Παρέμβαση εργατικής λέσχης για το δικαίωμα στην κυριακάτικη αργία

01:04 21/1/2019 - Πηγή: ΕΡΤ

Κλειστή έμεινε σήμερα η αγορά της Μυτιλήνης, την πρώτη Κυριακή των χειμερινών εκπτώσεων που έχει νομοθετηθεί τα καταστήματα να παραμένουν ανοιχτά, και μόνο οι αλυσίδες καταστημάτων λειτούργησαν τα υποκαταστήματά τους. Η εργατική Λέσχη Μυτιλήνης με παρέμβασή της σήμερα το πρωί σε γνωστό πολυκατάστημα στην προκυμαία , ζήτησε να μην ανοίξει το κατάστημα , να μην

εργαστούν εργαζόμενοι και φυσικά να μην αγοράσουν οι καταναλωτές.

Ανακοίνωση της Εργατικής Λέσχης:

«ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΑΡΓΙΑ

Πίσω από τον κόσμο των εμπορικών καταστημάτων, τον κόσμο της βιτρίνας, κρύβεται ένα σύγχρονο εργασιακό κάτεργο με απολύσεις, μισθούς πείνας, απλήρωτη εργασία και ελαστικά ωράρια. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πιστή στο δόγμα των μνημονίων έρχεται να ικανοποιήσει, μέσω της συμφωνίας ΕΕ-ΔΝΤ και Κεφαλαίου την πάγια επιθυμία του μεγάλου Εμπορικού Κεφαλαίου: την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας.

Οι εμποροϋπάλληλοι μετατρέπονται σε σύγχρονους σκλάβους για τα κέρδη ντόπιων και ξένων μεγαλεμπόρων, των αλυσίδων και των πολυεθνικών του εμπορίου. Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι βιώνουν ήδη την κατάργηση του 8ωρου, τις μειώσεις στους μισθούς, την μή καταβολή δώρου ενώ χάνουν κάθε δικαίωμα στην προσωπική ζωή και την ξεκούραση με ανοιχτές πάνω από 30 Κυριακές τον χρόνο. Οι μονόλογοι των «ειδικών» κλείνουν με τα γνωστά ψέματα: «θα τονωθεί η αγορά», «θα αυξηθεί ο τζίρος», «θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας».

Ωστόσο η μόνη αλήθεια είναι ότι οι εργασιακές σχέσεις θα αλλάξουν προς το χειρότερο και ότι, εκτός από τις ατομικές συμβάσεις, τα σπαστά ωράρια την απληρωσιά, την ανεργία καταργείται ακόμα και η προσαύξηση (75%) της αργίας, το δικαίωμα στο ρεπό αφού οι υπάλληλοι εργάζονται τις Κυριακές 5ωρα.

Απέναντι σε αυτή την βαρβαρότητα, οι εργαζόμενοι οργανώνουν την πάλη τους με απεργίες και διαδηλώσεις σε όλην την Ελλάδα. Μπροστά στα σχέδια κυβέρνησης ΕΕ, ΔΝΤ, Κεφαλαίου που θέλουν να καταργήσουν ευρύτερα κάθε έννοια εργασιακού δικαιώματος, είναι ανάγκη όλοι να σκεφτόμαστε και να πράττουμε όχι ως καταναλωτές αλλά ως εργαζόμενοι, ως άνθρωποι με αξιοπρέπεια και ταξική αλληλεγγύη. Άλλωστε σε κανέναν εργαζόμενο δεν λείπουν πραγματικά ώρες για να ψωνίσει, λεφτά λείπουν για να ζήσει με αξιοπρέπεια.

ΚΑΜΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΑΝΟΙΧΤΑΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΣΕ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΤΗΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ»

The post Παρέμβαση εργατικής λέσχης για το δικαίωμα στην κυριακάτικη αργία appeared first on ΕΡΤ Αιγαίου.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα