Ομαλή η μετασεισμική ακολουθία στη Ζάκυνθο – Σε κατάσταση επιφυλακής το νησί για το επόμενο 48ωρο (video)

21:55 26/10/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Συνεχίζεται η μετασεισμική ακολουθία στη Ζάκυνθο, μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,4 Ρίχτερ που ταρακούνησε τα ξημερώματα το νησί, προκαλώντας ζημιές στις υποδομές και στο λιμάνι του νησιού, χωρίς ευτυχώς να δημιουργεί προβλήματα στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια. Για σταδιακή εκτόνωση με την πάροδο του χρόνου μιλούν οι σεισμολόγοι χωρίς να αποκλείουν μεγάλο μετασεισμό. Σε κατάσταση πλήρους επιφυλακής για το επόμενο 48ωρο κηρύχτηκε το νησί

μετά τη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου.

Η συνεδρίαση έγινε υπό την προεδρία του αντιπεριφερειάρχη Ζακύνθου Λευτέρη Νιοτόπουλου, παρουσία του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Ταφύλλη, της ειδικής γραμματέως Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Φωτεινή Παντιώρα, του προέδρου του ΟΑΣΠ Ευθύμη Λέκκα, καθώς και στελεχών της Διεύθυνσης Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Στη Ζάκυνθο βρίσκεται και ο τοπικός βουλευτής και πρώην υπουργός Σταύρος Κοντονής, ο οποίος μετέφερε στη συνεδρίαση το ενδιαφέρον του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για τη κατάσταση στο νησί.

«Το μήνυμα είναι ότι η Ζάκυνθος άντεξε σε ένα πολύ δυνατό σεισμό εξαιτίας της θωράκισης των κατασκευών είτε είναι ιδιωτικές είτε δημόσιες», δήλωσε από το κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας, ο κ. Κοντονής.

«Το πιο σημαντικό είναι ότι δεν είχαμε τραυματισμούς και απώλειες ανθρώπινης ζωής», τόνισε ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Πραστασίας, Γιάννης Ταφύλλης μετά τη συνεδρίαση του συντονιστικού, για να ολοκληρώσει τις δηλώσεις του λέγοντας ότι «είναι πολύ λίγες οι ζημιές σε υποδομές και δίκτυα που είναι ένα στοιχείο που τονίζει την ανθεκτικότητα των υποδομών του νησιού. Ο λόγος που ήρθαμε είναι να κάτσουμε μαζί με τις τοπικές αρχές να δούμε συντονισμένα εαν υπάρχουν ανάγκες ενισχύσεων μέχρι να τελειώσει η μετασεισμική ακολουθία».

Άμεση ήταν η επικοινωνία της περιφερειάρχου Αττικής Ρένας Δούρου, με τον ομόλογό της Ιονίων Νήσων Θ. Γαλιατσάτο. Η κ. Δούρου έθεσε στη διάθεση της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων το μηχανισμό της Περιφέρειας Αττικής, για τη συνδρομή στην αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού στη Ζάκυνθο.

Κλιμάκια επιστημόνων και τεχνικών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) μεταβαίνουν στην πληγείσα περιοχή για να εγκαταστήσουν δίκτυο φορητών σεισμογράφων στην Ζάκυνθο, στην Ηλεία και στην Αιτωλοακαρνανία, με στόχο τη λεπτομερή και πλήρη καταγραφή της μετασεισμικής δραστηριότητας, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΕΑΑ.

Τα δεδομένα θα μεταφέρονται σε πραγματικό χρόνο -μέσω δικτύου κινητής τηλεφωνίας- στις εγκαταστάσεις του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου/ΕΑΑ στο Θησείο, για να γίνεται άμεση αξιολόγηση και υπεύθυνη ενημέρωση της Πολιτείας και του κοινού.

Το δίκτυο θα παραμείνει εγκατεστημένο στην περιοχή για όσο καιρό απαιτηθεί. Το κλιμάκιο του Γ.Ι./ΕΑΑ θα ενημερώνει συνεχώς τα τοπικά μέσα ενημέρωσης και το κοινό στις πληγείσες περιοχές.

Ακυρώθηκε η μαθητική παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου

Με ανακοίνωση του Αντιπεριφερειάρχη Ζακύνθου Eλευθέριου Νιοτόπουλου, γίνεται γνωστό στους κατοίκους της Ζακύνθου ότι με τη σύμφωνη γνώμη όλων των αρμόδιων φορέων, η συμμετοχή των μαθητών στις εορταστικές εκδηλώσεις της 28ης Οκτωβρίου 2018 ματαιώνεται λόγω της σεισμικής δραστηριότητας στο νησί.

Πηγή: ΕΡΤ1, Πρώτο Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ, eurokinissi.gr

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα