Παρουσιάστηκαν τα Ευρωπαϊκά Πρότυπα Φροντίδας για τη Νεογνική Υγεία

14:43 30/11/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Τα Ευρωπαϊκά Πρότυπα Φροντίδας για τη Νεογνική Υγεία, τα οποία ανακοινώθηκαν στις 28 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες θα έχουν αντίκτυπο στις μελλοντικές γενιές στην Ευρώπη και πέρα από αυτές.

Η πρόωρη γέννηση, πριν από την 37η εβδομάδα της εγκυμοσύνης, και οι επιπλοκές της είναι οι κύριες αιτίες θανάτου σε παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών στην Ευρώπη και εκτός αυτής. Σε ολόκληρο τον κόσμο, 2,6 εκατομμύρια παιδιά πέθαναν τον πρώτο μήνα ζωής το 2016.

Στην Ευρώπη,

περισσότερα από 690.000 παιδιά γεννήθηκαν πρόωρα το 2014. Πίσω από κάθε αριθμό, υπάρχει ένα προσωπικό πεπρωμένο και μια οικογένεια που το ακολουθεί. Οι επιζώντες της πρόωρης γέννησης ή άλλων επιπλοκών κατά τη γέννηση συχνά έχουν να αντιμετωπίσουν σωματικές, συναισθηματικές και οικονομικές προκλήσεις σε ολόκληρη τη ζωή τους. Την ίδια στιγμή, η υγειονομική περίθαλψη που παρέχεται σήμερα σε αυτά τα παιδιά σε όλη την Ευρώπη ποικίλλει σημαντικά. Ωστόσο, οι ζωές αυτών των παιδιών θα μπορούσαν να σωθούν ή να βελτιωθούν με εφικτά μέσα: παρέχοντας την καλύτερη φροντίδα από τη γέννηση μέχρι τη σχολική ηλικία, ανεξάρτητα από τον τόπο γέννησής τους.

Τα Ευρωπαϊκά Πρότυπα Φροντίδας για τη Νεογνική Υγεία, παρουσιάζουν μια τέτοια λύση και σηματοδοτούν μια νέα εποχή στη φροντίδα του νεογνού. Δίνοντας νέες πρακτικές συστάσεις για τη φροντίδα που παρέχεται στα πρόωρα και άρρωστα μωρά, θα έχουν μια αποφασιστική επιρροή στη ζωή των μελλοντικών γενεών.

Για τη δημιουργία των Προτύπων εργάστηκαν εθελοντικά για 5 χρόνια περίπου 220 διεθνώς αναγνωρισμένοι εμπειρογνώμονες στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, εκπρόσωποι ασθενών και άλλοι ενδιαφερόμενοι φορείς. Τα νέα πρότυπα υποστηρίζονται από περισσότερες από 150 ενώσεις επαγγελματιών υγείας και οργανώσεις γονέων.

Παράλληλα με την παρουσίαση των Προτύπων, υποβλήθηκε Πρόσκληση για Δράση για τη Νεογνική Υγεία, η οποία καλεί τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, τις ενώσεις των επαγγελματιών υγείας και των ασθενών καθώς και κάθε εμπλεκόμενο στα συστήματα υγείας να συνεργαστούνγια την εφαρμογή των προτύπων σε εθνικό επίπεδο.

Πολλοί πολιτικοί, οι εμπειρογνώμονες και οι υποστηρικτές του έργου, οι εκπρόσωποι γονέων και οι κύριοι ενδιαφερόμενοι και ομιλητές από οργανισμούς όπως η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (WHO) συμμετείχαν στις εκδηλώσεις παρουσίασης των Προτύπων και υπέγραψαν την Πρόσκληση για Δράση. Μεταξύ των ομιλητών στην παρουσίαση των Προτύπων Φροντίδας για τη Νεογνική Υγεία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήταν και η πρόεδρος της Ελληνικής οργάνωσης «Ηλιτόμηνον» Λέλα Βαβουράκη, η οποία είναι μέλος της συγγραφικής ομάδας των Προτύπων.

Τα Ευρωπαϊκά Πρότυπα Φροντίδας για τη Νεογνική Υγεία έχουν δημοσιευτεί στα αγγλικά στη σελίδα , ενώ η συντακτική επιτροπή του Lancet τα ανακοίνωσε ήδη με τον τίτλο «Putting the family at the centre of newborn health»_Βάζοντας την οικογένεια στο κέντρο της νεογνικής υγείας. Διαβάστε αναλυτικά την πρόσκληση εδώ

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα