ΠΓΔΜ: Φωτιά παίρνει το μετεκλογικό σκηνικό, το οποίο απειλεί να παραλύσει τη χώρα

13:47 18/12/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

“Φωτιά” παίρνει το μετεκλογικό σκηνικό στην ΠΓΔΜ, καθώς η Εθνική Εκλογική Επιτροπή έκανε δεκτή μία από τις συνολικά 16 ενστάσεις που κατέθεσαν δύο κόμματα της αντιπολίτευσης, με τις οποίες ζητούσαν αυτά επανάληψη των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν στις 11 Δεκεμβρίου, σε ορισμένα εκλογικά τμήματα, υποστηρίζοντας ότι σημειώθηκαν παρατυπίες.

Η αποδοχή της ένστασης ανοίγει το δρόμο για επανάληψη των εκλογών σε ένα εκλογικό τμήμα, που μπορεί να επιφέρει αλλαγές στην κατανομή των εδρών, μεταξύ των δύο μεγαλύτερων

κομμάτων. Κάτι τέτοιο θα οδηγούσε στην διεκδίκηση μίας έδρας από την αντιπολιτευόμενη “Σοσιαλδημοκρατική Ένωση” (SDSM) του Ζόραν Ζάεφ, η οποία, στις εκλογές της περασμένης Κυριακής, κρίθηκε οριακά υπέρ του εθνικιστικού VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι. Στις εκλογές της 11ης Δεκεμβρίου το VMRO-DPMNE έλαβε 51 έδρες και το SDSM 49 έδρες, στη νέα Βουλή, η οποία αριθμεί 120 έδρες. Δέκα έδρες κέρδισε το συγκυβερνών αλβανικό κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι και άλλες τόσες τρία αντιπολιτευόμενα αλβανικά κόμματα.

Το κόμμα του Νίκολα Γκρούεφσκι και υποστηρικτές του κόμματος αυτού αντέδρασαν έντονα στην απόφαση αυτή της Εθνικής Εκλογικής Επιτροπής και συγκεντρώθηκαν μπροστά από την έδρα της Επιτροπής, στο κέντρο των Σκοπίων, προκαλώντας μικροεπεισόδια. Παράλληλα, ηγετικά στελέχη του VMRO-DPMNE που μίλησαν στους διαδηλωτές , χρησιμοποίησαν πρωτοφανή ρητορική μίσους, που προκάλεσε έντονο προβληματισμό σε εκπροσώπους της διεθνούς κοινότητας.

Οι πρέσβεις των ΗΠΑ και της ΕΕ στα Σκόπια συναντήθηκαν αμέσως με τον Γκρούεφσκι και τον κάλεσαν να αναλάβει τις ευθύνες του και να μην επιτρέψει, η κατάσταση να βγει εκτός ελέγχου. Ο Γκρούεφσκι ωστόσο αντέδρασε έντονα και ανέφερε στους εκπροσώπους των ΗΠΑ και της ΕΕ ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί κάτι τέτοιο.
Μάλιστα, ο Γκρούεφσκι, μιλώντας το βράδυ του Σαββάτου σε υποστηρικτές του κόμματός του στα Σκόπια, που διαμαρτύρονταν για την απόφαση της Εθνικής Εκλογικής Επιτροπής σχετικά με επανάληψη της ψηφοφορίας σε ένα εκλογικό τμήμα, κατηγόρησε πρέσβεις ξενών χωρών στα Σκόπια (χωρίς να τους κατονομάσει) ότι άσκησαν την επιρροή τους σε ορισμένα μέλη της Εθνικής Εκλογικής Επιτροπής για την λήψη μίας τέτοιας απόφασης και τους καταλόγισε ευθεία ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της ΠΓΔΜ. Ο αρχηγός του VMRO-DPMNE πρόσθεσε ότι το κόμμα του θα προσφύγει στο Διοικητικό Δικαστήριο και σημείωσε πως σε περίπτωση που ασκηθούν πιέσεις προς το δικαστήριο αυτό, και το δικαστήριο υποκύψει στις έξωθεν πιέσεις και επιβεβαιώσει τις “παράνομες”, όπως τις χαρακτήρισε, αποφάσεις της Εθνικής Επιτροπής Επιτροπής, τότε το VMRO-DPMNE δεν θα συμμετάσχει στην επανάληψη των εκλογών στο εκλογικό αυτό τμήμα και δεν θα αναγνωρίσει τα αποτελέσματα της επαναληπτικής ψηφοφορίας.

Η απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου, η οποία είναι τελεσίδικη, πρέπει, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, να ληφθεί εντός 72 ωρών. Σε περίπτωση που το δικαστήριο αυτό επιβεβαιώσει την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Επιτροπής, η επαναληπτική ψηφοφορία θα διεξαχθεί στις 25 Δεκεμβρίου.

Ο Νίκολα Γκρούεφσκι, στην ομιλία του προς τους υποστηρικτές του κόμματός του, κατηγόρησε ανοιχτά “κάποιους πρέσβεις ξένων χωρών” στα Σκόπια, ότι εμπλέκονται στην απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Επιτροπής της ΠΓΔΜ για επανάληψη της ψηφοφορίας σε ένα εκλογικό τμήμα της χώρας και τόνισε ότι σκοπός των “μηχανοραφιών” αυτών είναι η υφαρπαγή της νίκης του VMRO-DPMNEστις εκλογές της περασμένης Κυριακής, μέσω της παραχάραξης της εντολής του λαού, όπως αυτή διατυπώθηκε στις εκλογές.

Oι υποστηρικτές του VMRO-DPMNE, στη διάρκεια της χθεσινής διαδήλωσής τους στα Σκόπια, σήκωσαν ένα πανό κατά του Αμερικανού πρέσβη, Τζες Μπέιλι, στο οποίο αναγραφόταν το εξής: “Μπέιλι, κάτω τα χέρια σου από τη χώρα μας”.

Ο Γκρούεφσκι ανέφερε ακόμη ότι το κόμμα του “δεν θα επιτρέψει την περαιτέρω ανάμειξη πρέσβεων στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας” και πρόσθεσε ότι το VMRO-DPMNE εγκαταλείπει τη μορφή των συναντήσεων και διαπραγματεύσεων με άλλα πολιτικά κόμματα, στις οποίες παρίστανται πρέσβεις, ξένοι διαμεσολαβητές και εκπρόσωποι άλλων χωρών και στις οποίες συζητούνται και λαμβάνονται αποφάσεις που σε κάθε χώρα λαμβάνουν εκπρόσωποι εκλεγμένοι από τον λαό.

Ακόμη, ο Γκρούεφσκι σημείωσε πως το VMRO-DPMNE δεν θα επιτρέψει στον αρχηγό της αντιπολίτευσης Ζόραν Ζάεφ να σχηματίσει κυβέρνηση και δεν πρόκειται να αποδεχθεί στο μέλλον “υβριδικές λύσεις” για την ΠΓΔΜ, εάν αυτές δεν υπάρχουν σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Γκρούεφσκι δήλωσε ότι όλα όσα ανέφερε, περιέχονται σε διακήρυξη της εκτελεστικής επιτροπής του κόμματός του, η οποία συνεδρίασε το απόγευμα του Σαββάτου.

Η αντιπολίτευση του Ζόραν Ζάεφ,σχολιάζοντας τα όσα ανέφερε ο Νίκολα Γκρούεφσκι, σημείωσε ότι ο τελευταίος ομολόγησε την ήττα του “καθεστώτος” στις εκλογές και πρόσθεσε πως ο Γκρούεφσκι ανήγγειλε ότι περνά πλέον στην αντιπολίτευση.

Αναλυτές στα Σκόπια εκτιμούν ότι η στάση αυτή του VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι, το οποίο είναι το μεγαλύτερο κόμμα της ΠΓΔΜ και βρίσκεται στην εξουσία της χώρας τα τελευταία δέκα χρόνια θα οδηγήσει στην εμβάθυνση της πολιτικής κρίσης, η οποία διαρκεί πάνω από δύο χρόνια και έχει παραλύσει τη χώρα.

Η απόφαση της Εθνικής Εκλογικής Επιτροπής που έριξε “λάδι στη φωτιά”

H Eθνική Εκλογική Επιτροπή της ΠΓΔΜ, σε μία μαραθώνια συνεδρίασή της που διήρκεσε τρεις ημέρες και ολοκληρώθηκε το βράδυ του Σαββάτου, εξέτασε 16 ενστάσεις που είχαν καταθέσει η “Σοσιαλδημοκρατική Ένωση” (SDSM) του Ζόραν Ζάεφ και το νεοσύστατο αλβανικό κόμμα “BESA”, το οποίο στις εκλογές της περασμένης Κυριακής είχε έρθει δεύτερο μεταξύ των αλβανικών κομμάτων στην ΠΓΔΜ. Τα δύο αυτά κόμματα, ανέφεραν στις ενστάσεις τους πως στις εκλογές σημειώθηκαν παρατυπίες σε ορισμένα εκλογικά τμήματα και ζητούσαν την επανάληψη των βουλευτικών εκλογών σε αυτά.

Η Εθνική Εκλογική Επιτροπή της ΠΓΔΜ απέρριψε 15 ενστάσεις και αποδέχτηκε, με ψήφους 6 υπέρ και 3 κατά, μόνο μία ένταση που είχε κατατεθεί από το “BESA”, για εκλογική παρατυπία σε ένα εκλογικό τμήμα της πόλης Γκόστιβαρ (βορειοδυτικό τμήμα της ΠΓΔΜ, όπου η πλειοψηφία του πληθυσμού είναι Αλβανοί). Η παρατυπία αφορούσε την καταγγελία ψηφοφόρου ότι η εφορευτική επιτροπή του συγκεκριμένου εκλογικού τμήματος, τής αρνήθηκε τη δυνατότητα να ασκήσει το εκλογικό της δικαίωμα, υποστηρίζοντας ότι έχει ήδη ψηφίσει.Η Εθνική Εκλογική Επιτροπή ζήτησε γραφολογική εξέταση, από την οποία διαπιστώθηκε ότι κάποιο άλλο άτομο είχε ψηφίσει νωρίτερα στη θέση της εν λόγω ψηφοφόρου.

Κατόπιν τούτου, η Εθνική Εκλογική Επιτροπή αποφάσισε την ακύρωση της ψηφοφορίας στο συγκεκριμένο εκλογικό τμήμα. Η απόφαση αυτή, εφόσον δεν καταπέσει στο Διοικητικό Δικαστήριο στο οποίο προσέφυγε το VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι, θα οδηγήσει στη διεξαγωγή επαναληπτικής ψηφοφορίας, στις 25 Δεκεμβρίου, στο εκλογικό τμήμα του Γκόστιβαρ, η οποία ενδέχεται να επιφέρει αλλαγές στην κατανομή των εδρών μεταξύ των δύο μεγαλύτερων κομμάτων (σ.σ. VMRO-DPMNE 51, SDSM 49), καθώς στην εκλογική περιφέρεια όπου ανήκει το Γκόστιβαρ, μία έδρα έχει κριθεί οριακά υπέρ του VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι.

Πολιτικοί αναλυτές στα Σκόπια εμφανίζονται βέβαιοι, ότι σε περίπτωση που υπάρξει επανάληψη των εκλογών στο αναφερόμενο εκλογικό τμήμα, το SDSM του Ζόραν Ζάεφ θα κερδίσει, κατά πάσα πιθανότητα, την αναμέτρηση και θα εκλέξει ακόμη έναν βουλευτή, εις βάρος του VMRO-DPMNE, το οποίο θα χάσει την έδρα. Αυτό, διότι πολλοί ψηφοφόροι στο εκλογικό αυτό τμήμα είναι Αλβανοί, οι οποίοι αναμένεται να ψηφίσουν μαζικά το SDSM,καθώς δεν τρέφουν συμπάθειες για τον Γκρούεφσκι και καθώς η επανάληψη της ψηφοφορίας αυτής είναι αδιάφορη για τα αλβανικά κόμματα Σε μία τέτοια περίπτωση, τόσο το VMRO-DPMNE, όσο και το SDSM θα έχουν τον ίδιο αριθμό εδρών στη νέα Βουλή (από 50 το καθένα).

Αυτό που επισημαίνεται είναι ότι στις εκλογές της περασμένης Κυριακής, για πρώτη φορά σε εκλογικές αναμετρήσεις στη χώρα, σημαντικό μέρος των Αλβανών ψηφοφόρων που ψηφίζουν παραδοσιακά το αλβανικά κόμματα στην ΠΓΔΜ , προτίμησαν να ψηφίσουν το σλαβικό SDSM του Ζάεφ.

Η συνεδρίαση αυτή της Εθνικής Εκλογικής Επιτροπής της ΠΓΔΜ διεξήχθη σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα , καθώς και τις τρεις ημέρες, μερικές χιλιάδες υποστηρικτές του VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι διαδήλωναν με άγριες διαθέσεις μπροστά από την έδρα της Επιτροπής, ζητώντας επιτακτικά από αυτήν να απορρίψει τις ενστάσεις της αντιπολίτευσης και να “επιβεβαιώσει” τη νίκη του VMRO-DPMNE στις εκλογές της περασμένης Κυριακής.:

Το VMRO-DPMNE έκανε λόγο για “σκανδαλώδη” απόφαση της Εθνικής Εκλογικής Επιτροπής, καθώς, όπως υποστήριξε, για μία μόνο ψήφο, η Επιτροπή προχωρά σε επανάληψη της εκλογικής διαδικασίας σε όλο το συγκεκριμένο εκλογικό τμήμα του Γκόσιτιβαρ.Μάλιστα, οι δύο εκπρόσωποι του VMRO-DPMNE στην Εθνική Εκλογική Επιτροπή της ΠΓΔΜ ψήφισαν υπέρ της απόρριψης της ένστασης, υποστηρίζοντας ότι η καταγγελία της ψηφοφόρου πως δεν της επετράπη να ασκήσει το εκλογικό της δικαίωμα, είναι ψευδής.

“Ρητορική μίσους” από το VMRO-DPMNE

Έντονο προβληματισμό σε εκπροσώπους της διεθνούς κοινότητας στην ΠΓΔΜ, αλλά και σε μεγάλο μέρος του δημοκρατικού κόσμου της χώρας, προκάλεσε η ρητορική που χρησιμοποίησαν οι υποστηρικτές του VMRO-DPMNE και στελέχη του κόμματος αυτού,στη διάρκεια των προηγούμενων τριών ημερών που διαδήλωναν μπροστά από την έδρα της Εθνικής Εκλογικής Επιτροπής.

Οι υποστηρικτές του VMRO-DPMNE φώναζαν το σύνθημα «Ο Κιοσέ ζει» .Ο Κιοσέ, παρατσούκλι του διαβόητου κομιτατζή Αντόν Λάζοφ Γιάνεφ, γνωστός και ως “σπανός” και “χασάπης”, ήταν μέλος του ιστορικού VMRO, στις αρχές του 20ου αιώνα και πρωτοπαλίκαρο του ηγετικού στελέχους της οργάνωσης Γκότσε Ντέλτσεφ, που αναλάμβανε τις δολοφονίες όλων όσων δεν συντασσόταν στον αγώνα του VMRO κατά του οθωμανικού ζυγού, αλλά και τις εκτελέσεις εσωτερικών αντιπάλων του VMRO..

Ο Νίκολα Γκρούεφσκι, στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου στην ΠΓΔΜ, επικαλέστηκε πρώτος τον Κιοσέ, αναφέροντας σε προεκλογική συγκέντρωση του κόμματος του πριν από περίπου δέκα ημέρες, πως αν σήμερα ζούσε ο ηγέτης της επαναστατικής οργάνωσης της οθωμανικής εποχής, VMRO, Γκότσε Ντέλτσεφ, θα έστελνε τον Κιοσέ να «τελειώσει την υπόθεση» με τον Ζάεφ. Η αναφορά εκείνη του Γκρούεφσκι προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από την αντιπολίτευση και από μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης της ΠΓΔΜ, καθώς εξελήφθη ως απειλή για τη ζωή του αρχηγού της αντιπολίτευσης της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ και ο Γκρούεφσκι, την επόμενη ημέρα, επιχείρησε να ανασκευάσει την επίμαχη έκφρασή του.

Η αμφιλεγόμενη προσωπικότητά του Κιοσέ είχε εμφανιστεί ξανά στην επικαιρότητα της ΠΓΔΜ το 2014 και είχε προκαλέσει έντονη δημόσια αντιπαράθεση, όταν η κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι ανήγειρε άγαλμά του, μπροστά από το δικαστικό μέγαρο των Σκοπίων, στο οποίο αυτός εμφανίζεται να κρατά μαχαίρι.

Οι υποστηρικτές του VMRO-DPMNE, κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων τους στα Σκόπια τις προηγούμενες τρεις ημέρες φώναξαν και πολλά αντιαλβανικά συνθήματα, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις των αλβανικών πολιτικών κομμάτων στην ΠΓΔΜ.

Παράλληλα, υψηλόβαθμα στελέχη του VMRO-DPMNE, αλλά και επικεφαλής δημόσιων υπηρεσιών που τοποθετήθηκαν επί κυβερνήσεων του Νίκολα Γκρούεφσκι, απευθυνόμενοι στους συγκεντρωμένους υποστηρικτές του κόμματος αυτού στα Σκόπια, όλες τις προηγούμενες τρεις ημέρες, απείλησαν ανοιχτά ορισμένα μέλη της Εθνικής Εκλογικής Επιτροπής, ενώ έκαναν λόγο και για «νύχτες των μεγάλων μαχαιριών» και επιτέθηκαν φραστικά στους επικεφαλής ξένων διπλωματικών αποστολών στα Σκόπια.

Του Νίκου Φραγκόπουλου, ανταποκριτή της ΕΡΤ στα Σκόπια

Keywords
Τυχαία Θέματα