Οι περσινές ρυθμίσεις δανείων βοήθησαν την Εθνική Τράπεζα το 2ο τρίμηνο

10:45 2/9/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Οι διαγραφές και κυρίως η μετατροπή δανείων που ρυθμίσθηκαν το 2ο τρίμηνο του 2015 επέτρεψαν στην Εθνική Τράπεζα να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα του χαρτοφυλακίου δανείου της το φετινό εξάμηνο σύμφωνα με στέλεχος του Ομίλου.

Η τράπεζα είχε διενεργήσει ρυθμίσεις δανείων ύψους 1 δισ. ευρώ περίπου το 2ο τρίμηνο του 2015 και ένα σημαντικό μέρος από αυτά εξυπηρετούνται κανονικά το

τελευταίο 12μηνο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα τελευταία να ενταχθούν στα ενήμερα δάνεια, μειώνοντας τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPE).

Πιο συγκεκριμένα, τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα μειώθηκαν κατά 900 εκ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση, αντικατοπτρίζοντας τη μείωση των νέων επισφαλειών, τις αναδιαρθρώσεις δανείων και τις διαγραφές δανείων.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στην Ελλάδα να υποχωρήσει σε 47,9% το 2ο τρίμηνο από 49,6% το 1ο τρίμηνο ου 2016.

Αναλυτές θεωρούν πολύ ενθαρρυντικό ότι η δημιουργία νέων δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών στην Ελλάδα υποχώρησε σε μόλις 2 εκατ. ευρώ έναντι αύξησης ύψους 127 εκατ. ευρώ το 1ο τρίμηνο του 2016, κυρίως λόγω της σημαντικής μείωσης των νέων επισφαλειών στο επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο.

Ανάλογη μειωτική τάση στη δημιουργία νέων δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών εμφάνισαν κι οι άλλες συστημικές τράπεζες.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Λεωνίδας Φραγκιαδάκης δήλωσε στη σχετική ανακοίνωση της τράπεζας: «…η Τράπεζα μείωσε τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα για πρώτη φορά κατά σχεδόν 1 δισ. ευρώ, αντανακλώντας τις θετικές τάσεις στις επανεισπράξεις, τις επιτυχείς αναδιαρθρώσεις και τις διαγραφές δανείων.

Ο δείκτης κάλυψης δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών από σωρευμένες προβλέψεις διαμορφώθηκε σε 77% στην Ελλάδα και σε 75% σε επίπεδο Ομίλου, στα υψηλότερα επίπεδα του κλάδου.»

Σημειώνεται ότι ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας εμφάνισε κέρδη μετά από φόρους από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ύψους 3 εκ. ευρώ το 1ο εξάμηνο του 2016.

Η τράπεζα ανέφερε ότι η ανάκαμψη των εγχώριων δραστηριοτήτων και τα κέρδη στη ΝοτιοΑνατολική Ευρώπη ύψους 53 εκατ. εξηγούν το οικονομικό αποτέλεσμα του 1ου εξαμήνου.

Keywords
Τυχαία Θέματα