ΟΗΕ: «Ενδείξεις» για τερματισμό της οκταετούς σύρραξης

11:11 31/3/2019 - Πηγή: ΕΡΤ

Οι προσπάθειες να τερματιστεί η χαοτική σύρραξη που διαρκεί οκτώ χρόνια στη Λιβύη, ενθαρρύνονται καθώς ότι δύο αντίπαλοι ηγέτες συμφωνούν στη διευθέτηση της διένεξης, που αφορά το ποιος θα ελέγχει τις ένοπλες δυνάμεις, δήλωσε χθες Σάββατο ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες.

Τα Ηνωμένα Έθνη μεσολαβούν στις προσπάθειες να κλειστεί μια συμφωνία για τον διαμοιρασμό της εξουσίας ανάμεσα στον Χαλίφα Χάφταρ, τον επικεφαλής της ένοπλης δύναμης που ελέγχει την ανατολική Λιβύη

και υποστηρίζει μια κυβέρνηση παράλληλα της διεθνώς αναγνωρισμένης, και τον Φάγεζ ας Σάρατζ, τον πρωθυπουργό της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, η οποία έχει έδρα την Τρίπολη.

This is a moment of hope for Libya. I’m happy that today we found intensified forms of cooperation among our organizations to work together in support of a Libyan-led political process to solve Libyan problems – @antonioguterres pic.twitter.com/SrSKztvBlV

— UN Spokesperson (@UN_Spokesperson) March 31, 2019

Ένα από τα εμπόδια είναι το κατά πόσον ο Χάφταρ θα αναλάβει επικεφαλής ενός ενιαίου λιβυκού στρατού, υπό πολιτική ηγεσία, στο πλαίσιο του σχηματισμού μιας νέας εθνικής κυβέρνησης.

Ο ΟΗΕ οργανώνει σύνοδο για τη Λιβύη τον Απρίλιο, στο πλαίσιο των προσπαθειών για να αρθεί το πολιτικό αδιέξοδο. Άλλος ένας στόχος των προσπαθειών είναι να διεξαχθούν εκλογές, που καθυστερούν για χρόνια.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Αμπούλ Γάιτ και η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα