Πάττυ Σπηλιωτοπούλου: Ενισχύονται οι άνεμοι στο πύρινο μέτωπο τις επόμενες ώρες – Ισχυρά φαινόμενα στα βορειοανατολικά

14:37 20/5/2021 - Πηγή: ΕΡΤ

Δυστυχώς η εξέλιξη όσον αφορά τους ανέμους στην περιοχή όπου μαίνεται η πυρκαγιά δε θα είναι βοηθητική τις επόμενες ώρες, καθώς μπορεί να έπεσε η ένταση των ανέμων το πρωί και μέχρι τις 2-3 περίπου το μεσημέρι οι βορειοδυτικοί άνεμοι δε θα ξεπερνούν τα 4-5 μποφόρ (χωρίς, βέβαια, να σημαίνει ότι ακόμα και τέτοιου είδους εντάσεις δε δυσκολεύουν την κατάσβεση), όμως από το μεσημέρι και κυρίως το απόγευμα θα ενισχυθούν εκ νέου στα 6 και τις βραδινές ώρες θα φτάνουν τοπικά και τα 7 μποφόρ, γεγονός που θα δυσκολέψει

περαιτέρω το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων και θα παραμείνουν ενισχυμένοι έως τα 5-6 μποφόρ μέχρι και αύριο το πρωί. Σημαντική εξασθένηση περιμένουμε από αύριο κατά τις προμεσημβρινές ώρες στην περιοχή.

Επιπλέον, το αρνητικό είναι ότι δεν αναμένουμε βροχή, αντιθέτως θα έχουμε μόνο λίγη συννεφιά σήμερα και αρκετή ηλιοφάνεια αύριο.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι, η φωτιά δημιουργεί το δικό της μικροκλίμα εξαιτίας της διαφοράς θερμοκρασίας που προκαλείται από την πολύ υψηλή θερμοκρασία στην περιοχή όπου μαίνεται η φωτιά, σε σχέση με αυτήν στις γύρω περιοχές, με αποτέλεσμα την αύξηση της έντασης αλλά και απότομες εναλλαγές της διεύθυνσης του ανέμου. Επομένως, οι ριπές (οι στιγμιαίες εντάσεις, δηλαδή) των ανέμων στην εν λόγω περιοχή, μπορεί να είναι ακόμα μεγαλύτερες και να φτάσουν και τα 8-9 μποφόρ…!

Τέλος, σχετικά με τον καιρό στην υπόλοιπη χώρα, αναμένονται πιθανώς τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες από απόψε τη νύχτα και κυρίως αύριο μέχρι το μεσημέρι-απόγευμα, σε Α. Μακεδονία, Θράκη και ΒΑ Αιγαίο, ενώ θα έχουμε και αισθητή πτώση θερμοκρασίας στα ανατολικά και βόρεια (έως 5-6 βαθμούς κάτω από τα σημερινά) και παρόλο που θα πέσουν σημαντικά οι άνεμοι αύριο μεσημέρι στην Κορινθία, θα πνέουν ωστόσο θυελλώδεις έως και 8 μποφόρ τοπικά σε άλλες περιοχές του Αιγαίου, καθ’ όλη τη διάρκεια της αυριανής ημέρας…

ΣΗΜΕΡΑ
Αραιές συννεφιές, που σταδιακά στα βόρεια θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές στα βορειοανατολικά και σποραδικές καταιγίδες σε Α. Μακεδονία και Θράκη, που θα ενταθούν κατά τη διάρκεια της νύχτας. Οι άνεμοι, από δυτικές και βόρειες διευθύνσεις θα ενισχυθούν στα κεντρικά και νότια στα 6 και τις βραδινές ώρες τοπικά στα 7 μποφόρ και θα πέσει λίγο η θερμοκρασία, κυρίως στα δυτικά και βόρεια.

ΑΤΤΙΚΗ
Αραιή συννεφιά, βορειοδυτικοί άνεμοι έως 6 μποφόρ και θερμοκρασία έως 29-30 βαθμούς.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές συννεφιές, πυκνότερες από το μεσημέρι, βορειοδυτικοί άνεμοι έως 4-6 μποφόρ από το απόγευμα, με περαιτέρω ενίσχυση τη νύχτα και θερμοκρασία έως 26 βαθμούς.

ΑΥΡΙΟ
Στα βόρεια-βορειοανατολικά και το Α. Αιγαίο θα έχουμε βροχές και σποραδικές καταιγίδες, πιθανόν τοπικά ισχυρές σε Α. Μακεδονία, Θράκη και ΒΑ. Αιγαίο, μέχρι το μεσημέρι – απόγευμα οπότε και θα εξασθενήσουν και μέχρι το βράδυ ο καιρός θα βελτιωθεί. Στην υπόλοιπη χώρα ηλιοφάνεια με λίγες συννεφιές κατά διαστήματα, κυρίως τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες. Οι βορειοδυτικοί άνεμοι θα πνέουν θυελλώδεις έως 8 μποφόρ τοπικά στο Αιγαίο και θα πέσει αισθητά η θερμοκρασία, έως και 6 βαθμούς στα βόρεια και ανατολικά.

Γρήγορη βελτίωση θα παρουσιάσει ο καιρός το Σαββατοκύριακο μέχρι τουλάχιστον και την Τρίτη, με αρκετή ηλιοφάνεια σε όλη τη χώρα και σταδιακή επάνοδο της θερμοκρασίας, θα παραμείνουν όμως ενισχυμένοι οι άνεμοι στο Αιγαίο, που θα φτάνουν τοπικά και τα 6-7 μποφόρ.

Πάττυ (Παναγιώτα) Δ. Σπηλιωτοπούλου
Μετεωρολόγος της ΕΡΤ
B.Sc. Φυσικός
M.Sc. Μετεωρολόγος – Περιβαλλοντολόγος
M.Sc. Ειδικός στις Στρατηγικές Διαχείρισης Καταστροφών & Κρίσεων
M.A. Δημοσιογράφος
Εθνικό & Καποδιστριακό Παν/μιο Αθηνών

www.ertnews.gr



Το άρθρο Πάττυ Σπηλιωτοπούλου: Ενισχύονται οι άνεμοι στο πύρινο μέτωπο τις επόμενες ώρες – Ισχυρά φαινόμενα στα βορειοανατολικά εμφανίστηκε πρώτα στο ERT.GR.

Keywords
Τυχαία Θέματα