ΠΓΔΜ: Σε εξέλιξη η προεκλογική εκστρατεία στη χώρα

15:12 28/11/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η προεκλογική εκστρατεία των κομμάτων της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) , ενόψει των πρόωρων βουλευτικών εκλογών που προκηρύχθηκαν για τις 11 Δεκεμβρίου.

Το κυβερνών δεξιό κόμμα VMRO–DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι πραγματοποίησε το βράδυ της Κυριακής την κεντρική προεκλογική του συγκέντρωση στα Σκόπια, στην οποία παραβρέθηκαν περίπου 30.000 υποστηρικτές του.

Στη συγκέντρωση του κόμματος του Ν.Γκρούεφσκι παραβρέθηκε και απηύθυνε χαιρετισμό ο υπουργός Εξωτερικών της

Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος ανήκει στο αυστριακό Λαϊκό Κόμμα.

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός, που η ΠΓΔΜ βρίσκεται σε καλό δρόμο, όπως είπε προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και πρόσθεσε πως τα Σκόπια είναι ένας πολύ σημαντικός εταίρος για την Αυστρία.

Αναφερόμενος στο προσφυγικό,ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας εξέφρασε την ιδιαίτερη ευγνωμοσύνη του για την υποστήριξη που έλαβε η χώρα του από τα Σκόπια σχετικά με το κλείσιμο του αποκαλούμενου βαλκανικού διαδρόμου, τον περασμένο Μάρτιο.

«Η προσφυγική κρίση ήταν μία μεγάλη πρόκληση για την Αυστρία. Το 2015, 90.000 πρόσφυγες ήρθαν στην Αυστρία, και πάνω από ένα εκατομμύριο διέσχισαν τη χώρα μας. Χωρίς την κυβέρνηση της “Μακεδονίας”, δεν θα ήμασταν σε θέση να κλείσουμε το βαλκανικό διάδρομο. Είμαι πολύ ευγνώμων που μας στηρίξατε σε αυτή την ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση για μας» σημείωσε ο Σεμπάστιαν Κουρτς, μιλώντας στη συγκέντρωση του κόμματος του Νίκολα Γκρούεφσκι.

Ο αρχηγός του VMRO-DPMNE Νίκολα Γκρούεφσκι, αφού πρώτα ευχαρίστησε τον υπουργό Εξωτερικών της Αυστρίας για την παρουσία του στη προεκλογική συγκέντρωση του κόμματος του στα Σκόπια, εξέφρασε την πεποίθηση ότι το κόμμα του θα αποσπάσει μεγάλη νίκη στις εκλογές της 11ης Δεκεμβρίου.

Ο Γκρούεφσκι κατηγόρησε την αντιπολίτευση του Ζόραν Ζάεβ ως υπεύθυνη για την παρατεταμένη πολιτική κρίση στη χώρα και σημείωσε ότι αυτή θα λήξει, με τις εκλογές του Δεκεμβρίου.

Οι Σοσιαλδημοκράτες του Ζόραν Ζάεβ κατηγορούν από την μεριά τους τον Γκρούεφσκι για αυταρχικές μεθόδους διακυβέρνησης της χώρας και για μία σειρά μεγάλων πολιτικών και οικονομικών σκάνδαλα που έχουν φέρει τον τελευταίο σε δύσκολη θέση και τον εξανάγκασαν να παραιτηθεί από πρωθυπουργός, τον περασμένο Ιανουάριο. Παρ΄όλα αυτά, ο Γκρούεφσκι εξακολουθεί να κρατάει τα ηνία της χώρας, ενώ οι δημοσκοπήσεις δίνουν στο κόμμα του προβάδισμα από πέντε έως εννέα μονάδες, έναντι της αντιπολίτευσης.

Μεταξύ των αλβανικών κομμάτων στην ΠΓΔΜ αναμένεται να επικρατήσει και πάλι το συγκυβερνών κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι, το οποίο φαίνεται ωστόσο πως θα απολέσει σημαντικό μέρος της δύναμης του, λόγω της εμφάνισης νέων αλβανικών κομμάτων στην πολιτική σκηνή της χώρας.

1η φωτογραφία-Λεζάντα: Ο αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE, Νίκολα Γκρούεφσκι, μιλά στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του κόμματός του, στα Σκόπια.

2η φωτογραφία-Λεζάντα: Ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς απευθύνει χαιρετισμό στην προεκλογική συγκέντρωση του κόμματος του Νίκολα Γκρούεφσκι στα Σκόπια.

Σκόπια, 28 Νοεμβρίου 2016

του ανταποκριτή της ΕΡΤ Νίκου Φραγκόπουλου

Keywords
Τυχαία Θέματα