Αντιπαράθεση για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα

22:27 18/6/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Την πρόταση αναθεώρησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Δυτ. Μακεδονίας 2014-2020 και την πορεία της υλοποίησης του, συζήτησε το απόγευμα στην Κοζάνη, το Περιφερειακό Συμβούλιο.

Στον «απόηχο» της χθεσινής υπογραφής της συμφωνίας Τσίπρα-Ζάεφ στις Πρέσπες, οι εκπρόσωποι των παρατάξεων στο Περιφερειακό Συμβούλιο , αντιπαρατέθηκαν και για την εξέλιξη των έργων του Επιχειρησιακού προγράμματος στην Δυτ. Μακεδονία, όπου από την πλευρά της περιφερειακής αρχής, ο εντεταλμένος σύμβουλος του ΕΣΠΑ Σταύρος Γιαννακίδης

έκανε λόγο για πολύ σημαντικό έργο και υψηλό ποσοστό απορροφητικότητας, ενώ οι επικεφαλής συνδυασμών της Αντιπολίτευσης άσκησαν κριτική μιλώντας για «χαμηλές απορροφήσεις» και χαρακτήρισαν ως «αρνητική» την πορεία υλοποίησης του προγράμματος.

Ειδικότερα, ο κ. Γιαννακίδης αναφέρθηκε σε εντάξεις 100 έργων με προϋπολογισμό 200 εκατομ. Ευρώ στην Δυτ. Μακεδονία ,από το σύνολο των 340 εκατ. του Επιχειρησιακού Προγράμματος, κάτι που δείχνει –όπως επεσήμανε- την «ομαλή εξέλιξη του προγράμματος που κινείται ήδη στο 60%» και στο οποίο ως νέες δράσεις χρηματοδότησης προστίθενται το φυσικό αέριο και το εξοικονομώ κατ΄ οίκον , ενώ εντάσσονται και νέα έργα υποδομών που αφορούν την πανεπιστημιούπολη, αντιπλημμυρικά, βιολογικοί καθαρισμοί και οδικοί άξονες.

Από την πλευρά της Αντιπολίτευσης, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης και πρώην Περιφερειάρχης Γιώργος Δακής κατηγόρησε την Περιφερειακή αρχή για πολιτική αδυναμία σχετικά με την αξιοποίηση και την απορρόφηση των πόρων του Επιχειρησιακού Προγράμματος στην Δυτ. Μακεδονία, ενώ η Γεωργία Ζεμπιλιάδου ως επικεφαλής συνδυασμού της ελάσσονος αντιπολίτευσης, σημείωσε ότι «οι εντάξεις πρέπει να μετατραπούν σε συμβάσεις και έργα» και να ενισχυθούν ιδιαιτέρως οι δράσεις για την επιχειρηματικότητα και την απασχόληση , οι οποίες είναι σήμερα στο 15% και στο 9%, αντιστοίχως.

Τα αναλυτικά στοιχεία της εξέλιξης των έργων, παρουσίασαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτ. Μακεδονίας, ο Προϊστάμενος της Ειδικής υπηρεσίας Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Χαράλαμπος Κιουρτσίδης και ο Πρoϊστάμενος Μονάδας Α1 Προγραμματισμού της Υπηρεσίας, Ηλίας Μουρατίδης.

Σε ερώτηση της ΕΡΤ Κοζάνης , ο κ. Κιουρτσίδης τόνισε ότι «το πρόγραμμα κυλάει ομαλά», ενώ σε ότι αφορά τους άξονες χρηματοδότησης έργων του ΕΣΠΑ, υπογράμμισε ότι «εκεί που υπάρχουν κάποιες αδυναμίες και υστέρηση, είναι στους τομείς της ψηφιακής τεχνολογίας και της επιχειρηματικότητας».

ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ-ΣΥΝΤΑΞΗ: Αντώνης Μαυρίδης

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα