Πληθώρα εκδηλώσεων για την Ημέρα της Γυναίκας

17:45 7/3/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Σειρά ανακοινώσεων, καλεσμάτων και εκδηλώσεων με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της γυναίκας δίνονται στη δημοσιότητα.

Σταχυολογήσαμε ορισμένα από αυτά και τα παρουσιάζουμε.

Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων η ΓΣΕΕ: «Εκατόν εξήντα χρόνια μετά, από τη θεωρία των δικαιωμάτων που μας δίνουν οι νόμοι έχουμε περάσει στην πράξη των διακρίσεων.

Η ΓΣΕΕ αγωνίζεται σταθερά για την προώθηση της ουσιαστικής ισότητας και την εξάλειψη των διακρίσεων

λόγω φύλου, ως κύριου ακόμα λόγου άνισης μεταχείρισης μαζί με όλα τα άλλα είδη διακρίσεων.
Καλούμε όλες και όλους, άνδρες και γυναίκες να αντισταθούμε στις πολιτικές οικονομικής, κοινωνικής, πολιτικής και πολιτιστικής εξατομίκευσης και να συστρατευθούμε στα συνδικάτα μας για να κρατήσουμε δυνατή τη συλλογική μας φωνή και δράση, τη μόνη σταθερή και πραγματική πηγή δύναμης και δυναμικής».

Στο Χαλάνδρι

Σκοπός της συζήτησης αυτής είναι να αναδειχθεί η συμβολή των γυναικών στην κρίση, όχι ως μια ομάδα που πλήττεται, αλλά κυρίως ως μια ομάδα που αντιδρά δυναμικά, με αλληλεγγύη και αποτελεσματικότητα και δίνει λύσεις κοινωνικά ωφέλιμες, με ευαισθησία και ευθύνη.

Στην Πάτρα

Σε μήνυμα του Δημάρχου Πατρέων Κώστα Πελετίδη για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, αναφέρονται μεταξύ άλλων: «Ο πραγματικός χαρακτήρας της 8ης Μάρτη μπορεί να είναι άγνωστος σε πολλές γυναίκες , γιατί έχει διαστρεβλωθεί το νόημά της, ο αγωνιστικός, διεκδικητικός χαρακτήρας της επετείου. Αν και έχουν περάσει 160 χρόνια, συνεχίζεται η προσπάθεια να μετατραπεί από σύμβολο λαϊκού αγώνα για όλα τα κοινωνικά δικαιώματα των γυναικών του καθημερινού μόχθου, σε μια ανούσια μέρα που οι γυναίκες «γιορτάζουν» και «διασκεδάζουν» μεταξύ τους. Και την επόμενη μέρα, οι γυναίκες συνεχίζουν την άχαρη, γεμάτη δεσμά από τη φυλετική καταπίεση και την εκμετάλλευση, ζωή.

Στο όνομα της «κοινωνικής ισότητας», ΕΕ, κεφάλαιο, κυβερνήσεις, τα προηγούμενα χρόνια, κατήργησαν θετικές ρυθμίσεις υπέρ των εργαζόμενων γυναικών που ανταποκρίνονταν στις ιδιαίτερες ανάγκες τους λόγω της μητρότητας. Αύξησαν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια για άνδρες και γυναίκες, κατήργησαν την 5ετή διαφορά, στην κατεύθυνση της «ενεργού γήρανσης», της παράτασης του εργάσιμου βίου. Την ίδια στιγμή, χαρίζουν πρόστιμα και χρέη εκατομμυρίων στους μεγαλοεπιχειρηματίες».

Στη Λιβαδειά

Οι γυναίκες του θεατρικού εργαστηρίου της Ομάδας Πείρα(γ)μα και η Αστραδενή, μας προσκαλούν σε μια εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017, στις 8 μ.μ.

