ΠΕΔ Κρήτης: «Εθνικό θέμα το προσφυγικό»

07:36 22/8/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Την τελική της θέση σχετικά με το θέμα της δημιουργίας κέντρων φιλοξενίας προσφύγων στην Κρήτη, διαμόρφωσε η Περιφερειακή Ένωση Δήμων του νησιού στην τελευταία της συνεδρίαση.

Η ολομέλεια των δημάρχων, κατέληξε ότι το προσφυγικό ζήτημα μας αφορά όλους ως εθνικό θέμα. Παράλληλα ζητά από την κυβέρνηση να καταθέσει τον εθνικό σχεδιασμό που θα αφορά: Την εξασφάλιση αξιοπρεπούς και ανθρώπινης διαβίωσης των προσφύγων, και ταυτόχρονα θα διασφαλίζει την ειρηνική συνύπαρξη τους με τις τοπικές κοινωνίες.
Συγκεκριμένα,

θα πρέπει να κατατεθούν οι προτάσεις για την αντιμετώπιση των θεμάτων:
«Διαμονής, διαβίωσης και ιατρικής μέριμνας των προσφύγων.
Δημόσιας Ασφάλειας.
Επιπλέον, θα πρέπει να γίνει γνωστό από πού θα διασφαλισθούν οι απαιτούμενοι πόροι για όλα τα παραπάνω καθώς και ποιος φορέας θα διαχειριστεί τα κονδύλια αυτά.
Σημαντικό ζήτημα είναι επίσης να γνωρίζουμε και ποιος είναι ο σχεδιασμός αντιμετώπισης πιθανών, εκτάκτων νέων ροών.
Οι δεσμευτικές απαντήσεις στα παραπάνω ζητήματα αποτελούν προϋπόθεση για την τελική θέση της ΠΕΔ Κρήτης, με δεδομένο ότι ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού θα είναι επικουρικός».
Στο μεταξύ, την πολιτική βούληση της κυβέρνησης, να προχωρήσει οργανωμένα ο σχεδιασμός για την φιλοξενία προσφύγων στο νησί, εξέφρασε σε δηλώσεις του από το Ρέθυμνο ο υπουργός υγείας, Ανδρέας Ξανθός. Ο κ. Ξανθός τόνισε ότι θα προηγηθεί διάλογος με την αυτοδιοίκηση και τις τοπικές κοινωνίες, υποστήριξε όμως ότι κανείς δεν μπορεί να προτάσσει πιθανούς κινδύνους, με μοναδικό στόχο να αποτρέψει το σχεδιασμό για την αντιμετώπιση ενός προβλήματος, που δεν είναι εθνικό αλλά ευρωπαϊκό.

Keywords
Τυχαία Θέματα