ΠΟΥ: Επικίνδυνη η ανοσία της αγέλης – Λύση ένα αξιόπιστο εμβόλιο

23:47 27/8/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Tην άποψη ότι η προσπάθεια επίτευξης φυσικής ανοσίας της αγέλης είναι «επικίνδυνη», εξέφρασε η υψηλόβαθμη επιδημιολόγος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Μαρία Βαν Κέρχοφ σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου. Συγκεκριμένα εκτίμησε πως θα οδηγούσε σε πολλούς θανάτους η συγκεκριμένη επιλογή.

Όπως τόνισε το στέλεχος του ΠΟΥ: «Η κατεύθυνση προς την οποία εργαζόμαστε, είναι να έχουμε ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο που μπορεί να παρέχει προστασία σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού, έτσι ώστε ο ιός να μην

έχει την δυνατότητα να μεταδίδεται. Εντούτοις, η προσπάθεια για μια φυσική ανοσία της αγέλης θα ήταν πολύ επικίνδυνη επειδή πολλοί άνθρωποι θα πεθάνουν. Πιθανόν θα χρειαστεί περίπου το 65 έως 70% του πληθυσμού – σε αυτό το εύρος – να έχει προστατευτική ανοσία. Έτσι, για να φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο σε όλο τον κόσμο, σε όλους τους πληθυσμούς, αστικούς και αγροτικούς και ηλικιακές ομάδες, μπορεί κανείς να το κάνει περισσότερο με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα μέσω ενός εμβολίου».

Επίσης τόνισε πως τα τεστ για μόλυνση της COVID-19 και η γρήγορη έκδοση των αποτελεσμάτων αυτών είναι κρίσιμα για τον έλεγχο της πανδημίας, αλλά το τεστ στον ευρύ πληθυσμό δεν είναι πάντα χρήσιμο και θα πρέπει να δοθεί έμφαση σε άτομα με συμπτώματα του ιού και σε ανθρώπους που ήρθαν σε επαφή μαζί τους.

Από την πλευρά του ο Μάικ Ράιαν, επικεφαλής του προγράμματος εκτάκτων καταστάσεων του ΠΟΥ, αναφέρθηκε στην απορρόφηση μεγάλου αριθμού πόρων από τη διαδικασία των τεστ.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Sputnik, Reuters

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα