Οι θησαυροί της συλλογής Κόπλοβιτς παρουσιάζονται στο Παρίσι

17:50 10/3/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Μια επιλογή από τη συλλογή των έργων της ισπανίδας εκατομμυριούχου Αλίθια Κόπλοβιτς εκτίθεται στο Μουσείο Ζακμάρ-Αντρέ, στο Παρίσι, ως τις 10 Ιουλίου. Η συλλογή περιλαμβάνει έργα των Πικάσο, Γκόγια, Γκογκέν, Θουρμπαράν, Ρόθκο και άλλων.

Στην έκθεση παρουσιάζονται συνολικά 53 έργα από τη συλλογή, την οποία η επιχειρηματίας δημιούργησε σε διάστημα 30 χρόνων. Και παρότι πολλά από τα έργα έχουν, κατά καιρούς, φιλοξενηθεί σε διάφορα μουσεία, αυτή είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζονται

με ένα συγκεκριμένο τρόπο.

Ο επιμελητής της έκθεσης, Πάμπλο Μελέντο Μπελτράν επέλεξε έργα από την αρχαιότητα έως τον Μικέλ Μπαρθελό.

Σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, η Κόπλοβιτς, είναι ο ένατος πλουσιότερος άνθρωπος της Ισπανίας και όπως λέει ο Μπελτράν άρχισε να αγοράζει «αυτό που της άρεσε, που την εντυπωσίαζε. Αφιέρωσε πολύ χρόνο σε αυτή τη συλλογή». Στο σύνολό της, η συλλογή περιλαμβάνει περισσότερα από 100 ίσως και 200 έργα.

Ως γαλλόφιλη, η Κόπλοβιτς φοίτησε στο γαλλικό Λύκειο της Μαδρίτης, δεν επέλεξε τυχαία το Jacquemart-André για την πρώτη έκθεση της συλλογής της. Η Νελί Ζακμάρ ενδιαφερόταν και αυτή, μαζί με τον σύζυγό της, για την προσεκτική αγορά έργων τέχνης, κυρίως έργων ζωγράφων της Φλωρεντινής και της Βενετσιάνικης σχολής.

«Θεωρώ ότι η συλλογή έργων τέχνης είναι ένας πρωταρχικός δρόμος για μένα, μια πορεία που ξεκίνησα όταν ήμουν 17 ετών (όταν η ίδια επισκέφτηκε το Μουσείο Prado της Μαδρίτης) και που μου χρησίμευσε για να προστατεύομαι από διάφορες αντιξοότητες της ζωής», γράφει η Κόπλοβιτς σε σύντομο κείμενο στον κατάλογο της έκθεσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα