Παρεμβάσεις για την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος

16:13 23/5/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Εκστρατείες καθαρισμού των ακτών πραγματοποίησαν τις προηγούμενες ημέρες, μέλη της Helmepa (Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος).

Οι εθελοντικές δράσεις ήταν στα πλαίσια της φετινής Εκστρατείας «Ας Καθαρίσουμε την Ευρώπη».

Παράλληλα, η Παιδική HELMEPA αναφέρει μεταξύ άλλων στην ιστοσελίδα της για την Παγκόσμια Ημέρα Χελώνας, ότι: «γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 23 Μαΐου με σκοπό την πληροφόρηση και την ευαισθητοποίηση όλων μας για τις χελώνες, ενθαρρύνοντας δράσεις για την προστασία τους. Ιδιαίτερα οι θαλάσσιες

χελώνες, των οποίων η επιβίωση απειλείται σε μεγάλο βαθμό από τις ανθρώπινες δραστηριότητες, έχουν ξεχωριστή ημέρα εορτασμού στις 16 Ιουνίου, ώστε να αναδειχθεί η σημασία τους και οι λόγοι που αυτά τα θαλάσσια πλάσματα χρειάζονται προστασία.

Οι χελώνες είναι ερπετά και ανάλογα με το βιότοπό τους χωρίζονται σε τρία είδη, τις χερσαίες, τις θαλάσσιες και τις αμφίβιες χελώνες. Ζουν σε εύκρατα και σε τροπικά κλίματα. Όπως όλα τα ερπετά, είναι ποικιλόθερμα ζώα, που σημαίνει ότι χρησιμοποιούν τη θερμότητα του περιβάλλοντος σαν την κύρια πηγή ρύθμισης της θερμότητας του σώματός τους. Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό είναι το καβούκι τους που προστατεύει το σώμα τους, η σαρκώδης γλώσσα και η απουσία δοντιών. Αναπαράγονται κατά την καλοκαιρινή περίοδο και γεννούν αυγά τα οποία αφήνουν σε τρύπες τις οποίες σκάβουν. Οι χελώνες στη συνέχεια δεν έχουν καμιά σχέση με τα μικρά τους, τα οποία μεγαλώνουν μόνα τους.

Οι χερσαίες χελώνες ζουν αποκλειστικά στην ξηρά και σήμερα υπάρχουν περίπου 50 είδη. Στη χώρα μας ζουν τρία είδη χερσαίας χελώνας που ανήκουν στην ίδια οικογένεια (Testudinidae):

– Eλληνική χερσαία χελώνα (Τestudo graeca),
– Κρασπεδωτή χελώνα (Testudo marginata)
– Χελώνα του Χέρμαν (Testudo hermanni)».

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα