Πεκίνο: Αρχίζει η 20η Σύνοδος Ε.Ε. – Κίνας

08:02 16/7/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Στο Πεκίνο συναντώνται σήμερα κορυφαίοι αξιωματούχοι της Κίνας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στόχο να συνάψουν νέα διμερή συμφωνία για τις επενδύσεις.

Επικεφαλής των αντιπροσωπειών στην 20ή Σύνοδο Ε.Ε. – Κίνας είναι ο πρωθυπουργός της Κίνας Λι Κετσιάνγκ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ.

Πεκίνο και Βρυξέλλες ελπίζουν να καταφέρουν να εκδώσουν κοινή διακήρυξη για πρώτη φορά μετά το 2015, καθώς οι διαφωνίες τους σε ό,τι αφορά τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και άλλα ζητήματα απέτρεπαν τα τελευταία χρόνια κοινές ανακοινώσεις.

Έμφαση θα δοθεί στο εμπόριο, ειδικά στην αναμόρφωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, καθώς και στην αναγραφή γεωγραφικών προσδιορισμών σε ορισμένα διατροφικά προϊόντα.

«Η Κίνα χρειάζεται να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις για μια διμερή συμφωνία όσον αφορά τις επενδύσεις με την Ε.Ε. και τα μέρη μοιράζονται τον στόχο να ολοκληρώσουν τη διαπραγμάτευση και να κλείσουν συμφωνία το συντομότερο», ανέφερε ο Λι κατά την έναρξη της συνάντησης του με τον Τουσκ και τον Γιουνκέρ στο Πεκίνο.

«Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου χρειάζεται να αποκτήσει νέους κανόνες, τόσο για τις εξαναγκαστικές μεταφορές τεχνολογίας, όσο και για τις επιδοτήσεις βιομηχανιών», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στις δηλώσεις του κατά την έναρξη της 20ής Συνόδου Κίνας-ΕΕ. Ο Τουσκ έκρινε εξάλλου πως το Πεκίνο γνωρίζει πώς να ανοίξει την κινεζική οικονομία και μπορεί να το πράξει εάν το επιθυμεί, στην τοποθέτηση που έκανε έχοντας πλάι του τόσο τον κινέζο πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ, όσο και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ.

Επίσης, ο Τουσκ δήλωσε ότι η Κίνα, οι ΗΠΑ και η Ρωσία έχουν καθήκον να μην αρχίζουν εμπορικούς πολέμους και κάλεσε τις κυβερνήσεις των τριών χωρών να συμβάλλουν στη διαδικασία με σκοπό να αναμορφωθεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ). Ο Τουσκ πρόσθεσε ότι υπάρχει χρόνος για να αποφευχθεί το ξέσπασμα συγκρούσεων και το χάος στο πεδίο του εμπορίου.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα