Παγκόσμια Ημέρα Υγείας- Ζητούν στη Χίο την ενίσχυση του ΕΣΥ (video)

15:03 8/4/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Στα πλαίσια πανελλαδικής δράσης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στην κεντρική πύλη του νοσοκομείου.
Με μάσκες, γάντια και τηρώντας την απόσταση ασφαλείας νοσηλευτές, γιατροί αλλά και εκπρόσωποι σωματείων έδωσαν μήνυμα για την ανάγκη στήριξης του δημόσιου συστήματος υγείας, για να έχουμε πράγματι την Υγειά μας!
Στο video όλες οι δηλώσεις:

Γιάννης Λαμπαδοχυτός, Πρόεδρος ΣΕΣΝΟΧ
Θέλουμε εν μέσω πανδημίας να αναφέρουμε τα διαχρονικά προβλήματα οι δομές υγείας στην Ελλάδα.

Νιώθουμε ότι μας κοροϊδεύουν, δίνοντας μας χειροκροτήματα ή ακόμα και το επίδομα αυτό που θέλουν να δώσουν.
Οι ίδιοι οι άνθρωποι που πριν 7-8 χρόνια έκοψαν τα δώρα και πεισματικά αρνούνται να τα επαναφέρουν, που έκλεισαν νοσοκομεία, κέντρα υγείας και έβαλαν σε διαθεσιμότητα υγειονομικούς έρχονται σήμερα σαν σωτήρες της υγείας.
Για να υπάρχει υγεία πρέπει να υπάρχει πρωτοβάθμια υγεία, για να υπάρχει πρόληψη… Ολο το βάρος της υγείας του νομού το σηκώνει το νοσοκομείο, που σ’ αυτό προστίθονται οι 6.000 πρόσφυγες που είναι εγκλωβισμένοι στο νησί συν την πανδημία σήμερα.
Η κατάσταση είναι εκρηκτική. Οι συνάδελφοι εναλλάσσονται σε βάρδιες χωρίς άδεις εδώ και 2 μήνες. Το υλικό είναι με το σταγονόμετρο, δεν έχουμε την απαιτούμενη ποσότητα σε αναλώσιμα και για μέτρα προστασίας και γενικότερα. Το επικουρικό προσωπικό, τα 11 άτομα που ήρθαν, δεν καλύπτουν τις ανάγκες που υπήρχαν πριν την πανδημία. Σκεφτείτε τώρα!
Η ΜΕΘ με το προσωπικό που έχει μπορεί να επανδρώνει 3-4 κρεβάτια αντί για 7… Στην ερώτησή σας μήπως δεν είναι της ώρας να τα κουβεντιάζουμε αυτά, θέλω να πω ότι εδώ και 7-8 χρόνια δεν έχουμε σταματήσει να τα προβάλλουμε αυτά τα προβλήματα. Άρα δεν το θεωρώ άκαιρο αλλά συμβολικό.

Μαρία Σαραντινίδου, αντιπρόεδρος ΣΕΣΝΟΧ
Για 1,5 μήνα δείξαμε όχι απλά υπευθυνότητα αλλά και με αλληλεγγύη επιτελέσαμε το έργο, που είμαστε υποχρεωμένοι και έχουμε δώσει όρκο για να το κάνουμε, αλλά λόγω της ημέρας ανταποκριθήκαμε στο κάλεσμα της ΟΕΝΓΕ να σπάσουμε τη σιωπή μας και να πούμε πράγματα που δεν ακούγονται…
… Στη Χίο ευτυχώς που είχε έρθει η αμερικάνικη βοήθεια και περάσαμε με τις απλές μάσκες, οι δε εξειδικευμένες μάσκες ήταν μετρημένες στα δάχτυλα και ευτυχώς μας έκατσε μόνο ένα περιστατικό… Η Διοίκηση αναγκάστηκε να ράψει μάσκες αλλά δεν είναι για το νοσηλευτικό προσωπικό που έκανε το λάθος και έδωσε, που βάση των οδηγιών του ΕΟΔΥ είναι και επικίνδυνο για τους συναδέλφους…
Το δόγμα «νόμος και τάξη» δεν είναι δυνατόν να θέλουν να το επιβάλουν και στην υγεία. Το σιωπητήριο πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσει, είμαστε υπεύθυνοι επαγγελματίες αλλά όχι με λοβοτομή.

Γιάννης Μαλαφής, πρόεδρος ΣΙΝΟΧΙ
Η σημερινή κινητοποίηση έχει ένα μήνυμα για σας, τον κόσμο. Να μείνετε σπίτι ώστε εμείς να δώσουμε με ασφάλεια τις υπηρεσίες μας σε αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη.
2ο μήνυμα, το ΕΣΥ χρειάζεται στήριξη εδώ και τώρα. Μετά από 10 χρόνια απραξίας, θέλει άμεσα να μπει νέο αίμα. Να μπει φραγή στο νέο επιστημονικό προσωπικό που βγαίνει στο εξωτερικό και να απορροφηθεί από το ΕΣΥ.
Να στηριχτεί το ΕΣΥ για να στηριχτεί η υγεία του λαού μας! Να έχει υγεία ο λαός για να έρθει κάποτε και η ανάπτυξη.

Μάρκος Σκούφαλος, πρόεδρος ΝΤ Χίου της ΑΔΕΔΥ
Συμμετέχουμε συμβολικά σε αυτόν τον αγώνα των υγειονομικών που είναι αγώνας όλων μας. Οι παγκόσμιες ημέρες δεν είναι ημέρες για ευχές αλλά για δράση…
Προσέχουμε τον εαυτό μας, προσέχουμε τους γύρω μας αλλά τα στόματά μας δεν είναι κλειστά δεν είμαστε βουβοί. Οι ελλείψεις σε προσωπικό και υλικά είναι τεράστιες… Η καραντίνα δεν μπορεί να είναι η μέθοδος που θα ξεπλένει τα ανομήματα όλων των κυβερνήσεων που έχουν τσακίσει το σύστημα υγείας.

The post Παγκόσμια Ημέρα Υγείας- Ζητούν στη Χίο την ενίσχυση του ΕΣΥ (video) appeared first on ΕΡΤ Αιγαίου.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Παγκόσμια Ημέρα Υγείας- Ζητούν, Χίο, ΕΣΥ,pagkosmia imera ygeias- zitoun, chio, esy