Περιφέρεια: Υποχρεωτική η εκκένωση του Κορδελιού – Ξεκινά από τις ευπαθείς ομάδες

20:25 10/2/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Ξεκινά αύριο Σάββατο, στις 7 το πρωί, η διαδικασία μεταφοράς από το ΕΚΑΒ ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, καθώς η απομάκρυνση 72.000 κατοίκων από την περιοχή του Δήμου Κορδελιού – Ευόσμου είναι υποχρεωτική για την Κυριακή και θα πρέπει να έχει γίνει μέχρι τις 10 το πρωί οπότε και θα ξεκινήσει η διαδικασία απενεργοποίησης της βόμβας του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου που βρέθηκε σε βενζινάδικο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, 320 άτομα με αναπηρία, ασθενείς σε κατάκλιση και γενικά πολίτες που έχουν πρόβλημα

μετακίνησης, καθώς και 48 παιδιά θα μπορούν να μεταφέρονται με 20 ασθενοφόρα ανά οκτάωρο στις δομές.

Αυτό έγινε γνωστό μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, υπό τον Περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα, ο οποίος και συνιστά στους πολίτες των Δήμων Κορδελιού – Ευόσμου, Αμπελοκήπων – Μενεμένης και Δέλτα, να ενημερωθούν από το τηλεφωνικό κέντρο 2311805300 και την ιστοσελίδα της Περιφέρειας (www.pkm.gov.gr) ώστε να γνωρίζουν αν ανήκουν στη ζώνη απομάκρυνσης ή όχι.

Η αστυνομία, από την πλευρά της, έχει ενημερώσει τους αρμόδιους ότι θα περιφρουρήσει την επιχείρηση με χίλιους αστυνομικούς και θα τοποθετήσει κορδέλα μήκους τριάντα χιλιομέτρων για να καλύψει όλη την περιφέρεια της ζώνης εκκένωσης, που θα αναπτυχθεί, σε ακτίνα 1.900 μέτρων, από το σημείο που βρέθηκε η βόμβα. Τα μέτρα της αστυνομίας θα τεθούν σε εφαρμογή από τις 6 το πρωί της Κυριακής, ενώ οι αρχές διαβεβαιώνουν τους πολίτες για την λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων, ώστε να αποφευχθούν κρούσματα κλοπών και διαρρήξεων.

Σε ό,τι αφορά την πρόσβαση στη ζώνη εκκένωσης, θα απαγορεύεται από τις 10 το πρωί και μετά.

Ο ΟΣΕ ενημέρωσε ότι θα απαγορευτεί η κυκλοφορία όλων των τρένων από 9.30 το πρωί της Κυριακής ως το τέλος της επιχείρησης.

Σημαντικές τροποποιήσεις θα γίνουν την Κυριακή στις γραμμές των λεωφορείων του ΟΑΣΘ. που τερματίζουν στο ΚΤΕΛ «Μακεδονία»:

Τα δρομολόγια των λεωφορειακών γραμμών 8, 12, 31, 45 και 78 θα εκτελούνται κανονικά έως τις 9 το πρωί κα μετά θα καταλήγουν στον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό, ενώ η λεωφορειακή γραμμή 31 θα επιστρέφει στη Βούλγαρη από τα Δικαστήρια.
Τα δρομολόγια των λεωφορειακών γραμμών 81, 89Α και 89Β θα εκτελούνται κανονικά έως τις 9 το πρωί. Τα δρομολόγια της λεωφορειακής γραμμής 80, έως τις 8.45 και της λεωφορειακής γραμμής 82, έως τις 8.30 το πρωί.
Από το Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό τα τελευταία δρομολόγια των λεωφορειακών γραμμών 9, 19, 40, 51, 52 και 54, θα πραγματοποιηθούν στις 8.45 το πρωί. Μετά, η λειτουργία τους θα διακοπεί.

Το τελευταίο δρομολόγιο της λεωφορειακής γραμμής 20, θα πραγματοποιηθεί στις 8.45 το πρωί, από το Σταθμαρχείο Μενεμένης.

Τα δρομολόγια των λεωφορειακών γραμμών 1 και 18, θα εκτελούνται κανονικά, μέχρι τις 9 το πρωί και στη συνέχεια θα τερματίζουν στο Σταθμαρχείο Ευόσμου.

Τα λεωφορεία των ειδικών για την περίσταση λεωφορειακών γραμμών, που θα φέρουν την αρίθμηση 501 μέχρι και 508, θα μετακινούν δωρεάν τους πολίτες, ενώ θα διατεθούν δύο λεωφορεία για την μετακίνηση των ΑμεΑ.

To τηλεφωνικό κέντρο 11085, θα λειτουργεί από τις 7 το πρωί έως τις 10 το βράδυ, παρέχοντας χρήσιμες πληροφορίες.

Προσωρινή εκκένωση της δομής φιλοξενίας προσφύγων Softex θα πραγματοποιηθεί παράλληλα, με λεωφορεία που θα βρίσκονται εντός της δομής από τις 7 το πρωί μέχρι το απόγευμα της ίδιας μέρας. Τα λεωφορεία θα μεταφέρουν τους πρόσφυγες στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και θα επισκεφτούν το Αρχαιολογικό Μουσείο, όπως οι ίδιοι ζήτησαν.

Έκτακτη ενημερωτική εκπομπή για την επιχείρηση μετακίνησης των 72.000 κατοίκων της δυτικής Θεσσαλονίκης και την απομάκρυνση της βόμβας του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου από το Κορδελιό το πρωί της Κυριακής θα προβληθεί στην ΕΤ3 από τις 10:00 έως τις 12:00.

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ1, ΕΡΤ3, Θεοδότα Τσιώτα, Λία Χρηστάρα
Σχετική είδηση: Κορδελιό: Η μεγαλύτερη εκκένωση εν καιρώ ειρήνης – Οδηγίες (video)

Keywords
Τυχαία Θέματα