Πέννες με κρέμα αβοκάντο και ψητά ντοματίνια – Μια νόστιμη συνταγή για χορτοφάγους

10:13 3/12/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν τη χορτοφαγική διατροφή. Η συνταγή για πέννες με κρέμα αβοκάντο και ψητά ντοματίνια, που ετοιμάζει για τη «Ραδιοτηλεόραση» ο σεφ Κωνσταντίνος Κωβαίος, είναι ιδανική για όσους θέλουν να αποφύγουν το κρέας αλλά και για τους αυστηρά vegans, με μια μικρή παραλλαγή.

Υλικά

500 γραμμ. πέννες βρασμένες αλ ντέντε1 αβοκάντο ώριμο15 ντοματίνια “βελανίδια” κομμένα στη μέση1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο1 καρότο ψιλοκομμένο1 σκελίδα σκόρδο1 λάιμ (χυμό και
ξύσμα)2 κ.σ. γιαούρτι στραγγιστό3 κ.σ. ελαιόλαδο2 κλωνάρια θυμάρι100 γρ. τριμμένη παρμεζάνα250 ml ζωμό λαχανικώναλάτι και πιπέριλίγο μπούκοβο ή 1 πιπεριά τσίλι ψιλοκομμένη1/2 ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος

Εκτέλεση

Σε ένα ταψάκι ψήνουμε τα ντοματίνια, ραντίζοντάς τα με λίγο ελαιόλαδο, λίγο φρέσκο θυμάρι, αλάτι και πιπέρι για 10’ σε προθερμασμένο φούρνο στους 130 βαθμούς. Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.Βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες τους, σε άφθονο αλατισμένο νερό, τα σουρώνουμε, τα κρυώνουμε και λαδώνουμε ελαφρά.Σε μια ανοικτή κατσαρόλα ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το καρότο και το μπούκοβο για 4-5΄ σε μέτρια φωτιά.Προσθέτουμε τον ζωμό και αφήνουμε να βράσει, ενώ παράλληλα καθαρίζουμε το αβοκάντο και το χτυπάμε σε μούλτι, μαζί με το γιαούρτι, τον χυμό του λάιμ, αλάτι και πιπέρι. Αν βγει πολύ πηχτό, αραιώνουμε με λίγο ζωμό.Στον ζωμό που βράζει, προσθέτουμε τις πέννες, αφαιρούμε από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα την κρέμα αβοκάντο. Ανακατεύουμε καλά και βάζουμε πάλι την κατσαρόλα στη φωτιά να βράσει απαλά για 2-3΄.Όταν έχουμε μια δεμένη σάλτσα, αφαιρούμε από τη φωτιά, προθέτουμε αλάτι και πιπέρι, τον μαϊντανό και δένουμε με την παρμεζάνα ανακατεύοντας πολύ καλά.Σερβίρουμε αμέσως με φρεσκοτριμμένο πιπέρι, το ξύσμα από το λάιμ, τα ψητά ντοματίνια κι, αν θέλουμε, έξτρα παρμεζάνα.

Tips

Αν θέλουμε η συνταγή να είναι αυστηρά χορτοφαγική, δεν χρησιμοποιούμε καθόλου γιαούρτι και κάνουμε την κρέμα αβοκάντο με φυτική κρέμα. Επίσης αντικαθιστούμε την παρμεζάνα με κάποιο φυτικό τυρί.

Ο Κωνσταντίνος Κωβαίος είναι Chef de Cuisine σε μεγάλο ξενοδοχείο ενώ γράφει, παράλληλα, συνταγές για το site της ΕΡΤ και για άλλα site και έντυπα. Ιδρυτικό μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Αττικής-«Acropolis». Είναι μέλος της επιτροπής αξιολόγησης των Olymp Taste Awards. Επίσης, είναι απόφοιτος της Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων Αναβύσσου, με πληθώρα σεμιναρίων στη γαστρονομία και στην Υγιεινή Τροφίμων. Στην έως τώρα επαγγελματική του καριέρα έχει εργαστεί επί σειρά ετών σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες.

Keywords
Τυχαία Θέματα