Ομάδα επιστημόνων δημιούργησε ανθρώπινο ιστό πάνω σε ένα φύλλο σπανάκι!

11:34 3/4/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Ξέρουμε όλοι ότι το σπανάκι κάνει καλό στην υγεία αλλά μια ομάδα επιστημόνων από το Πολυτεχνείο Worcester στην Μασαχουσέτη της Αμερικής, πιστεύει πως αυτό το λαχανικό-όπως ίσως και άλλα- μπορεί να είναι η απάντηση στο πρόβλημα της δημιουργίας τεχνητών οργάνων. Οι επιστήμονες που συμμετείχαν στο πείραμα, κατάφεραν να μετατρέψουν ένα φύλλο από σπανάκι σε λειτουργικό καρδιακό ιστό.

Το πείραμα αυτό μπορεί να λύσει το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ερευνητές όταν προσπαθούν να δημιουργήσουν ανθρώπινα όργανα στο εργαστήριο, το να καταφέρουν δηλαδή να παράξουν λειτουργικά

αιμοφόρα αγγεία. Ένα από τα μεγάλα προβλήματα στην παρασκευή του καρδιακού ιστού είναι να υπάρξει ροή αίματος σε όλα τα κύτταρα. Όπως εξηγούν οι επιστήμονες του Πολυτεχνείου Worcester, τα φυτά όπως και τα ζώα διαθέτουν ένα δίκτυο τριχοειδών αγγείων το οποίο μεταφέρει χημικές ουσίες σε όλα τα τμήματα τους. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, το σπανάκι έχει ένα δίκτυο φλεβών, ένα «νήμα» που βρίσκεται ανάμεσα στα φύλλα του είναι κατά κάποιο τρόπο παρόμοιο με τα αιμοφόρα αγγεία μιας ανθρώπινης καρδιάς.

To πείραμα

Η ομάδα χρησιμοποίησε αρχικά σαπούνι για να ξεπλύνει το κυτταρικό υλικό φυτικού κυττάρου από το σπανάκι, αφήνοντας μόνο ένα σαφές ικρίωμα που αποτελείτο από κυτταρίνη η οποία χρησιμοποιείται ήδη σε ορισμένες μεθόδους μηχανικής των ιστών.

Στη συνέχεια «έσπειραν» την κυτταρίνη με ανθρώπινα κύτταρα ιστών και αίματος και παρήγαν ένα δείγμα που μοιάζει και λειτουργεί σαν φυσιολογικός ανθρώπινος καρδιακός ιστός. Τα ανθρώπινα κύτταρα δημιούργησαν αποικίες πάνω στα φύλλα του σπανακιού και σχημάτισαν ένα δίκτυο αγγείων και μετά από πέντε ημέρες, τα κύτταρα άρχισαν να λειτουργούν.

Όπως δήλωσε στην εφημερίδα Washington Post, ένας από τους επιστήμονες που συμμετείχαν στην ομάδα, αυτό που οραματίζονται είναι να καταφέρουν να μετατρέψουν το σπανάκι σε καρδιακά κύτταρα και να μεταμοσχεύσουν επάνω του κατεστραμμένο καρδιακό ιστό.

Ερευνητές ανά τον κόσμο ερευνούν τρόπους για να δημιουργήσουν ανθρώπινο ιστό με σκοπό να αντιμετωπίσουν την υψηλή ζήτηση μεταμοσχεύσεων ιστών και οργάνων. Για να ανταποκριθούν στη μεγάλη ζήτηση, έχουν προσπαθήσει να δημιουργήσουν τεχνητά όργανα με καινοτόμες μεθόδους όπως είναι η 3D εκτύπωση ιστού. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, κανείς δεν ήταν σε θέση να εκτυπώσει μια τέλεια ανθρώπινη καρδιά.

ΠΗΓΕΣ:

Keywords
Τυχαία Θέματα