Πλήθος κόσμου στη Γιορτή Κρασιού και Αμπελιού Ραψάνης

10:44 28/8/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Μεγάλη ήταν η προσέλευση του κόσμου και στη φετινή «Γιορτή Κρασιού και Αμπελιού Ραψάνης» που ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ και πραγματοποιήθηκε στο χώρο της Αγίας Τριάδας στην είσοδο του χωριού.Την πρώτη μέρα των εκδηλώσεων προχθές βράδυ 26/8 πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της εορτής παρουσία του Δημάρχου Τεμπών κ. Κώστα Κολλάτου και του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού , του Προέδρου Δημοτικού Συμβουλίου αντιδημάρχων ,δημοτικών συμβούλων , Αστυνομικών Διευθυντών Περιφέρειας και Λάρισας ,προέδρων τοπικών Συμβουλίων ,Πρόεδροι Συλλόγων και φορέων της περιοχής.


Στο

χαιρετισμό του ο ο Δήμαρχος Τεμπών κ.Κώστας Κολλάτος ο οποίος δήλωσε : Είναι η 10η γιορτή κατά σειρά από τους συλλογικούς φορείς και τον τέως Δ. Κ.ΟΛΥΜΠΟΥ και έκτοτε καθιερώθηκε και αποτελεί θεσμό στα τοπικά δρώμενα, ενώ επιβλήθηκε πια, ως μία προσπάθεια περαιτέρω προβολής αυτού του εξαίρετου προϊόντος του σταφυλιού και του κρασιού Ραψάνης.
Η σημερινή εκδήλωση αναδεικνύει τον πολιτιστικό χαρακτήρα μας, την πλούσια παράδοση, τον ανεκτίμητο πολιτισμό, τη δημιουργικότητα των κατοίκων, την εγρήγορση των φορέων, τις φυσικές ομορφιές του τόπου μας, αποτελώντας παράλληλα ένα δυναμικό μοχλό ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου μας.
Η καθιέρωση αυτής της γιορτής είναι σίγουρα από μόνη της ένα σημείο αναφοράς του πολιτισμού και της αναπτυξιακής μας δυναμικής ενώ η καθημερινή λειτουργία του Μουσείου Οίνου και Αμπέλου αποτελεί εκπαιδευτικό και πολιτιστικό προορισμό, ενδυναμώνοντας τα προϊόντα του τόπου μας, αναδεικνύοντας παράλληλα όλη την οινολογική ιστορία της Ραψάνης.

Το κρασί Ραψάνης έχει κατοχυρωμένη την Ονομασία Προέλευσής του, άρα εξασφαλίζει μεγάλη αναγνωρισιμότητα για τα φυσικά χαρακτηριστικά ενώ αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για όλα τα αγροτικά προϊόντα του τόπου μας και πιστέψτε με, πρόκειται για ένα ευρύ φάσμα προϊόντων. Αυτή την ώρα σ’ αυτό τον τόπο στεκόμαστε δίπλα στον αμπελοκαλλιεργητή, που κοπιάζει όλο τον χρόνο για την ποιοτική καλλιέργεια. Έχουμε τη χαρά να βρίσκουμε δίπλα μας ανθρώπους με μεράκι που δεν τους λείπει η διάθεση προσφοράς. Είτε μέσω οργανωμένων τοπικών φορέων, είτε μεμονωμένα δρουν και υποστηρίζουν τον τόπο μας. Αυτή την προσπάθεια ο Δήμος Τεμπών την χαιρετά, την επιβραβεύει και θα την επιδιώκει και στο μέλλον.
Στέλνουμε ένα μήνυμα προς όλους: Ότι θα είμαστε δίπλα και αρωγοί στην προσπάθεια των αμπελοκαλλιεργητών στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων και των δυνατοτήτων μας ενώ τονίζουμε ότι πρέπει να συνεχιστεί η παράδοση της ποιοτικής καλλιέργειας και παραγωγής στους αμπελώνες της Ραψάνης.

Ακολούθησε χαιρετισμός από τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό ο οποίος δήλωσε:
«Το κρασί έχει τη δυναμική να αποδειχθεί το νέοαφήγηματης ελληνικής γεωργίας, εφ’ όσον φυσικά η κυβέρνηση δεν εμμείνει σ’ αυτήν την παράλογη φορολόγησή του που είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει τις υγιείς επιχειρήσεις του κλάδου στο λουκέτο».
Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας επιβεβαίωσε για ακόμη μια φορά πως η στήριξη του συγκεκριμένου τομέα της αμπελοκαλλιέργειας και της παραγωγής κρασιού, τσίπουρου και άλλων αποσταγμάτων είναι στις κεντρικές προτεραιότητες της αιρετής περιφέρειας και τόνισε:
«Η Ελλάδα δεν έχει να ζηλέψει τίποτε σε σχέση με άλλες χώρες. Το ελληνικό κρασί, το τσίπουρο και τα άλλα αποστάγματα είναι εξαιρετικής ποιότητας και δεν είναι τυχαίο ότι κερδίζουν συνεχώς έδαφος στις διεθνείς αγορές, ενώ και οι επενδύσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια είναι πραγματικά εντυπωσιακές».
Στην εκδήλωση χαιρετισμό έκανε και ο Πρόεδρος τοπικής κοινότητας Ραψάνης κ. Νικόλαος Γαγάρας .

Η εκδήλωση έκλεισε με την συμμετοχή χορευτικών τμημάτων της ( Διαμάντης Μανιάριος Αμπελακίων και Μορφωτικός Σύλλογος Καλλιπεύκης ) που παρουσίασαν μια μουσικοχορευτική παράσταση με έμφαση στις τοπικές παραδόσεις της περιοχής.
Στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα της βραδιάς, που ήταν καθαρά παραδοσιακό υπό την ορχήστρα του Βασίλη Μπαλογιάννη.
Τη δεύτερη μέρα το πρόγραμμα περιελάμβανε πολύ χορό και διασκέδαση για όλους με την γνωστή Νάντια Καραγιάννη .
Στο χώρο λειτούργησαν περίπτερα των τοπικών φορέων με εδέσματα και ψησταριές. Τη διοργάνωση των εκδηλώσεων είχαν ο Δήμος Τεμπών – ΔΟΠΑΠΕΠΤ, Τοπική Κοινότητα Ραψάνης, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και την Περιφερειακή ενότητα Λάρισας.

Keywords
Τυχαία Θέματα