Πλατφόρμα «γνωριμιών» μεταξύ αγροτών και εργατών γής (Video)

11:21 31/12/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Η έλλειψη αγροτικών, εργατικών χεριών είναι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα. Μια πλατφόρμα που έρχεται να δώσει λύση στη μείζονα πρόκληση της κάλυψης των αναγκών του πρωτογενή τομέα σε εργατικά χέρια ανέπτυξαν ο 29χρονος Κυριάκος Νικολαΐδης από κοινού, με την 25χρονη Κυριακή Χατζηγεωργίου

Με γνωστικό υπόβαθρο στη γεωπονική επιστήμη ο Κυριάκος και στην εφαρμοσμένη πληροφορική η Κυριακή, ανέπτυξαν μια υπηρεσία απλή στη χρήση της, ώστε να μπορούν να την αξιοποιούν και άτομα λιγότερο εξοικειωμένα

με τις νέες τεχνολογίες.

Η πλατφόρμα Agro U είναι λειτουργική από την 1η Απριλίου του 2020 κι από τη πρώτη στιγμή έδειξε πως ήρθε να ικανοποιήσει μια πραγματική ανάγκη στο χώρο της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, κάτι που άλλωστε φάνηκε ιδιαίτερα και με τις εκκλήσεις αγροτών προς την πολιτεία για να έρθουν χιλιάδες μετακλητοί εργάτες από γειτονικές χώρες και να μην κινδυνεύσει να μείνει ασυγκόμιστη παραγωγή.

Προκειμένου να διασφαλιστεί η ποιότητα της συνεργασίας αγροτών και εργατών γης, η εφαρμογή διαθέτει δικλείδες ασφαλείας, πριν φέρει τα δύο μέρη σε επαφή, προκειμένου να ολοκληρώσουν τη συμφωνία τους. Το κόστος της υπηρεσίας, ωστόσο, το επωμίζεται η μία πλευρά.

Τα σχέδια των δύο νεαρών start upers ωστόσο δεν σταματούν εδώ. Το επόμενο βήμα προβλέπει την ανάπτυξη μιας νέας εφαρμογής για χρήση σε κινητό τηλέφωνο, η οποία θα επιτρέπει την άμεση ενημέρωση των ενδιαφερόμενων για τις διαθέσιμες θέσεις αγροτικών εργασιών στην περιοχή τους, αλλά και την απευθείας συνομιλία με τους εργοδότες. Σε μεταγενέστερο στάδιο, σχεδιάζεται κι η διεθνοποίηση της πλατφόρμας.

Ένα αξιοσημείωτο ποιοτικό στοιχείο που προκύπτει από τη μέχρι τώρα δραστηριότητα της πλατφόρμας, είναι ότι σημαντικό ενδιαφέρον για αγροτικές εργασίες προέρχεται από μεγάλα αστικά κέντρα, όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη και αφορά σε όλες τις εποχές του χρόνου.

Η καινοτόμα ιδέα της Κυριακής και του Κυριάκου, τράβηξε την προσοχή και του κολοσσού της Google, η οποία αποφάσισε να προβάλει την προσπάθεια.

Ο Χρήστος Γιαννακάκης, πρόεδρος της Κοινοπραξίας Παραγωγών Ημαθίας ανέφερε ότι από το 2011 μέχρι φέτος οι ανάγκες καλύπτοντας κυρίως με Αλβανούς εργάτες που εισέρχονταν στη χώρα με τουριστική βίζα. Στα καλέσματα των παραγωγών δεν υπήρχε ανταπόκριση από Έλληνες ενδιαφερόμενους, κυρίως γιατί οι συνθήκες στέγασης δεν ήταν τέτοιες που να τους ικανοποιούν. Η Κοινοπραξία, σε συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αναζητά μόνιμες λύσεις ώστε οι Αλβανοί εργάτες να απασχολούνται νόμιμα, και πλέον λόγω των δεδομένων που δημιούργησε η πανδημία, να εισέρχονται στη χώρα μας εμβολιασμένοι.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΛΙΑΜΗΣ

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα