Πάρκισον και Αλτσχάιμερ σχετίζονται με τα εγκεφαλικά

11:21 24/2/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Όπως είναι ήδη γνωστό ότι συμβαίνει με την νευροεκφυλιστική εγκεφαλική νόσο Αλτσχάιμερ, έτσι και το Πάρκινσον φαίνεται ότι συνδέεται με τα εγκεφαλικά, σύμφωνα με μια νέα Αμερικανική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Μπένζαμιν Κούμερ του Ιατρικού Κολλεγίου του Πανεπιστημίου Κορνέλ της Νέας Υόρκης, ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 1,6 εκατομμύρια ασθενείς άνω των 66 ετών.

Από την ανάλυση των στοιχείων προέκυψε ότι, κάθε χρόνο το 1,75% των ασθενών με Πάρκινσον παθαίνουν ισχαιμικού τύπου εγκεφαλικό,

έναντι ποσοστού 0,96% όσων παθαίνουν εγκεφαλικό χωρίς να έχουν Πάρκινσον. Αντίστοιχα, στην περίπτωση των ασθενών με Αλτσχάιμερ, το 1,96% παθαίνουν εγκεφαλικό μέσα στο έτος, έναντι του 0,96% που δεν νοσεί από Αλτσχάιμερ.

Από στοιχεία προκύπτει ότι η ετήσια συχνότητα διάγνωσης Πάρκινσον μετά από ισχαιμικό εγκεφαλικό είναι 0,97%, έναντι του 0,39% όσων διαγιγνώσκονται με Πάρκινσον χωρίς να έχει προηγηθεί εγκεφαλικό.

Σε ό,τι αφορά την περίπτωση ασθενών με Αλτσχάιμερ, το 3,66% διαγιγνώσκονται με τη νόσο μετά από εγκεφαλικό, έναντι ποσοστού 1,17% που έχουν διάγνωση Αλτσχάιμερ χωρίς να έχουν υποστεί εγκεφαλικό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα