Ουκρανία: Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός «λόγω διαφωνιών» με τον νέο πρόεδρο

19:59 20/5/2019 - Πηγή: ΕΡΤ

Την παραίτηση από το αξίωμά του ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Γκρόισμαν, επικαλούμενος τις διαφωνίες του με τον νέο πρόεδρο της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Αποφάσισα να παραιτηθώ αμέσως μετά το υπουργικό συμβούλιο της Τετάρτης», είπε στους δημοσιογράφους ο Γκρόισμαν.

Στην ομιλία του τη Δευτέρα, στην τελετή της ορκωμοσίας του, ο Ζελένσκι ανακοίνωσε τη διάλυση του κοινοβουλίου και κάλεσε τους υπουργούς να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους, αν και η νομοθεσία δεν υποχρεώνει την κυβέρνηση να παραιτηθεί παρά μόνο μετά τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών.

Με

βάση το Σύνταγμα, το κοινοβούλιο έχει την αρμοδιότητα να ορίσει τον πρωθυπουργό. Ο Ζελένσκι όμως δεν έχει κοινοβουλευτική ομάδα που θα του επέτρεπε να σχηματίσει μια κυβέρνηση πιστή στον ίδιο, τουλάχιστον μέχρι να διεξαχθούν εκλογές.

«Όταν εξελέγη ο νέος πρόεδρος, πρότεινα στον πρόεδρο και στο κοινοβούλιο (…) να καθορίσουμε μια νέα ημερήσια διάταξη και να αρχίσουμε να λαμβάνουμε αποφάσεις που θα καταστήσουν πιο ισχυρή την Ουκρανία. Ο πρόεδρος επέλεξε έναν άλλο δρόμο και θεωρώ ότι με τη διακήρυξή του αναλαμβάνει όλη την ευθύνη απέναντι στις απειλές με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η χώρα», είπε ο Γκρόισμαν, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Ο Ζελένσκι, πρώην κωμικός ηθοποιός χωρίς καμία πολιτική εμπειρία, ορκίστηκε νέος πρόεδρος το πρωί της Δευτέρας, δηλώνοντας ότι βασικός στόχος του είναι να επιτύχει μια εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία.

Πηγές: Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα