Πως νίκησαν το θάνατο στη ΜΕΘ του Βενιζέλειου

13:48 14/4/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Μέχρι το κατώφλι του Άδη έφτασε η 63χρονη γυναίκα από την Αργεντινή, το πιο βαρύ κρούσμα κορονοϊού στην Κρήτη, που βγήκε χθες με χειροκροτήματα από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου.

Επί 22 μέρες δινόταν μία πολύ σκληρή μάχη που βρήκε ηττημένο το θάνατο, δικαιώνοντας την τιτάνια προσπάθεια του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού της Μονάδας.

«Ήταν μικρές οι πιθανότητες να έχουμε θετική έκβαση στην περίπτωσή της. Το τελικό αποτέλεσμα μάς χαροποιεί και μας δίνει κουράγιο.

Το νοσοκομείο μας τα κατάφερε μία χαρά, γι αυτό είμαστε όλοι πολύ ευτυχισμένοι και χαρούμενοι», δήλωσε στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο διευθυντής της ΜΕΘ, Ανέστης Κιούλπαλης.

Αναφέρθηκε στο χρονικό νοσηλείας της 63χρονης σημειώνοντας: «Ήταν μία πολύ δύσκολη περίπτωση. Η γυναίκα μολύνθηκε και η κατάστασή της επιβαρύνθηκε δραματικά. Με το που διεκομίσθη στο νοσοκομείο τα συμπτώματα της παρέπεμπαν σε πιθανό κρούσμα. Έγινε το τεστ το οποίο βγήκε θετικό. Η γενική της κατάσταση ήταν πολύ βαριά. Είχε χαμηλή πίεση, δύσπνοια, υποθερμία και πολλαπλή ανεπάρκεια οργάνων. Παρέπεμπε σε περιπτώσεις με πολύ υψηλή θνητότητα».

Όπως είπε ο κ. Κιούλπαλης, «από την δεύτερη προς την τρίτη εβδομάδα η υγεία της είχε επιδεινωθεί και έδειχνε ότι δε θα τα καταφέρει. Όλα ήταν εναντίον της, άνω των 60 ετών, υπέρβαρη, υπερτασική, διαβητική, με βαρύ αναπνευστικό σύνδρομο».

Στη γυναίκα από την Αργεντινή χορηγήθηκε η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, «το κλασικό σχήμα» το οποίο περιλαμβάνει χλωροκίνη.

Η 63χρονη άρχισε να ανακάμπτει. Συνήλθε σταδιακά. Τις πρώτες μέρες της ανάνηψής της, παρουσιάστηκε το αναμενόμενο στρες που εκδηλώνουν όσοι βγαίνουν από την εντατική, το οποίο συνοδεύεται από παραλήρημα και έλλειψη επικοινωνίας με το περιβάλλον.

Την τελευταία εβδομάδα, η ασθενής ανέκτησε τις αισθήσεις και την επικοινωνία της. Κάθε μέρα χρειαζόταν όλο και λιγότερη υποστήριξη.

Ο κ. Κιούλπαλης απέφυγε να μιλήσει για «ιατρικό θαύμα» περιγράφοντάς όλα αυτά. Το μόνο που ζήτησε είναι «να στηριχθεί το δημόσιο σύστημα υγείας, το οποίο απέδειξε ότι μπορεί να κάνει σπουδαία πράγματα».

Η 63χρονη έχει διαφύγει πλέον τον κίνδυνο. Παραμένει στο νοσοκομείο, με τους γιατρούς να βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία με την οικογένειά της, την μητέρα της και τον αδελφό της, στην Αργεντινή.

Ήδη η πρεσβεία της Αργεντινής στην Αθηνά αναζητά κατάλληλο κατάλυμα προκειμένου να μείνει μετά την έξοδό της από το νοσοκομείο.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα