Περιβαλλοντικό τέλος για λιγότερα πλαστικά μιας χρήσης (Video)

18:33 28/1/2021 - Πηγή: ΕΡΤ

Το δημόσιο σταματά να προμηθεύεται πλαστικά μιας χρήσης. Το μέτρο θα εφαρμοστεί από την 1η Φεβρουαρίου και αφορά δέκα κατηγορίες πλαστικών μιας χρήσης, μεταξύ αυτών πιάτα, μαχαιροπίρουνα, καλαμάκια, δοχεία από φελιζόλ, μπατονέτες.


Από τις 3 Ιουλίου 2021 απαγορεύεται η διάθεση αυτών των προϊόντων στην αγορά, από τον Ιανουάριο του 2022 επιβάλλεται περιβαλλοντικό τέλος 0,4 ευρώ +ΦΠΑ για πλαστικά ποτήρια και περιέκτες μιας χρήσης), ενώ από τον Ιανουάριο του 2023 τίθεται σε εφαρμογή το πανελλαδικό σύστημα επιστροφής εγγύησης στον πολίτη για τα πλαστικά μπουκάλια. 

Το

2025 θα πρέπει να μειωθεί η κατά κεφαλήν κατανάλωσης στις 40 σακούλες. Όμως ενώ υπάρχει σημαντική μείωση της κατανάλωσης στα σουπερμάρκετ, υπάρχουν εξαιρέσεις που είναι προβληματικές και δίνουν λάθος μήνυμα, όπως ανέφερε στην εκπομπή Ο3 της ΕΡΤ3 ο διευθυντής του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Λευτέρης Κιοσές. Κατά τον ίδιο, οι καταναλωτές θέλουν παρότρυνση και ένα καλό παράδειγμα, κι αυτό φάνηκε με τη χρήση επαναχρησιμοποιούμενης τσάντας. 

Η επιβολή τέλους για την πλαστική σακούλα προετοίμασε τους καταναλωτές για την στρατηγική που θα εφαρμοστεί για τα προϊόντα μιας χρήσης, εκτίμησε ο κ. Κιοσές. Ως προς το περιβαλλοντικό τέλος, είπε ότι εισπράχθηκαν εκατομμύρια ευρω από τον ΕΟΑΝ και πρότεινε τα χρήματα αυτά, αντί να δοθεί σε επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες, όπως ήταν η αρχική σκέψη, θα μπορούσαν να διατεθούν για είδη πολλαπλών χρήσεων ή για  δράσεις καθαρισμού στο παράκτιο περιβάλλον.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα