Παρατείνεται η έκθεση «Η συνοικία των εξοχών» στη Θεσσαλονίκη

09:10 9/9/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Μέχρι τα τέλη του Νοεμβρίου (27/11) παρατείνεται η μεγάλη έκθεση «Η συνοικία των Εξοχών στη Θεσσαλονίκη, 1885-1912», που παρουσιάζεται στο Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του ΜΙΕΤ (Βίλα Καπαντζή, Βασιλίσσης Όλγας 108), σε συνεργασία με το University Studio Press

και επιμέλεια του Βασίλη Κολώνα, καθηγητή του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Στην έκθεση παρουσιάζονται χάρτες και σχέδια, καρτ ποστάλ και άγνωστες φωτογραφίες δρόμων και κτηρίων που δεν υπάρχουν πια, πορτρέτα της κοσμοπολίτικης κοινωνίας της Θεσσαλονίκης.

Εκατοντάδες επισκέπτες έχουν ήδη ξεναγηθεί και θαυμάσει (από τον περασμένο Απρίλιο, οπότε και εγκαινιάστηκε η έκθεση) την ιστορία της πόλης.

Ως «συνοικία των εξοχών» θα μπορούσε πρόχειρα να οριστεί από τον σύγχρονο καταγραφέα η περιοχή που ξεκινά από τον Λευκό Πύργο και διασχίζει τις σημερινές οδούς Βασιλέως Γεωργίου και Βασιλίσσης Όλγας μέχρι σχεδόν τη σημερινή διασταύρωση με την κάθετη στη θάλασσα οδό 25ης Μαρτίου, στη λεγόμενη «ανατολική» (ουσιαστικά νότια) πλευρά της Θεσσαλονίκης.

Η πρώτη αναφορά στις Εξοχές ως ξεχωριστή κατοικία (με το όνομα Χαμηδιέ προς τιμήν του σουλτάνου Α. Χαμήτ Β΄) καταγράφεται, όπως διαβάζει κανείς, το 1885 σε ένα φορολογικό βιβλίο, το λεγόμενο Hulasa. Εκείνη την εποχή, η Θεσσαλονίκη ως σημαντική πόλη του οθωμανικού κράτους υποδέχεται τις δυτικού τύπου μεταρρυθμίσεις του Τανζιμάτ, ενώ οι μη μουσουλμάνοι υπήκοοι αποκτούν ίσα πολιτικά δικαιώματα με τους μουσουλμάνους.

Στην έκθεση παρουσιάζονται χάρτες και σχέδια, καρτ ποστάλ και άγνωστες φωτογραφίες δρόμων και κτηρίων που δεν υπάρχουν πια, πορτρέτα της κοσμοπολίτικης κοινωνίας της Θεσσαλονίκης. Διακόσιες εξήντα πέντε (265) εικόνες επιχειρούν να αποκαταστήσουν την εικόνα της συνοικίας που χάθηκε και να τεκμηριώσουν την ιστορία των κτηρίων και των ενοίκων τους.

Έργο… «τεκμηριωμένης νοσταλγίας» η μελέτη και τώρα η έκθεση του Βασίλη Κολώνα στο ΜΙΕΤ της …λεωφόρου των Εξοχών (πολλοί αναρωτιούνται γιατί οι «παλιοί» ορίζουν ακόμη τη λεωφόρο Γ. Παπανδρέου ως… «οδό Ανθέων» και ορισμένοι νεότεροι γνωρίζουν την περιοχή και τις αστικές επαύλεις της μόνον από παλιότερες κινηματογραφικές ταινίες εποχής, για τα γυρίσματα των οποίων χρησιμοποιήθηκαν όσες είχαν απομείνει).

Η έκθεση θα λειτουργεί με χειμερινό ωράριο (Τρίτη έως και Κυριακή 10:00-18:00. Τη Δευτέρα η έκθεση είναι κλειστή για το κοινό), ενώ ξεναγήσεις θα πραγματοποιούνται Κυριακή πρωί στις 12:00 από τον Βασίλη Κολώνα, επιμελητή της έκθεσης, και Τετάρτη απόγευμα στις 17:00 από τον Γιάννη Επαμεινώνδα, διευθυντή του Πολιτιστικού Κέντρου Θεσσαλονίκης του ΜΙΕΤ.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό αλλά, λόγω της παλαιότητας του κτηρίου και της στενότητας του χώρου, ο αριθμός των επισκεπτών σε κάθε περιήγηση θα είναι συγκεκριμένος. Όποιος επιθυμεί να δηλώσει συμμετοχή, θα πρέπει να επικοινωνήσει με τη γραμματεία του ΜΙΕΤ, 09:00-14:30 καθημερινά, στα τηλέφωνα: 2310 295.171 και 2310 295.170.

Keywords
Τυχαία Θέματα