Όλα ανοιχτά στο τραπέζι πριν από τη συνάντηση Σαμαρά-τρόικας

16:56 12/3/2013 - Πηγή: ΕΡΤ
Πυρετώδεις είναι οι διαβουλεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών καθώς δεν έχει βρεθεί μέχρι στιγμής η χρυσή τομή, ενώ στενεύουν τα χρονικά περιθώρια καθώς την Πέμπτη πραγματοποιείται η Σύνοδος Κορυφής. Στις 6 το απόγευμα ο πρωθυπουργός θα δεχθεί στο Μέγαρο Μαξίμου τους επικεφαλής της Τρόϊκας και σύμφωνα με πληροφορίες θα ζητήσει βελτιώσεις στο πρόγραμμα.
Την ίδια ώρα οι επικεφαλής της τρόϊκας έχουν μαραθώνια συνάντηση με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών για τα ακανθώδη ζητήματα της διαπραγματεύσης με κύριο αυτό της ρύθμισης των οφειλών προς τις εφορίες και τα ασφαλιστικά
Ταμεία.

Ολα ανοιχτά και στο τραπέζι. Ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία, η ρύθμιση των δανείων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, ο φόρος στα ακίνητα Σύμφωνα με δηλώσεις στελέχους του ΥΠΟΙΚ, «υπάρχει πρόοδος» στη διαπραγμάτευση σε ό,τι αφορά τις ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων, αλλά «είμαστε ακόμη μακριά από συμφωνία για τις δόσεις». Τα μέτωπα θα κλείσουν όλα μαζί ή τίποτα», σημειώνεται με νόημα στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών μετά τη πολύωρη και πολυμελή σύσκεψη.

Δουλειά έχουν πιάσει τα τεχνικά κλιμάκια από νωρίς το πρωί σε συσκέψεις σε μια προσπάθεια να κλειδώσουν οι λεπτομέρειες των ρυθμίσεων για δάνεια και ληξιπρόθεσμα.

ΔΑΝΕΙΑ
Πληροφορίες αναφέρουν ότι κεντρικά σημεία της επικείμενης νομοθετικής παρέμβασης θα είναι τα εξής:

* θέσπιση εισοδηματικού κριτηρίου 25.000 ευρώ, προκειμένου να ανοίγει ο δρόμος διευκολύνσεων στην αποπληρωμή οφειλών με τετραετή περίοδο χάριτος και
* κυμαινόμενο επιτόκιο 1,5% συν το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ.
* περίοδο χάριτος 4 ετών, αλλά με ετήσια αξιολόγηση (αντί για διετή)

ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΑ
Η τρόικα θέλει ένα σύστημα μόνιμο που προσιδιάζει στα ευρωπαϊκά.

Ταυτοσημη λύση με διαφοροποιήσεις όσον αφορά τον αριθμό των δόσεων, αν και εφόσον κλείσουν οι τεχνικές λεπτομέρειες στις σημερινές συσκέψεις με τα τεχνικά κλιμάκια, δεν αποκλείεται να λάβουν τον δρόμο της άμεσης εφαρμογής με τη μορφή Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.

Πληροφορίες οι δόσεις που κλειδώνουν δεν θα υπερβαίνουν τις 36 ή τις 48 για τις ελαστικότερες ρυθμίσεις.

Οι διαπραγματεύσεις δεν θα επηρεάσουν τη θέση της Ελλάδας στην επερχόμενη σύνοδο κορυφής, ενώ τόνιζαν πως δόθηκαν διαβεβαιώσεις πως το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων θα προχωρήσει κανονικά.

ΤΕΛΟΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΣΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ - ΦΠΑ

Υψηλόβαθμο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ υποστηρίζει ότι το θέμα του τέλους ακινήτων για τα ακίνητα παραμένει ανοικτό, ενώ σημείωσε πως «αν είχε κλείσει το ζήτημα με το δημόσιο θα ήταν ελαφρώς πιο εύκολη δουλειά». Πρόσθεσε μάλιστα ότι «η βελτίωση ορισμένων μέτρων όπως ο ΦΠΑ στην εστίαση και ο φόρος πετρελαίου τέθηκε από την πρώτη μέρα, χωρίς ιδιαίτερα θετική αντίδραση της τρόικας, η οποία αντέτεινε ότι δεν γίνεται μία χώρα με έλλειμμα και υστέρηση εσόδων να θέλει να μειώσει φόρους».

Σχετική είδηση: Τελικός γύρος διαπραγματεύσεων - Συνάντηση το απόγευμα Σαμαρά - τρόικας
Keywords
Τυχαία Θέματα