα μεταβούν στην Κίνα το ερχόμενο Σαββατοκύριακο για την προετοιμασία μιας μελέτης για την προέλευση του κορονοϊού και τον τρόπο με τον οποίο μεταδόθηκε από τα ζώα στον άνθρωπο.

«Το καλύτερο μέρος για να ξεκινήσουμε είναι ξεκάθαρα εκεί όπου η ασθένεια εκδηλώθηκε για πρώτη φορά στον άνθρωπο και εκεί όπου εμφανίστηκαν οι πρώτες συγκεντρώσεις άτυπης πνευμονίας, στην Ουχάν», τόνισε ο Μάικ Ράιαν, επικεφαλής του προγράμματος εκτάκτων υγειονομικών καταστάσεων του ΠΟΥ.

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους, προειδοποίησε ότι η Covid-19 δεν έχει φτάσει ακόμα στην κορύφωση.

Τόνισε ότι το περασμένο Σαββατοκύριακο καταγράφηκαν 400 χιλιάδες νέα κρούσματα του κορονοϊού, όσα είχαν αναφερθεί συνολικά παγκοσμίως τις πρώτες 12 εβδομάδες μετά την έναρξη της επιδημίας.

«Αν και ο αριθμός των θανάτων μοιάζει να έχει σταθεροποιηθεί σε διεθνές επίπεδο, στην πραγματικότητα, ορισμένες χώρες έχουν καταγράψει σημαντική πρόοδο στη μείωση του αριθμού των θανάτων, ωστόσο σε άλλες χώρες, οι θάνατοι συνεχίζουν να αυξάνονται», δήλωσε ο κ. Γκεμπρεγέσους.

Η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική καταγράφουν το 50% των κρουσμάτων κορονοϊού στην αμερικανική ήπειρο, ενώ ο αριθμός των καταγεγραμμένων κρουσμάτων συνεχίζει να επιταχύνεται, έχοντας ήδη φθάσει τα 5,9 εκατομμύρια στην Αμερική, τόνισε η περιφερειακή διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Καρίσα Ετιέν.

«Πρόκειται για μια πανδημία συγκλονιστικών αναλογιών και δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να συνεχίσουμε να βάζουμε όλη την ενέργειά μας για να την θέσουμε υπό έλεγχο», σημείωσε η κα. Ετιέν, από την Ουάσιγκτον, σε τηλεδιάσκεψη με τους διευθυντές της Παναμερικανικής Οργάνωσης Υγείας.

Πηγές: ΕΡΤ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα