Όταν ο «ποιητής» του σινεμά, Pier Paolo Pasolini

21:30 26/11/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Σαράντα πέντε  χρόνια συμπληρώθηκαν στις 2 Νοεμβρίου από την δολοφονία του ποιητή του σινεμά και διανοητή / σκηνοθέτη, Pier Paolo Pasolini, το 1975.

Ο Pier Paolo Pasolini γεννημένος στην Μπολόνια στις 5 Μαρτίου του 1922, χρονιά που ανεβαίνει στην εξουσία ο Μουσολίνι, ήταν μια πολύπλευρη και εξαιρετικά πολυσχιδής  αιρετική προσωπικότητα, ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της 7ης τέχνης. Στο σινεμά εισήλθε το 1961 με το «Ακατόνε», ένα φιλμ που συνδυάζει τον νεορεαλισμό

με τις δικές του ιδέες για το υποπρολεταριάτο. Έχει μπει στον κατάλογο των μεγάλων της σημαντικότερης ευρωπαϊκής κινηματογραφίας, μαζί με αρκετούς άλλους της ακμάζουσας ιταλικής μεταπολεμικής γενιάς σκηνοθετών.

Η μουσική στις ταινίες του έχει την ίδια σημασία με τα άλλα πρωτεύοντα στοιχεία, για το λόγο αυτό συνεργάστηκε και με τον «πατέρα» της κινηματογραφικής μουσικής μαέστρο Ennio Morricone, ο οποίος επένδυσε μουσικά τρεις ταινίες του, τις “Uccellacci e uccellini” (1966), “Teorema” (1968) και “Salò o le 120 giornate di Sodoma” (1975).

Οι ταινίες του μεγάλου διανοητή σκηνοθέτη με την μουσική επένδυση του Ennio Morricone που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Φίλων Μουσικής Ennio Morricone Ελλάδος θα προβληθούν το καλοκαίρι του 2021.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα