«Ουρανός από Στάχτη» από τη Νίκη Τρουλλινού

11:24 12/11/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Από τη μαχόμενη δικηγορία στον αγροτουρισμό μια δρασκελιά δρόμος, αλλά το πάθος για το γράψιμο δεν υποχωρεί, αντιθέτως δυναμώνει όπως δείχνει και η έκδοση του νέου της βιβλίου.

Η Νίκη Τρουλλινού – Κουκουνάκη αφουγκράζεται την εποχή της, «συλλέγει» τις πραγματικές ανησυχίες της νεολαίας και ζώντας μέσα στην κοινωνία μπορεί να «συλλαμβάνει» τη μετεξέλιξή της.

Το νέο της βιβλίο «Ουρανός από Στάχτη» αυτό δείχνει.

Το βιβλίο

Το Ισλανδικό ηφαίστειο με το παράξενο όνομα ξερνάει τις στάχτες του στους ουρανούς της Ευρώπης. Απρίλης 2010. Ο Τηλέμαχος, τεχνοκράτης

των Βρυξελλών αποκλεισμένος στην καρδιά της Ευρώπης, η Θάλεια, φιλόλογος σε δημόσιο σχολείο των  Εξαρχείων, σκυμμένοι οι δυο τους, ενωμένοι οι δυο τους σε λογής πληκτρολόγια, σκαλίζουν μυστικά και ψέματα. Τα δικά τους και των άλλων. Μαζί τους, να τους συντροφεύει, το ημερολόγιο της γιαγιάς Αργυρής: Το Ηράκλειο του μεσοπολέμου, τα χωριά του κάμπου –  οι ρίζες των μυστικών τους. Η ιστορία της οικογένειας δεμένη με την ιστορία του τόπου. Όταν οι ουρανοί και τα αεροδρόμια  ανοίγουν η Ελλάδα μπαίνει στην «εποχή του ΔΝΤ». Άλλες επιλογές, άλλες αποφάσεις. Ποιες, αλήθεια; Και πώς; Και κυρίως, όλα αυτά μπορούν να κτίσουν το μυθιστόρημα που η Θάλεια ονειρεύεται να γράψει;

Η συγγραφέας

Η Νίκη Τρουλλινού – Κουκουνάκη  γεννήθηκε στα Χανιά. Έκανε νομικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Αθηνών στα χρόνια της δικτατορίας. Από το 1979 ζει στο Ηράκλειο. Άσκησε μαχόμενη δικηγορία και διδασκαλία. Σήμερα ασχολείται με τον αγροτουρισμό. Έχει γράψει διηγήματα, μυθιστόρημα, δοκίμιο, ταξιδιωτική λογοτεχνία. Πρώτη της συλλογή διηγημάτων, το 1995, το «Ένα μολύβι στο κομοδίνο» (εκδόσεις «Αναλόγιο», Ηράκλειο Κρήτης, β’ έκδοση, Κέδρος, 2010, ανατύπωση 2011). Ακολούθησαν άλλες δύο: «Μαράλ όπως Μαρία», εκδόσεις Το Ροδακιό, 2002, και «Και φύσηξε νοτιάς…..», εκδόσεις Το Ροδακιό, 2006, καθώς και το μυθιστόρημα, «Μ’ ένα καφάσι μπύρες», εκδόσεις Κέδρος, 2009.
Κείμενά της έχουν μεταφραστεί στα Αγγλικά, Τούρκικα και Ιταλικά. Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα