Παρανάλωμα του πυρός το Πολεμικό Μουσείο

22:32 22/7/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Πυρκαγιά ξέσπασε απόψε, στις 21:30 το βράδυ, στο Πολεμικό Μουσείο Χανίων που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Τζανακάκη και Σφακιανάκη, δίπλα στο Δημοτικό Κήπο.

Η πυρκαγιά, παρά τις προσπάθειες των πυροσβεστικών υπηρεσιών, πήρε γρήγορα ανεξέλεγκτες διαστάσεις με αποτέλεσμα την ολοσχερή καταστροφή του ιστορικού κτιρίου.

5 οχήματα με 14 πυροσβέστες δίνουν μάχη με τις φλόγες, ενώ έχουν κληθεί να ενισχύσουν με δυνάμεις τους Πυροσβεστικά οχήματα από τις Βρύσες.

Σε ότι αφορά στα αίτια της πυρκαγιάς, σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ

Χανίων ο Δήμαρχος Τάσος Βάμβουκας, επεσήμανε ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτάμ ενώ παράλληλα τόνισε ότι ο χώρος είχε παραβιαστεί και στις εγκαταστάσεις του ζούσαν άστεγοι.

Το Πολεμικό Μουσείο Χανίων είναι ένα τοπικό μουσείο πολεμικής ιστορίας.

Στεγάζεται σε ένα πρώην ιταλικό στρατώνα που κτίστηκε το 1870 σε σχέδια του ιταλού αρχιτέκτονα Μακούζο.

Τα ιστορικά κειμήλια και το φωτογραφικό υλικό εκθέτουν τη συμμετοχή των Κρητών Μακεδονομάχων (1903 – 1922) στους Βαλκανικούς Πολέμους (1912 – 13), στην Μικρασιατική Εκστρατεία (1919 – 1922), στον Α’ και Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και στη διάρκεια της Κατοχής (1941 – 45).

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Μουσείο είχε τεθεί εκτός λειτουργίας εδώ καιρό, αφού είχε κριθεί ακατάλληλο για χρήση, ενώ ο Δήμος Χανίων, είχε ζητήσει εδώ και δύο χρόνια την παραγώρησή του από το ΓΕΕΘΑ. Και ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων σε επιστολή του, από τον Δεκέμβριο του 2014 προς τον πρόεδρο του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών-Ταξίαρχο Παναγιώτη Καπερώνη επεσήμανε ότι «το εν λόγω κτιριακό συγκρότημα, είναι εφικτό ν’ αναπαλαιωθεί, αν γίνει μία συνολική μελέτη των εργασιών που απαιτούνται αλλά και του κόστους κατασκευής».

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα