Παραλήφθηκε η τροποιημένη μελέτη πράξης εφαρμογής της Αγίας Παρασκευής

21:05 23/1/2019 - Πηγή: ΕΡΤ

Με την αρνητική ψήφο του Απ. Νάνου της ΛΑΣ έγινε η παραλαβή των δύο πρώτων κεφαλαίων της μελέτης της πράξης εφαρμογής της συνοικίας Αγ. Παρασκευής από το δημοτικό συμβούλιο Βόλου.

Παίρνοντας το λόγο ο επικεφαλής της ΛΑΣ επισήμανε ότι με τον υπάρχοντα νόμο καταστρέφεται ο παραδοσιακός οικισμός ενώ η εισφορά σε γη εκκρεμεί αλλά και πάλι υπάρχουν προβλήματα καθώς πολλά οικόπεδα έχουν κτιστεί, άλλα έχουν πουληθεί. Τέλος επισήμανε ότι είναι βασικό να προχωρήσει και το τρίτο κεφάλαιο της μελέτης που είναι απαραίτητο για την πράξη εφαρμογής και κατηγόρησε τη δημοτική αρχή για ολιγωρία. Από την

πλευρά του ο Κ. Γαργάλας ψήφισε θετικά, όμως επισήμανε ότι πλέον απαιτείται πολιτική βούληση για να λυθεί το θέμα. «Δεν αρκεί η σύνταξη του Γ’ κεφαλαίου. Πρέπει να γίνει συμπληρωματική μελέτη βελτίωσης πολεοδομικού χάρτη, να τακτοποιηθούν και άλλα οικοδομικά τετράγωνα πέριξ του κοιμητηρίου. Επιπλέον δεν μπορεί μια πολεοδομική υπηρεσία να λειτουργήσει σε καθαρό περιβάλλον όταν υπάρχουν σε ένα οικοδομικό τετράγωνο τεθλασμένες και μη γραμμές. Πρέπει επιπλέον να ενταχθούν στο άρθρο 4315, δηλαδή στο να μην επιβαρυνθούν με εισφορά σε χρήματα οι κάτοικοι, γιατί η Αγία Παρασκευή ως οικισμός είναι ήδη δομημένος και ήδη υπάρχουν αθλητικές, εκπαιδευτικές και άλλες εγκαταστάσεις».

Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος παρέλαβε το καλοκαίρι του 2018 τις εργασίες δύο κεφαλαίων της επικαιροποιημένης μελέτης, καθώς καλύφθηκε το 50% του προϋπολογισμού που ήταν 210.000 € και πρέπει να εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο για να γίνει προκήρυξη της μελέτης ανασύστασης του Γ’ κεφαλαίου. Είχε προηγηθεί απόφαση του Δ.Σ. το 2016 να μην ολοκληρωθεί το Γ’ κεφάλαιο με τις προϊσχύουσες διατάξεις αλλά να ανασυνταχθεί το Γ’ κεφάλαιο σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4315/2014 και να την αναθέσει εκ νέου σε μελετητή, ώστε να ολοκληρωθεί με την εισήγηση της υπηρεσίας.
Μετά την αίτηση του αναδόχου στις 13-11-2018 η υπηρεσία εισηγούνταν την παραλαβή εργασιών των Α’ και Β’ κεφαλαίων, δηλαδή των οικοδομικών και ρυμοτομικών γραμμών και των υψομετρικών διαφορών, ώστε να προχωρήσει το Γ’ κεφάλαιο της μελέτης.

Αρχικά, τον Ιούνιο του 2012 είχαν παραδοθεί από τους μελετητές οι πίνακες, τα διαγράμματα και τα ψηφιακά αρχεία της Π.Ε. Αγ. Παρασκευής και είχαν υποβληθεί 241 ενστάσεις κατοίκων που διαμαρτύρονταν για την εισφορά σε γη και χρήμα, ότι καταστρέφεται ο παραδοσιακός χαρακτήρας του οικισμού και σχεδιάζονταν μεγάλοι δρόμοι που δεν χρειάζεται η περιοχή.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα