Οι εξελίξεις στην Κύπρο στο επίκεντρο της σύσκεψης των αρχηγών

21:06 19/3/2013 - Πηγή: ΕΡΤ

Το ζήτημα της Κύπρου, σχεδόν μονοπώλησε τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση. Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, ζήτησε αναθεώρηση της απόφασης για την Κύπρο, τονίζοντας ότι τέτοιες αποφάσεις δεν είναι δυνατόν να δώσουν

λύσεις. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, τόνισε ότι η απόφαση του Eurogoup, αποτελεί ιστορικό λάθος που πρέπει να διορθωθεί ώστε να αποτραπούν οι παρενέργειες, Υπάρχουν τα χρονικά περιθώρια τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, και σημείωσε ότι η στήριξη στη Λευκωσία είναι δεδομένη.

Μεγάλο και ιστορικό σφάλμα χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ την τελευταία απόφαση του Γιούρογκρουπ για την Κύπρο, τονίζοντας ότι αυτές οι αποφάσεις πρέπει να διορθωθούν το ταχύτερο για να υπάρξει σταθερότητα και για να προστατευθεί η Κύπρος. Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και κανένας φόβος για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, γιατί, όπως είπε, είναι θωρακισμένο. Υπογράμμισε επίσης ότι δεν δίνουμε οδηγία στον κυπριακό λαό, σημείωσε ωστόσο ότι μπορεί να βρεθούν λύσεις εντός ευρώ που θα είναι συμβατές με το ευρωπαϊκό σχέδιο και στις οποίες μπορούν να μετέχουν και χώρες εκτός Ε.Ε.

Στο ίδιο μήκος κύματος στις δηλώσεις του και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης λέγοντας ότι η Ευρώπη και η Ε.Ε. πρέπει να αναθεωρήσουν τις αποφάσεις τους σχετικά με την Κύπρο. Τόνισε δε ότι η Ελλάδα συμπαρίσταται και στηρίζει την Κύπρο υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η χώρα μας είναι θωρακισμένη.

«Η Ελλάδα στήριξε και στηρίζει τις επιλογές της Κύπρου. Την στήριξε και στο Eurogroup την στηρίζει και τώρα» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου και στοχεύοντας τον ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε ότι «οι στιγμές είναι πολύ κρίσιμες για να παίζει κάποιος μικροκομματικά παιχνίδια».

Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος ενημέρωσε για τις εξελίξεις στο Eurogroup, είπε ότι η Ελλάδα δεν κινδυνεύει.

Για το θέμα της κινητικότητας στο Δημόσιο, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι δεν υπάρχει θέμα απολύσεων και ότι δεν θα πρέπει να είναι ταμπού το ενδεχόμενο αποχωρήσεων και εφαρμογής της νομιμότητας, ενώ από την πλευρά του ο κ. Κουβέλης επισήμανε ότι στη δημόσια διοίκηση συντελείται μια πολύ σημαντική μεταρρύθμιση που έχει να κάνει με την αξιολόγηση δομών και προσώπων.

Οσον αφορά τα ζητήματα ελληνικού ενδιαφέροντος, οι δύο πολιτικοί αρχηγοί δήλωσαν ότι δεν συζητήθηκε το θέμα του ειδικού τέλους, λέγοντας ωστόσο ότι πρέπει να προωθηθεί ο ενιαίος φόρος ακινήτων.

Σχετικές ειδήσεις:

Γ. Στουρνάρας: Η Ελλάδα είναι θωρακισμένη - Δεν θα πτωχεύσει η Κύπρος

Keywords
Τυχαία Θέματα