Όπως αναφέρουν: «Δεκατέσσερις γυναίκες και ένας άντρας θυμούνται και θυμίζουν το λόγο που έκανε αυτή την ημέρα σημαντική. Μιλούν, αφηγούνται, τραγουδούν για τη γυναίκα που αγάπησε, για τη γυναίκα που αγωνίστηκε, που διεκδίκησε, που πάλεψε και τόλμησε «να βγει από το περιθώριο των ταμπού» της εποχής της.

Συμμετέχουν:
Ομάδα Πείρα(γ)μα: Νιαβή Βασιλική, Πατρόκλου Χρυσαφούλα, Πούλου Ελένη, Γουργιώτη Ειρήνη, Δήμου Νικολίτσα, Καραβασίλη Μαργαρίτα, Ματζιώκα Νέλυ, Λίβα Νίκη, Νταλιάνη Γιώτα

Κιθάρα: Αστέρω Κουτσουλέρη, Μαρία Πανουργιά

Φιλική συμμετοχή: Ρούλα Ζαχαροπούλου, Σοφία Κοσκινά, Κατερίνα Σούφρα, Ορέστης Νιαβής

Μουσική επιμέλεια: Αστέρω Κουτσουλέρη

Είσοδος ελεύθερη, Links: FB Event, FB Ομάδα Πείρα(γ)μα».

Oι δημοσιογράφοι

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) με αφορμή την 8η Μαρτίου Παγκόσμια Ημέρα της γυναίκας, επισημαίνει ότι, «οι εργαζόμενοι στο χώρο των ΜΜΕ τοποθετούν τον αγώνα για την ισότητα των φύλων, στο επίκεντρο των διεκδικήσεών τους.
Κι αυτό, γιατί παρά τους αγώνες, και τις κατακτήσεις, εξακολουθούν να επιβιώνουν διακρίσεις και ανισότητες σε βάρος των γυναικών, καθιστώντας τις, την πλέον πληττόμενη ομάδα του πληθυσμού, από την ανεργία, καταγράφοντας μεγάλα ποσοστά, από την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, παραμένοντας, ευάλωτες σε διακρίσεις στο χώρο της εργασίας, τα πρώτα θύματα σε άτυπες μορφές απασχόλησης, στη μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, χαμηλές αμοιβές και συντάξεις.

Η ΠΟΕΣΥ καλεί, το δημοσιογραφικό κόσμο, σε διαρκή αγώνα, για την ισότητα στην κοινωνία, και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών. Επισημαίνει, επίσης, ότι τηρώντας πιστά τους κανόνες της δεοντολογίας κατά την άσκηση του δημοσιογραφικού επαγγέλματος, μπορούμε να συμβάλουμε στον πόλεμο κατά των διακρίσεων».

Στο Βύρωνα

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας ο Δήμος Βύρωνα, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο «Μπάιρον» και τις εκδόσεις Γαβριηλίδης σας προσκαλούν στην παρουσίαση του συνόλου του έργου της ποιήτριας Γιώγιας Σιώκου «Η ΜΕΓΑΛΗ ΣΙΩΠΗ».

Πέμπτη 9 Μαρτίου στις 19:00 στο Δημαρχείο Βύρωνα Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου, 1ος όροφος Καραολή και Δημητρίου 36-44.

Χαιρετίζει o Πρόεδρος του Συνδέσμου «Μπάιρον», Πάνος Τριγάζης.

Θα μιλήσουν οι: Λευτέρης B. Τζόκας (Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών), Δήμητρα Νούση (Νομικός-Συγγραφέας) και Πέτρος Ζουμπουλάκης (Ζωγράφος). Την εκδήλωση συντονίζει η Ελένη Βασιλοπούλου (Δημοτική Σύμβουλος).

Απαγγέλλει η Αντωνία Γιαννούλη (Διδάκτωρ Φιλοσοφίας Πανεπιστημίου Αθηνών).

Την εκδήλωση πλαισιώνει μουσικά ο Πάνος Μπούσαλης (τραγούδι-κιθάρα).

Keywords
Τυχαία Θέματα