Οι οικονομικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης για τη στήριξη επαγγελματιών και τουρισμού

17:55 3/5/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Η κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα για να στηρίξει τους επαγγελματίες στην εστίαση, είτε παραχωρώντας περισσότερα τετραγωνικά σε εξωτερικούς χώρους για τραπεζοκαθίσματα, μέσω των δήμων, όπου είναι εφικτό, είτε μειώνοντας τα τέλη, όπου δεν υπάρχουν επιπλέον χώροι, τονίζει ο υπουργός Εσωτερικών. Ο κ. Θεοδωρικάκος πρόσθεσε πως όπου δεν υπάρχει χώρος για επέκταση, η λύση που προκρίνεται είναι να μειωθούν τα τέλη.

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τη δημοσίευση της απόφασης με τους ακριβείς όρους χορήγησης της επιστρεπτέας προκαταβολής. Η

ελάχιστη δανειοδότηση σε τουλάχιστον 90.000 επαγγελματίες φτάνει τις 30 χιλιάδες ευρώ, ενώ η αποπληρωμή θα αρχίσει στις αρχές του 2022. Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις θα δουν το ποσό που τους αναλογεί και θα υποβάλουν αίτηση για τη χορήγηση «επιστρεπτέας προκαταβολής» στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «myBusinessSupport» στο TAXISnet.

Τα ελάχιστα ποσά που θα μοιραστούν, είναι :
α) 2.000 ευρώ για επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους

β) 4.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 1 έως 5 εργαζόμενους

γ) 8.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 6 έως 20 εργαζόμενους

δ) 15.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 21 έως 50 εργαζόμενους,

ε) 30.000 ευρώ για επιχειρήσεις με πάνω από 50 εργαζόμενους.

Η επιστροφή του ποσού θα ξεκινήσει το 2022 καθώς υπάρχει περίοδος χάριτος μέχρι τις 31/12/ 2021 και θα πραγματοποιηθεί σε 40 ισόποσες τοκοχρεωλυτικές μηνιαίες δόσεις. Υπενθυμίζεται ότι το ποσό αυτό είναι ακατάσχετο, αφορολόγητο και δεν συμψηφίζεται με οποιαδήποτε οφειλή.

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Τέλη της εβδομάδας οι εκταμιεύσεις σε περισσότερες από 90.000 επιχειρήσεις

Ο ΟΑΕΔ ανακοίνωσε το τελικό πλάνο καταβολής των ενισχύσεων στους ανέργους. Από τη Δευτέρα συνεχίζεται η καταβολή των έκτακτων οικονομικών ενισχύσεων και στους δικαιούχους του τακτικού επιδόματος ανεργίας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΑΕΔ,
* σε οσους η επιδότηση έληξε μεταξύ 1-4 Μαρτίου, έχει ολοκληρωθεί η καταβολή του ποσού που αντιστοιχεί στην δίμηνη παράταση

* για όσους επιδοτούμενους ανέργους η επιδότησή έληξε μεταξύ 5 – 31 Μαρτίου, η καταβολή του δεύτερου μήνα παράτασης θα ξεκινήσει να καταβάλλεται από τη Δευτέρα

* σε όσους έληξε η επιδότησή τον Απρίλιο, ο πρώτος επιπλέον μήνας επιδότησης θα καταβληθεί τον Μάιο και ο δεύτερος τον Ιούνιο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, οι όποιες μεταβολές πραγματοποιηθούν και θα αφορούν την παράταση ή την ανάκληση αναστολής συμβάσεων εργασίας αλλά και την προσαρμογή των ωραρίων εργασίας των εργαζομένων στις επιχειρήσεις, θα υποβληθούν στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ στο τέλος Μαίου.

Η αντιμετώπιση των προβλημάτων των τουριστικών επιχειρήσεων αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση, τονίζουν στελέχη της, καθώς έντονη είναι η ανησυχία των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο για τις επιπτώσεις του κορονοϊού στη φετινή σεζόν. Αρκετά ξενοδοχεία και μεγάλα συγκροτήματα είναι πιθανόν να μην ανοίξουν ή να λειτουργήσουν με λιγότερο δυναμικό, καθώς τα μηνύματα από τις κρατήσεις δεν είναι θετικά, ενώ σφιχτά είναι και τα υγειονομικά πρωτόκολλα που πρέπει να τηρηθούν.

Πηγή: ΕΡΤ

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα