Οι προτάσεις του Στρατή Ζαφείρη για τον τουρισμό στη Δυτική Λέσβο

18:04 25/4/2019 - Πηγή: ΕΡΤ

Την πρώτη θεματική συνέντευξη τύπου, με αντικείμενο την αξιοποίηση του κτηριακού αποθέματος της Δυτικής Λέσβου στον τουρισμό, παραχώρησε χθες το βράδυ στην Αγία Παρασκευή, ο υποψήφιος Δήμαρχος Στρατής Ζαφείρης, από κοινού με υποψήφιους Δημοτικούς Συμβούλους. Όπως υπογράμμισε μια τέτοια τουριστική δράση μπορεί να φέρει τουρισμό σε χωριά που μέχρι σήμερα έχουν μηδενική τουριστική κίνηση και να συμβάλλει ουσιαστικά στην εξωστρέφεια του νησιού.

Ο κ. Ζαφείρης ενέταξε την πρόταση για την αξιοποίηση στον τουρισμό, του κτηριακού

αποθέματος της Λέσβου, σε μια σειρά πρωτοβουλιών σε διαφορετικούς τομείς, που ενδιαφέρουν τους πολλούς, και στις οποίες θα εστιάσει ως Δήμαρχος. Σύμφωνα με την πρότασή του, υπό το συντονισμό του Δήμου, υπάρχει δυνατότητα να υλοποιηθεί μέσω των ευρωπαϊκών κονδυλίων που διαχειρίζεται η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, ένα συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα, για την ανακαίνιση – μετατροπή οικιών σε τουριστικούς ξενώνες στα χωριά της Δυτικής Λέσβου. Διευκρίνισε μάλιστα με κατηγορηματικό τρόπο, πως η συγκεκριμένη στόχευση, δεν αποτελεί την πανάκεια για την τουριστική ανάπτυξη, αφού όπως επισήμανε για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο απαιτούνται συνολικές και ολοκληρωμένες πολυμέτωπες παρεμβάσεις, αλλά μια προσπάθεια να ζωντανέψουν τα χωριά και να κρατήσουν ή και να αυξήσουν τον πληθυσμό τους.

Όπως εξήγησε μεταξύ άλλων ο κ. Ζαφείρης σ’ αυτή τη μορφή εναλλακτικού τουρισμού, που έχει επικρατήσει ως τάση διεθνώς γιατί οι επισκέπτες – τουρίστες επιδιώκουν πλέον να εξοικειώνονται με τον τρόπο ζωής της περιοχής που τούς φιλοξενεί, η επίδραση στην τοπική οικονομία είναι τριπλή:

ü Αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας απ’ τις ανακαινίσεις – εργασίες σε έναν σημαντικό αριθμό κλειστών σπιτιών, σε πολλά χωριά του δήμου Δυτικής Λέσβου,

ü Έσοδα απ’ την ενοικίαση των οικιών,

ü Διάθεση τοπικών προϊόντων για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών.

Περιγράφοντας το πώς θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα, αλλά και το πώς θα συγχρηματοδοτηθούν οι ανακαινίσεις, ο κ. Ζαφείρης τόνισε ότι η διαδικασία που θα ακολουθηθεί σε συνεργασία του Δήμου και της Περιφέρειας, παρομοιάζει στα πρότυπα του προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ οίκον». Απ’ το ίδιο πρόγραμμα θα λειτουργήσει ψηφιακή πλατφόρμα για την προβολή – προώθηση του εγχειρήματος.

Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος της Δ.Ε. Πέτρας Steffen Streich, ο οποίος μετέφερε την εμπειρία του, κι ως Γερμανός τουρίστας πριν από χρόνια στη Λέσβο, αλλά και ως μόνιμος κάτοικος πλέον της Στύψης κι απασχολούμενος στον τουρισμό. Όπως ανέφερε υπάρχουν πολλοί ξένοι, που ενδιαφέρονται να έρθουν εδώ και να βιώσουν από κοντά τον τρόπο ζωής των ντόπιων, να φάνε ό,τι και οι ντόπιοι, που θέλουν να μείνουν σε σπίτια και να νοιώσουν εντέλει σαν φιλοξενούμενοι κι όχι ως τουρίστες.

ΚΤΗΡΙΑΚΟ ΑΠΟΘΕΜΑ – ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Κάθε αναφορά για τον τουρισμό που αφορά στη Λέσβο, ξεκινά πάντα με την παραδοχή πως το νησί μας ποτέ δεν υποδέχθηκε το μαζικό κύμα επισκεπτών, που είχαν άλλες νησιωτικές περιοχές. Οι μικρές και μεγάλες διακυμάνσεις στα αριθμητικά δεδομένα του τουρισμού, οι οποίες παρατηρήθηκαν όλη την τελευταία εικοσαετία, αλλά και τα προηγούμενα χρόνια, είχαν κοινό παρανομαστή – πέρα των άλλων παραγόντων και των κοινωνικοοικονομικών εξελίξεων που επηρεάζουν διεθνώς τον τουρισμό – την έλλειψη μεγάλων ξενοδοχειακών υποδομών. Σε αυτό το επιχείρημα εδράζουν και οι αεροπορικές εταιρίες, κι ειδικά αυτές χαμηλού κόστους, την απροθυμία τους να επενδύσουν με πτήσεις στον προορισμό Λέσβο.

Στο ζητούμενο πώς θα αλλάξει αυτή η κατάσταση και θα ενδυναμώσει ο τουρισμός τοπικά, σίγουρα η απάντηση δεν είναι εύκολη και σε καμία περίπτωση μονοδιάστατη. Θεωρούμε πως επιβάλλεται να υπάρξει συστηματική προσπάθεια και μάλιστα με πολλαπλές στοχεύσεις, δράσεις που θα αλληλοσυμπληρώσουν η μία την άλλη και θα προωθήσουν το τελικό θετικό αποτέλεσμα.

Τι κάνουμε όμως έως ότου δρομολογηθούν τέτοιες συνολικές ενέργειες για να πετύχουμε το «μοντέλο» τουριστικής ανάπτυξης που θα επιλέξουμε; Μένουμε απαθείς περιμένοντας μοιρολατρικά ευνοϊκές συγκυρίες;

Προσωπικά πιστεύω ακράδαντα ότι η αυτοδιοίκηση μπορεί να αναλάβει πρωτοβουλίες και προς αυτή την κατεύθυνση, της ουσιαστικής στήριξης του τουριστικού προϊόντος μας, και εκεί έγκειται και η σημερινή μου συνέντευξη, να σας παρουσιάσω την πρότασή μας για το πώς μπορούμε να κάνουμε ένα σημαντικό βήμα, που μάλιστα θα έχει ακόμη και βραχυπρόθεσμα, πολλαπλασιαστικά οφέλη για την τοπική οικονομία.

Αναφέρομαι στην αξιοποίηση του κτηριακού αποθέματος των χωριών μας στον τουρισμό. Η Δυτική Λέσβος διαθέτει ένα τεράστιο κτηριακό απόθεμα στο οποίο μπορεί να στηρίξει άμεσα, μαζί με τα υπόλοιπα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, τη δημιουργία ενός ποιοτικού εναλλακτικού τουρισμού. Ο δήμος μας διαθέτει στην πλειοψηφία των χωριών του, ακόμη και σε αυτά με τη μηδενική τουριστική κίνηση, ακίνητα ακατοίκητα ή μη, παλιά αρχοντικά, πολλά παραδοσιακού χαρακτήρα, που προσφέρονται ώστε με την κατάλληλη ανακαίνιση να μετατραπούν σε ξενώνες φιλοξενίας τουριστών, δημιουργώντας έτσι σε επίπεδο Δυτικής Λέσβου ένα ισχυρό δίκτυο ποιοτικών καταλυμάτων.

Η σύγχρονη τάση που αποδεδειγμένα έχει υιοθετηθεί από περιζήτητους προορισμούς σ’ όλο τον κόσμο, επιτάσσει ο τουρίστας να εντάσσεται στον τρόπο ζωής και στην καθημερινότητα της περιοχής που επισκέπτεται. Εδώ ο επισκέπτης, σ’ αυτά τα άδεια ή αναξιοποίητα σήμερα ακίνητα, θα μπορεί να ζήσει μαζί με τους ντόπιους, να δει πώς δουλεύουν στα χωράφιά τους και παράγουν τα αγνά προϊόντα τους, να

δουλέψει κοντά τους και να γευτεί τους καρπούς του κόπου του, να έρθει σε επαφή με τη λεσβιακή ύπαιθρο, να διαβιώσει εντελώς διαφορετικά απ’ ό,τι στην πατρίδα του και να επιστρέψει σ’ αυτήν γεμάτος ξεχωριστές εμπειρίες.

Η εναλλακτική αυτή μορφή τουριστικής ανάπτυξης με την αξιοποίηση του κτηριακού αποθέματος του νησιού αποφέρει στην τοπική οικονομία εκτός των εσόδων της διαμονής, και τα εξής πρόσθετα πλεονεκτήματα:

Ø Αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας και δημιουργία θέσεων εργασίας (μείωση της ανεργίας), σε μια σειρά επαγγελματίες της οικοδομής, κατά την κατασκευαστική περίοδο των ανακαινίσεων – εκσυγχρονισμού των καταλυμάτων.

Ø Άμεση διασύνδεση του τουρισμού με τη γεωργία – κτηνοτροφία και τα αξιόλογα τοπικά προϊόντα.

Ø Συμπληρωματικό εισόδημα απ’ την ενοικίαση των ξενώνων στους ιδιοκτήτες τους – άτομα που κατά κύριο επάγγελμα δεν βιοπορίζονται έως τώρα απ’ τον τουρισμό.

Το παράδειγμα του «εξοικονομώ κατ’ οίκον»

Έχοντας μελετήσει όλα τα στάδια του εγχειρήματος, και για να γίνει κατανοητό το πώς μπορεί να υλοποιηθεί ένας τέτοιος σχεδιασμός, σας καταθέτω το γνωστό παράδειγμα του προγράμματος «εξοικονομώ κατ’ οίκον», που είχε θεαματικά αποτελέσματα γιατί πραγματικά τα κονδύλια του έπιασαν τόπο, θωρακίζοντας ενεργειακά τα κτήρια που εντάχθηκαν. Ανάλογα θα εφαρμοστεί και το πρόγραμμα αξιοποίησης του κτηριακού αποθέματος.

Ειδικότερα, στην πρότασή μας ο Δήμος Δυτικής Λέσβου θα παρέμβει ώστε να διαμορφώσει συγκεκριμένο σχέδιο για την ανακαίνιση – αξιοποίηση υφιστάμενων καταλυμάτων, προκειμένου να μετατραπούν σε τουριστικές υποδομές. Υπάρχει η τεχνογνωσία και οι σχετικές προβλέψεις του ΕΟΤ για τις προδιαγραφές που θα πρέπει να πληρούν, όπως και δεδομένα για την ποσοτικοποίηση των ενισχύσεων, ανάλογα με τις παρεμβάσεις που θα γίνουν ανά ακίνητο. Το σχέδιο αυτό θα το υποβάλλει ο Δήμος στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και με την έγκρισή του θα υλοποιηθεί από ενδιάμεσο φορέα, με συμμέτοχο όμως στην όλη διαδικασία και το Δήμο.

Υπάρχουν κι είναι επιλέξιμες όλες αυτές οι δυνατότητες, αφού το πρόγραμμα δεν θα περιοριστεί στη συγχρηματοδότηση της ανακαίνισης των καταλυμάτων, αλλά θα επεκταθεί και στη λειτουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας προβολής του κτηριακού αποθέματος.

Ο Δήμος, θα αναλάβει «ομπρέλα» στο όλο πρόγραμμα, και παράλληλα θα συνεργάζεται με τα χωριά στην αντιμετώπιση ζητημάτων που θα ανακύπτουν στην όλη διαδικασία τουριστικής αξιοποίησης. Για

παράδειγμα θα παρεμβαίνει για τη διαμόρφωση ενός χώρου πάρκινγκ αν κριθεί ότι χρειάζεται ή για την επέκταση του δικτύου του δημοτικού φωτισμού, ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύπτουν.

Με το συντονισμό του Δήμου θα επιδιώξουμε ταυτόχρονα με την αύξηση των τουριστών και τη συνεπαγόμενη ώθηση στην παραγωγή τοπικών προϊόντων τη συστηματική προβολή της Δυτικής Λέσβου. Ό,τι θα επικοινωνήσει τον τόπο μας και θα συμβάλλει στην εξωστρέφειά του.

Κλείνοντας θέλω να θυμίσω πως η μεγάλη παρακαταθήκη της Δυτικής Λέσβου σε ημιαστικά και αγροτικά ακίνητα, η αξιοποίηση των οποίων και μπορεί να τονώσει τον τουρισμό της, αθροίζεται στα «δυνατά» της στοιχεία, σ’ όλα εκείνα τα προτερήματα του τουριστικού της προϊόντος που την κάνουν να ξεχωρίζει και να υπερτερεί έναντι του ανταγωνισμού. Ενδεικτικά αναφέρω:

§ Μοναδικό φυσικό περιβάλλον με προστατευόμενες περιοχές και το Απολιθωμένο Δάσος Σιγρίου,

§ Αρχαιολογικοί και πολιτιστικοί χώροι και μνημεία, παγκόσμιας και εθνικής εμβέλειας,

§ Σύνδεση της τοπικής παραγωγής με άυλα και υλικά στοιχεία του τοπικού πολιτισμού (ελαιώνας, πανηγύρια, συνταγές, έθιμα, κλπ.) που εμπλουτίζουν ουσιαστικά το brand Λέσβος,

§ Πολλαπλές δυνατότητες ανάπτυξης ειδικών μορφών τουρισμού (περιπατητικός, ποδηλατικός, ιαματικός, καταδυτικός, παρατήρησης πτηνών, μαθητικός, κ.ά.),

§ Γειτνίαση με τα τουρκικά παράλια.

The post Οι προτάσεις του Στρατή Ζαφείρη για τον τουρισμό στη Δυτική Λέσβο appeared first on ΕΡΤ Αιγαίου.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα