Οι πρώτες αντιδράσεις από την ανακοίνωση της Μέι για το Brexit

19:15 17/1/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Η ομιλία της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για το Brexit ήταν «τουλάχιστον πιο ρεαλιστική», εκτίμησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ με μήνυμά του στο Twitter, επισημαίνοντας ότι τα υπόλοιπα 27 μέλη της ΕΕ παραμένουν ενωμένα και έτοιμα να διαπραγματευτούν, αφού η Μέι προσφύγει επισήμως στο συγκεκριμένο άρθρο της Συνθήκης της Λισαβόνας για να ξεκινήσει η διαδικασία

της αποχώρησης.

«Λυπηρή διαδικασία, σουρεαλιστική εποχή αλλά τουλάχιστον πιο ρεαλιστική ανακοίνωση για το Brexit» έγραψε ο Τουσκ, ο οποίος θα επιβλέψει τις διαπραγματεύσεις της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ εκ μέρους των υπολοίπων χωρών μελών.

Ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ χαιρέτισε τις ανακοινώσεις της Μέι, λέγοντας ότι έφεραν λίγη περισσότερη σαφήνεια στα σχέδια του Λονδίνου για την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Είναι καλό που υπάρχει επιτέλους τώρα λίγη περισσότερη σαφήνεια για την κατεύθυνση που ακολουθεί η Βρετανία» ανέφερε ο Γκάμπριελ σε μηνύματα που έστειλε σε δημοσιογράφους. «Είναι επίσης σαφές ότι δεν θα υπάρξει κάποια επιλεκτική εφαρμογή (σ.σ. του Brexit). Όποιος επιθυμεί την πρόσβαση στην κοινή αγορά θα πρέπει επίσης να είναι μέλος της πολιτικής ένωσης», υπογράμμισε.

Ο Γκάμπριελ υπενθύμισε ότι οι διαπραγματεύσεις με τη βρετανική κυβέρνηση δεν θα ξεκινήσουν μέχρι να υποβάλει η Βρετανία το επίσημο αίτημα αποχώρησής της από την ΕΕ.

Η διεξαγωγή με ομαλό τρόπο των διαπραγματεύσεων για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για μια καλή μελλοντική σχέση μεταξύ του Λονδίνου και των Βρυξελλών, τόνισε σήμερα ο επικεφαλής διαπραγματευτής της για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ.

Ο Γκι Φερχόφστατ πρόσθεσε ότι η EΕ δεν θα αποδεχθεί μια συμφωνία για το Brexit που θα σημάνει ότι η Βρετανία θα βρίσκεται σε καλύτερη θέση από οποιοδήποτε άλλο κράτος πλήρες μέλος της.

Η Σκωτία θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να επιλέξει την ανεξαρτησία της από το Ηνωμένο Βασίλειο αν απορριφθούν οι επιθυμίες της για τις νέες εμπορικές σχέσεις της Βρετανίας μετά την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προειδοποίησε η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον.

Η Στέρτζον χαρακτήρισε «οικονομικά καταστροφικό» για το Ηνωμένο Βασίλειο το σχέδιο που παρουσίασε η πρωθυπουργός της Βρετανίας και υπενθύμισε ότι η Σκωτία είχε ψηφίσει κατά του Brexit στο δημοψήφισμα.

«Δεν μπορεί να επιτραπεί στην κυβέρνηση του ΗΒ να μας βγάλει από την ΕΕ και την ενιαία αγορά, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις στην οικονομία μας, τις θέσεις εργασίας, το επίπεδο διαβίωσης και τη φήμη μας ως μιας ανοιχτής, ανεκτικής χώρας, χωρίς να έχει η Σκωτία τη δυνατότητα να επιλέξει μεταξύ αυτού και ενός διαφορετικού μέλλοντος. Με τα σχόλιά της σήμερα η πρωθυπουργός (Μέι) το μόνο που κατάφερε ήταν να καταστήσει πιο πιθανή αυτήν την επιλογή», κατέληξε η Στέρτζον.

Μερικές ώρες πριν από την ομιλία της Μέι, η πρωθυπουργός της Πολωνίας Μπεάτα Σίντλο επανέλαβε την προτίμησή της σε ένα «ήπιο» Brexit το οποίο να εγγυάται «τα δικαιώματα των πολωνών και ευρωπαίων πολιτών».

Ο αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Γεργκ Σέλινγκ δήλωσε από την πλευρά του ότι «το Brexit θα πάρει πέντε χρόνια μάλλον, παρά δύο». «Ουδείς γνωρίζει τι ακριβώς θα συμβεί», πρόσθεσε.

Νωρίτερα, η βρετανίδα πρωθυπουργός δήλωσε ότι το Brexit σημαίνει έξοδο από την ενιαία αγορά, τασσόμενη υπέρ ενός «ξεκάθαρου» διαζυγίου από την Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε η χώρα της να ανακτήσει τον έλεγχο της μετανάστευσης.

Για την Μέι, η παραμονή στην ενιαία αγορά των 500 εκατ. καταναλωτών είναι ασύμβατη με την υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητα του Λονδίνου: τον έλεγχο της μετανάστευσης. «Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μια χώρα ανοικτή και ανεκτική, όμως το μήνυμα του λαού ήταν πολύ σαφές: το Brexit πρέπει να μας επιτρέψει να ελέγχουμε τον αριθμό των Ευρωπαίων που έρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο», υπογράμμισε χωρίς να μπει σε λεπτομέρειες.

Η Μέι δήλωσε πάντως ότι θα επιδιώξει «να επιτύχει τη μεγαλύτερη δυνατή πρόσβαση» στην ενιαία αγορά, καθώς το 44% των βρετανικών εξαγωγών το 2015 πήγαν στην ΕΕ.

Η βρετανίδα πρωθυπουργός δήλωσε επίσης ότι η μη επίτευξη συμφωνίας με την ΕΕ θα ήταν καλύτερη από τη σύναψη μιας κακής συμφωνίας για την έξοδο της Βρετανίας και προειδοποίησε τους ηγέτες των 27 άλλων χωρών να μην προσπαθήσουν να τιμωρήσουν τους Βρετανούς επειδή ψήφισαν να αποχωρήσουν.

«Μερικές φωνές ζητούν μια τιμωρητική συμφωνία που να τιμωρεί τη Βρετανία και να αποθαρρύνει άλλες χώρες να πάρουν τον ίδιο δρόμο. Αυτό θα ήταν μια πράξη καταστροφικού αυτοτραυματισμού για τις χώρες της Ευρώπης και δεν θα ήταν πράξη φίλου».

«Η επιτυχία της ΕΕ είναι προς το συμφέρον του Ηνωμένου Βασιλείου», είπε. Η Βρετανία θα παραμείνει συνεπώς «ο καλύτερος φίλος των ευρωπαίων εταίρων μας», υποσχέθηκε, προειδοποιώντας τους Ευρωπαίους να μην θελήσουν να τιμωρήσουν τη χώρα της.
«Θα είστε πάντα ευπρόσδεκτοί σ’ αυτή τη χώρα όπως ελπίζουμε ότι και οι πολίτες μας θα εξακολουθήσουν να είναι ευπρόσδεκτοι σε σας», είπε η συντηρητική πρωθυπουργός ενώπιον των πρεσβευτών των 27 χωρών της ΕΕ που είχαν κληθεί στο Λάνκαστερ Χάουζ.

«Δυσκολεύομαι να πιστέψω πως η πρωθυπουργός χρησιμοποιεί πλέον τις φράσεις και τις λέξεις που επί χρόνια με κατηγορούσαν ότι χρησιμοποιούσα. Μια αληθινή πρόοδος», σχολίασε ευτυχής ο Νάιτζελ Φάρατζ, ο πρώην ηγέτης του κόμματος UKIP και υποστηρικτής του Brexit.

Πηγή: Γαλλικό Πρακτορείο, Ρόιτερς, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα