ΠΓΔΜ: Το διάγγελμα του προέδρου της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ

11:29 2/3/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Του ανταποκριτή της ΕΡΤ-Νίκου Φραγκόπουλου

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, σε διάγγελμά του το απόγευμα, γνωστοποίησε ότι δεν θα αναθέσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον αρχηγό της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης (SDSM) Ζόραν Ζάεβ, παρά το γεγονός ότι ο τελευταίος, μετά την κατ΄αρχήν συμφωνία που επέτυχε με το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα στη χώρα, το DUI του Αλί Αχμέτι και με την υποστήριξη που του προσέφεραν άλλα δύο μικρότερα αλβανικά

κόμματα (το “BESA” και η “Συμμαχία για τους Αλβανούς”) του προσκόμισε υπογραφές 67 βουλευτών, τεκμηριώνοντας με τον τρόπο αυτό ότι διαθέτει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, η οποία εξασφαλίζεται με 61 βουλευτές (η Βουλή της ΠΓΔΜ αριθμεί 120 έδρες).

Ο Ιβάνοφ αιτιολόγησε την απόφασή του αυτή, αναφέροντας ότι το κυριότερο πρόβλημα είναι πως ο Ζάεβ διαπραγματεύεται τον σχηματισμό κυβέρνησης στη βάση της Διακήρυξης τριών αλβανικών κομμάτων της ΠΓΔΜ (DUI, BESA, Συμμαχία για τους Αλβανούς) για την οποία, όπως ισχυρίστηκε, σχεδιάστηκε και υπογράφηκε σε ξένη χώρα και στο γραφείο πρωθυπουργού ξένης χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι τα τρία αναφερόμενα κόμματα, μετά από συναντήσεις που είχαν πριν από δύο μήνες στα Τίρανα με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα υιοθέτησαν μία διακήρυξη, στην οποία, μεταξύ άλλων, διατυπώνεται το αίτημα για καθιέρωση της αλβανικής ως δεύτερης επίσημης γλώσσας στην ΠΓΔΜ και την έναρξη ενός διεξοδικού διαλόγου στην ΠΓΔΜ για τη σημαία, τον ύμνο και το εθνόσημο της χώρας, προκειμένου τα κρατικά σύμβολα να αντανακλούν τον πολυεθνοτικό χαρακτήρα της χώρας.

Ο Ιβάνοφ, στο διάγγελμά του, ανέφερε ότι το περιεχόμενο της Διακήρυξης αυτής θέτει σε κίνδυνο τον ενιαίο χαρακτήρα της ΠΓΔΜ και απειλεί την εθνική κυριαρχία της ΠΓΔΜ, ενώ κάλεσε τον Ζόραν Ζάεβ να αποκηρύξει την Διακήρυξη αυτή.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την αποτυχία του ηγέτη του VMRO-DPMNE, Νίκολα Γκρούεφσκι, να σχηματίσει κυβέρνηση, ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ ανέφερε ότι θα αναθέσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης σε όποιο κόμμα αποδείξει, με την προσκόμιση υπογραφών βουλευτών, ότι διαθέτει κοινοβουλευτική πλειοψηφία και υπό τον όρο ότι ο εντολοδόχος θα εγγυηθεί τον ενιαίο χαρακτήρα του κράτους.

Τις προηγούμενες ημέρες, τόσο ο Επίτροπος Διεύρυνσης της ΕΕ Γιοχάνες Χαν, όσο και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γένς Στόλτενμπεργκ, διεμήνυσαν στον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ (ο οποίος προέρχεται από το κόμμα VMRO-DPMNE του Νίκολα.Γκρούεφκσι) να τηρήσει το γράμμα και το πνεύμα του Συντάγματος της χώρας και να αναθέσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης σε αυτόν που κατόρθωσε να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, δηλ. στον Ζόραν Ζάεβ, προκειμένου να τερματιστεί η παρατεταμένη πολιτική κρίση που ταλανίζει την ΠΓΔΜ .

Στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στην ΠΓΔΜ τον Δεκέμβριο, το κόμμα του Ν. Γκρούεφσκι επικράτησε οριακά του κόμματος του Ζάεβ (με διαφορά μόλις δύο εδρών), χωρίς όμως να εξασφαλίσει πλειοψηφία στην Βουλή.

Αντίδραση Ζόραν Ζάεβ

Ο αρχηγός του SDSM Ζόραν Ζάεβ, χαρακτήρισε “πραξικοπηματική” την απόφαση του Γκιόργκι Ιβάνοφ να μην του αναθέσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και πρόσθεσε ότι η ενέργεια αυτή οδηγεί τη χώρα σε βαθύτερη πολιτική κρίση.

Ο Ζάεβ ανέφερε ακόμη ότι ο Γκιόργκι Ιβάνοφ, με την απόφασή του αυτή, προσπαθεί να διατηρήσει με κάθε τρόπο στην εξουσία τον Νίκολα Γκρούεφσκι και τον κάλεσε να την αναθεωρήσει.

Τέλος, ο αρχηγός του SDSM ανέφερε ότι το κόμμα του δεν θα επιτρέψει την υλοποίηση της απόφασης αυτής του Γκιόργκι Ιβάνοφ, σημειώνοντας ότι έχει τον τρόπο για κάτι τέτοιο, τον οποίο θα γνωστοποιήσει εν ευθέτω χρόνο.

Keywords
Τυχαία Θέματα