Οι προϋποθέσεις για άρση των capital controls σύμφωνα με τη Κατσέλη

12:45 10/6/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Η επιτυχής ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η απεξάρτηση τους από την ρευστότητα του ακριβού ELA και η ανάκτηση της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα αποτελούν τις τρείς προϋποθέσεις για άρση των capital controls αναφέρει η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Λούκα Κατσέλη.

«Η άρση των capital controls

θα γίνει μόλις ικανοποιηθούν ορισμένες βασικές προϋποθέσεις», τονίζει η κ. Κατσέλη, σε συνέντευξη της στην ημερήσια εφημερίδα της Πάτρας «Πελοπόννησος».

«Η επιτυχής ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ήταν η πρώτη προϋπόθεση, το πρώτο σημαντικό βήμα,» τόνισε.

Η ίδια συμπλήρωσε ότι δεύτερη προϋπόθεση είναι η απεξάρτηση από τον μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας (ELA) και η επιστροφή στη φθηνή χρηματοδότηση της ΕΚΤ που «αναμένεται σύντομα, μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος από τους θεσμούς και την εκταμίευση της πρώτης δόσης».

Τρίτη προϋπόθεση «είναι η εμπέδωση πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας που θα επιφέρει επανάκτηση εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα και τη σταδιακή επιστροφή των καταθέσεων».

Η πρόεδρος της Εθνικής σημείωσε ότι «από τώρα μέχρι την πλήρη άρση των περιορισμών, θα εξακολουθήσουν να γίνονται αλλαγές προς την κατεύθυνση της περαιτέρω χαλάρωσης των περιορισμών και της διευκόλυνσης των συναλλαγών».

Keywords
Τυχαία Θέματα