Ουκρανία: Ζήτησε πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ στην Αζοφική Θάλασσα

07:53 29/11/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Την ανάπτυξη πολεμικών πλοίων του ΝΑΤΟ στην Αζοφική Θάλασσα, ζήτησε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, μετά το επεισόδιο της Κυριακής 25/11 με τις δυνάμεις της Ρωσίας στα ανοικτά της Κριμαίας.

Ο Ουκρανός πρόεδρος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στη συμμετοχή της Γερμανίας.

«Η Γερμανία είναι ένας από τους πιο στενούς μας συμμάχους και ελπίζουμε ότι οι χώρες του NATO

είναι πλέον διατεθειμένες να στείλουν πλοία στην Αζοφική Θάλασσα για να βοηθήσουν την Ουκρανία και για να εγγυηθούν την ασφάλεια», υπογράμμισε ο Ποροσένκο κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στη γερμανική ταμπλόιντ Bild.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «δεν θέλει τίποτε λιγότερο από το να καταλάβει την (Αζοφική) Θάλασσα. Η μόνη γλώσσα που καταλαβαίνει είναι η ενότητα του δυτικού κόσμου», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας στη συνέντευξή του στη γερμανική συντηρητική εφημερίδα.

«Η Γερμανία πρέπει επίσης να διερωτηθεί: τι θα κάνει ο Πούτιν μετά αν δεν τον σταματήσουμε», συνέχισε σε προειδοποιητικό τόνο ο Ποροσένκο.

Υπενθυμίζεται ότι η ρωσική ακτοφυλακή συνέλαβε διά της βίας την Κυριακή τρία μικρά πλοία του ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού στη Μαύρη Θάλασσα, όχι μακριά από την ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας που προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014, ανοίγοντας πυρ και τραυματίζοντας τρεις Ουκρανούς ναύτες.

Η Ουκρανία έθεσε σε ισχύ το στρατιωτικό νόμο την Τετάρτη για 30 ημέρες σε δέκα παραμεθόριες και παράκτιες περιοχές της χώρας αυτής, τονίζοντας ότι έχει «προληπτικό» χαρακτήρα.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, από την πλευρά του, υπερασπίστηκε τις ενέργειες των ρωσικών δυνάμεων, οι οποίες έπραξαν, κατ’ αυτόν, απλά ό,τι όφειλαν για να «εκτελέσουν το καθήκον τους με ακρίβεια». Κατήγγειλε εκ νέου μια «πρόκληση» του Ποροσένκο, που σύμφωνα με τον Πούτιν αποφάσισε να «κάνει κάτι» διότι τα πάει άσχημα στις δημοσκοπήσεις ενόψει των προεδρικών εκλογών της άνοιξης στην Ουκρανία.

Την Τετάρτη, άλλοι εννέα ναύτες που αιχμαλωτίστηκαν από τη Ρωσία και αναμένεται να οδηγηθούν ενώπιον δικαστηρίου τέθηκαν υπό προφυλάκιση ως την 25η Ιανουαρίου, όπως οι 15 συνάδελφοί τους την προηγουμένη. Το Κίεβο αντέδρασε καταγγέλλοντας μια «παράνομη» κράτηση και μια πράξη «βαρβαρότητας».

Η Ε.Ε.

Μπροστά στη συνεχιζόμενη κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στη Ρωσία και στην Ουκρανία, η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε την Τετάρτη «εξαιρετικά ανήσυχη» αλλά κατέστησε σαφές πως προς το παρόν δεν σχεδιάζει την επιβολή νέων κυρώσεων για να τιμωρηθεί η Ρωσία για την επιχείρηση εναντίον των ουκρανικών πολεμικών.

Οι 28 χαρακτήρισαν «απαράδεκτη» αυτή τη «χρήση βίας από τη Ρωσία», με φόντο «την αυξανόμενη στρατιωτικοποίηση στην περιοχή», με μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, έπειτα από τρεις ημέρες συνομιλιών.

Από την πλευρά του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένεται «σύντομα» να εγκρίνει ένα νέο πακέτο δανεισμού της Ουκρανίας, όπως ανακοίνωσε η Γενική Διευθύντριά του Κριστίν Λαγκάρντ.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα