Οι πιθανές τοποθεσίες για τη διεξαγωγή της συνάντησης Τραμπ-Κιμ Γιονγκ Ουν

22:51 18/4/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

O επικεφαλής της CIA, Μάικ Πομπέο πήγε στην Πιoνγιάνγκ και συνομίλησε με τον Κιμ Γιονγκ Ουν, προκειμένου να προγραμματίσουν συνάντηση του ηγέτη της Βόρειας Κορέας με τον Ντόναλντ Τραμπ. Ο Αμερικανός πρόεδρος επιβεβαίωσε τη συνάντηση η οποία έγινε υπό συνθήκες μυστικότητας, μέσω ενός tweet, ενώ λίγες ώρες νωρίτερα, είχε διαβεβαιώσει για συνομιλίες στο ανώτατο επίπεδο. Αναμένεται να διεξαχθεί «στις αρχές Ιουνίου ή νωρίτερα»,

είχε πει ο Αμερικανός πρόεδρος, ενώ σύμφωνα με πηγή από το περιβάλλον του εννέα τοποθεσίες εξετάζονται ως πιθανές.

Ο Τραμπ επιβεβαίωσε τη συνάντηση Πομπέο με Κιμ Γιονγκ- ΟυνΜυστική συνάντηση Μάικ Πομπέο – Κιμ Γιονγκ Ουν

Η αναμενόμενη Σύνοδος Κορυφής, εφόσον πραγματοποιηθεί, θα είναι η πρώτη ανάμεσα σε εν ενεργεία πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών και Βορειοκορεάτη ηγέτη, ύστερα από δεκαετίες εχθρότητας, μετά τον πόλεμο της Κορέας, που άρχισε το 1950 και έληξε με ανακωχή το 1953.

Σύμφωνα με το Bloomberg οι τοποθεσίες υπό εξέταση είναι:

Η Μπανγκόκ, όπου η αμερικανική πρεσβεία είναι από τις μεγαλύτερες, ενώ στη χώρα είναι μια από τις λίγες ασιατικές όπου υπάρχει και βορειοκορεατική πρεσβεία.

Η Γενεύη, που λόγω της ουδετερότητά της έχει φιλοξενήσει πολλές διπλωματικές συναντήσεις κορυφής στο παρελθόν.

Το Ελσίνκι, όπου βρέθηκε ο Υπουργός Εξωτερικών τςη βορείου Κορέας τον περασμένο Μάρτιο για επαφές με Αμερικανούς και Νοτιοκορεάτες διπλωμάτες.

Η Σιγκαπούρη, η οποία διατηρεί διπλωματικές σχέσεις και με τη Νότια Κορέα και με τις ΗΠΑ.

Το Όσλο, όπου Αμερικανοί και Βορειοκορεάτες είχαν διαπραγματευτεί τον περασμένο Μάιο την απελευθέρωση και μεταφορά στις ΗΠΑ του Αμερικανού φοιτητή Όττο Γουόρμπιερ, ο οποίος είχε πέσει σε κώμα μετά τη σύλληψή του με την κατηγορία ότι προσπάθησε να κλέψει μια αφίσα προπαγάνδας από το ξενοδοχείο όπου διέμενε, σύμφωνα με ΜΜΕ της Βόρειας Κορέας.

Η Πράγα, όπου ο Βορειοκορεάτης πρέσβης είναι θείος του Κιμ Γιονγκ Ουν.

Η Βαρσοβία, όπου η Βόρεια Κορέα διαθέτει μεγάλη πρεσβεία ενώ ήταν και ο πρώτος σταθμός του Αμερικανού προέδρου, λίγο πριν παρευρεθεί στη σύνοδο των ηγετών του G20.

Το Ουλάν Μπατόρ, καθώς η Μογγολία συνορεύει με Ρωσία και Κίνα, έχει διπλωματικές σχέσεις και με τη Νότια Κορέα και με τις ΗΠΑ, ενώ είναι προσβάσιμη με τρένο από τη Βόρεια Κορέα, κάτι που ίσως ληφθεί υπόψη δεδομένου ότι σύμφωνα με πληροφορίες η Πιoνγιάνγκ ίσως δεν διαθέτει πλέον αεροπλάνο ασφαλές για την κάλυψη μεγάλων αποστάσεων.

Πριν από τη Σύνοδο με τις Ηνωμένες Πολιτείες, στις 27 Απριλίου αναμένεται η συνάντηση κορυφής μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας, με στόχο να τερματιστεί ο πόλεμος και τυπικά, πιθανόν με Συμφωνία Ειρήνης.

Πηγή ΕΡΤ, Bloomberg

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα