Παντρικαλινή κάθοδος στην Αθήνα για το νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

19:22 3/10/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Με κάθοδο στην Αθήνα και επίσκεψη στο υπουργό Παιδείας κ. Γαβρόγλου θα εκφράσει η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου Τρικάλων την αντίδρασή της στο νέο σχέδιο για την αρχιτεκτονική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Το δημοτικό συμβούλιο Τρικάλων συνεδρίασε, με τη μορφή του κατεπείγοντος, σήμερα το μεσημέρι για το θέμα του νέου σχεδίου για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Οι εκπρόσωποι των περισσότερων παρατάξεων εξέφρασαν την άποψη ότι τα Τρίκαλα

αδικούνται στην κατανομή των πανεπιστημιακών τμημάτων και σχολών, με διαφοροποιήσεις, βέβαια, οι οποίες συνίστατο στην πλευρά των ευθυνών. Έτσι, για την παράταξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τις δύο παρατάξεις της ελάσσονος αντιπολίτευσης οι ευθύνες βρίσκονται στην πολιτική ηγεσία του νομού αλλά και στη δημοτική αρχή που καθυστέρησε στους χειρισμούς της υπόθεσης. Επίσης δύο παρατάξεις της αντιπολίτευσης και συγκεκριμένα η Λαϊκή Συσπείρωση και η παράταξη «Φυσάει Κόντρα για την Ανατροπή» είχαν διαφορετική άποψη. Η μεν πρώτη δια του επικεφαλής της κ. Γιώργου Καΐκη επεσήμανε ότι επίκεντρο στη νέα αρχιτεκτονική δεν θα έπρεπε να είναι η κατανομή, αλλά οι φοιτητές και οι γονείς τους. Μίλησε για τα εργασιακά ζητήματα των πανεπιστημιακών και των διοικητικών υπαλλήλων και επέρριψε ευθύνες διαχρονικά στο δήμο για την ανυπαρξία υποδομών, που θα μπορούσαν να κατοχυρώσουν την ανάγκη πανεπιστημιακών τμημάτων. Την άποψη ότι η παιδεία (η τριτοβάθμια και όχι μόνο) όπως και η υγεία και η άμυνα είναι ζητήματα κεντρικού σχεδιασμού, ανέφερε ο επικεφαλής της παράταξης Φυσάει κόντρα κ. Δημήτρης Παπαθανασίου. Επέρριψε ευθύνες στον δήμαρχο Τρικκαίων για την πρόταξη του χωροταξικού κριτηρίου και επεσήμανε ότι η παιδεία δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με μία λογική λιτότητας και καταμερισμού δαπανών.

Ακολούθησε συζήτηση, κατάληξη της οποίας η κάθοδος στην Αθήνα, η συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας και η επίδοση σχετικού ψηφίσματος διαμαρτυρίας.

Η απόφαση αφορά σε ενεργότερη αντιμετώπιση του θέματος της κατανομής σχολών – τμημάτων και, όπως πρότεινε ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, θα κινείται στους εξής άξονες:

– έκφραση δυσαρέσκειας για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου

– έκφραση δυσαρέσκειας για το ότι δεν λήφθηκαν υπ’ όψιν οι προτάσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα που με πλήθος υπομνημάτων – και ιδιοχείρως – υποβλήθηκαν στον Υπουργό. Μάλιστα στην κατεύθυνση αυτή θα αναφέρεται ότι η πρόταση για τη νέα αρχιτεκτονική που δημοσιοποιήθηκε, δεν θεράπευσε επί της ουσίας τις ενδοπεριφερειακές ανισότητες και έδωσε την αίσθηση ότι πρόκειται για «συρραφή ενδοπανεπιστημιακών επιθυμιών και ευσεβών πόθων» ή άλλων συμφωνιών, οι οποίες μάλιστα κατά τα φαινόμενα δεν τηρήθηκαν.

– ανάδειξη των βασικών πλεονεκτημάτων και δεδομένων, που αιτιολογούν την αύξηση του αριθμού των τμημάτων του νέου πανεπιστημίου στα Τρίκαλα (πρωτογενής τομέας, τουρισμός, τεχνολογία, αθλητισμός).

– Στην κάθοδο στην Αθήνα καλούνται να μετάσχουν όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι, αλλά και όλοι οι φορείς των Τρικάλων.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα